Bucurestencele cauta donatori de sperma frumosi si cu BAC-ul luat

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 12:42
14813 citiri
Bucurestencele cauta donatori de sperma frumosi si cu BAC-ul luat

Albi, fizic armoniosi, inalti, bine facuti, curiosi, studiosi sau macar sa aiba examenul de Bacalaureat luat sunt pretentiile pe care le au cele aproximativ 60 de paciente care se prezinta lunar la Centrul de Reproducere Umana Asistata si vor un copil cu un barbat anonim.

"Cuplurile care cer o inseminare vor, de obicei, studii superioare. Pentru ca testele IQ sunt laborioase, am convenit sa cerem doar diploma de BAC. Am incercat, odata, printr-o colaborare cu Ministerul de Interne, sa introducem aceste teste, dar nu s-a putut", a declarat

Coordonatorul Centrului de Reproducere Umana Asistata, Anca Moisa.

Doctorul a tinut sa precizeze, insa, ca sunt exlusi barbatii schiopi, cu tendinte de obezitate si cei care poarta ochelari. Totodata, a povestit si cateva din fanteziile cel putin excentrice ale cuplurilor care ajung, intr-un final, la solutia inseminarii artificiale.

"Am avut o singura data o cerere de sperma de barbat de culoare, dar n-am putut onora aceasta solicitare, pentru ca n-am avut pe stoc. De asemenea, sunt destule cupluri de rromi care vin la noi pentru o inseminare.

Dar ei nu vor niciodata ca donatorul sa aiba trasaturile tatalui, ochii negri sau caprui, brunet. Vor sa fie cat mai blonzi si cu ochii albastri, iar copiii sa iasa cat mai albi. Dar nu ni s-a cerut niciodata sperma de barbat rrom", povesteste Anca Moisa pentru Evenimentul Zilei.

Anca Moisa recunoaste ca succesul bancii de sperma a evoluat treptat, in functie de viteza informatiilor care au rulat despre inseminarea artificiala.

In cazul femeilor singure care apeleaza la donatorul necunoscut, tiparul se pliaza pe lipsa timpului necesar unei relatii, cariera solicitanta si, de cele mai multe ori, o varsta inaintata la care fertilitatea scade vertiginos. Procentul de reusita al acestei metode este de 10-15%.

Dupa nasterea unui anumit numar de copii, sperma unui donator este scoasa din circuitul "ofertelor". "Exista si cazuri in care anumite femei sau cupluri, dupa o nastere prin acest procedeu, vor pentru copil un frate sau o sora.

De cele mai multe ori, acestia doresc ca bebelusul sa aiba aceeasi mostenire genetica cu primul nascut. Atunci se foloseste sperma primului donator, care se pastreaza in azot lichid timp de un an sau doi", continua medicul.

Barbatii nu primesc bani pentru actul de donatie, in schimb beneficiaza gratuit de toate analizele si investigatiile medicale care trebuie trecute la "profil": "Trebuie ca analizele de serologie sa fie bune, la fel si ancheta genetica. Au fost cazuri in care au fost depistate hepatite, iar donatorii nu stiau ca sunt bolnavi".

Pentru ca se autogestioneaza, Centrul de Reproducere Umana Asistata de la Maternitatea Giulesti percepe o taxa de 200 de lei pentru fiecare inseminare, costuri la care se adauga analizele complete ale viitoarei mame.

"Este o suma mica, dar trebuie stiut ca nu poate reusi din prima. Sunt femei care raman insarcinate la a cincea inseminare", spune Anca Moisa.

Infiintat in 1999 la Maternitatea Giulesti din Capitala, Centrul de Reproducere Umana Asistata a fericit, pana acum, sute de cupluri si a ajutat alte cateva sute de copii sa se nasca. Procedeul, oricat de complicat ar parea, este simplificat de legislatia romaneasca ce permite inseminarea artificiala cu sperma donatorilor anonimi.

In timp ce in alte tari ale Uniunii Europene legea nu permite ca femeile singure sa apeleze la banca de sperma, in Romania ele au parte de legislatie permisiva. In cazul cuplurilor casatorite, semnatura de acord a tatalui este obligatorie. In acest fel, dupa ce toate procedurile sunt facute cunoscute, copilul va purta numele lui si nu poate fi cazut din drepturile parintesti pentru ca nu este parintele biologic al parintelui.

"Sunt cazuri in care, la divort, pentru a obtine custodia, mama invoca faptul ca nu el este tatal biologic al copilului. Dar, odata semnat acordul, barbatul devine tatal biologic al copilului, are numele lui si toate indatoririle parintesti", explica medicul Anca Moisa, coordonatorul Centrului de Reproducere Umana Asistata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#sperma inseminare Centru, #infertilitate sperma donator, #copil parinti inseminare , #Bucuresti