Bucuresti, mai 2011: Un meci sangeros (Opinii)

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 17:51
6051 citiri
Bucuresti, mai 2011: Un meci sangeros (Opinii)

Referendumul pe care Oprescu urmeaza sa il organizeze probabil in luna mai, la presiunea primarilor de sector recalcitranti, va fi o avanpremiera a alegerilor pe municipiu din 2012.

Daca nu cumva vor fi chiar alegerile pe Bucuresti cele adevarate. Caci confruntarea opune forte uriase si are mize uriase. Va fi prima lupta in camp deschis intre Alianta PSD-ACD si PD-L.

In esenta, Guvernul vrea ca primarii de sector sa nu mai fie alesi prin vot direct, ci din randul consilierilor generali, care, la randul lor, vor fi alesi uninominal. Ideea din spate este de a avea un singur buget si un singur decident politic asupra bugetului si nu sapte, asa cum a fost pana acum. In fapt, in loc de sapte viziuni asupra dezvoltarii urbei o sa avem una singura. Nimic in neregula.

Daca administratorul sectorului se subordoneaza consiliului general, atunci nu mai e nevoie sa fie ales direct de cetatenii sectorului in fata carora raspundea pana acum. O idee buna. Doar ca ei i se opun sase primari influenti de sector, alesi prin vot direct in 2008. Miza nu are doar iz de partide politice, ci si o incarcatura de interese personale directe.

Mi-e greu sa cred ca Andrei Chiliman, care, pe punctul de a pierde ultimele alegeri, a recurs la un gest disperat si l-a pus pe afis pe Vlad Moisescu in turul al doilea, va putea fi induplecat sa se retraga de pe vastul teren imobiliar al sectorului 1.

Cum la fel de greu de crezut ar fi ca Piedone isi va lasa afacerile neterminate in sectorul 4. Sau ca Poteras nu vrea sa intretina in continuare nepretuitele spatii verzi din Drumul Taberei. Pe Ontanu doar gandul unei victorii la Capitala l-ar putea determina sa sprijine intarirea puterilor primarului general.

Primarul general a anuntat deja ca va organiza un referendum pentru ca bucurestenii sa aiba ultimul cuvant. Oprescu, inca foarte popular in urbe, fara culoare politica, va cere bucurestenilor sa voteze pentru renuntarea la primarii de sector. Primarii de sector (macar patru dintre ei, daca nu cumva si ceilalti, chiar daca subteran), cel putin la fel de populari in fiefurile lor, vor sustine mentinerea starii actuale - 7 primari cu 7 bugete.

Nu e sigur ca bucurestenii din sectorul 4 il vor asculta mai degraba pe Oprescu decat pe Piedone. De cand a inceput mandatul, Piedone a facut multe pentru ei. Si se vede. La fel si in cazul lui Chiliman. Nu Oprescu a dat banii pentru reabilitarea termica a blocurilor din sectorul 1.

Confuzia responsabilitatilor se va vedea cel mai bine acum. O fi facut multe lucruri bune Oprescu pentru sectoare, dar tot primarul de sector este perceput ca "binefacatorul-sef". Primarul general de obicei ia injuraturile.

Politic lucrurile sunt si mai interesante. Desi PSD si PNL discuta posibilitatea de a-l sustine pe Oprescu in 2012, PD-L este deja cu un pas inainte. PD-L i-a oferit ceva concret lui Oprescu - sa isi intareasca puterea daca va fi reales in 2012. Deja se prefigureaza cele doua tabere la referendum. Pe de o parte Oprescu, Negoita si PD-L, de cealalta parte Chiliman, Vanghelie si Piedone si partidele din spatele lor, PSD si PNL.

Am indoieli ca Poteras si Ontanu se vor implica activ sa le spuna bucurestenilor din sectoarele lor sa voteze pentru a-i trimite acasa din 2012. Sa zicem ca vor fi neutri.

Daca Alianta PSD-ACD vrea sa il sustina pe popularul Oprescu in 2012 va trebui sa renunte la Chiliman, Piedone si Vanghelie. Dar parca nu as crede ca Antonescu e dispus sa renunte de tot la finantarea lui Moisescu, ca Voiculescu il va abandona pe primarul care ii tine cald colegiul de senator sau ca Ponta se va dispensa de presedintele organizatiei PSD Bucuresti.

Inclestarea va fi dintre cele mai dure din cate au vazut bucurestenii in ultimii 20 de ani. Pe de o parte, e aliniamentul politic: PD-L contra Alianta PSD-ACD, la prima confruntare fara simulatoare de lupta. Pe de alta parte, sunt interesele de afaceri uriase care greveaza bugetele sectoarelor si bugetul Capitalei.

Azi nu as putea paria pe nici una din cele doua tabere. Oprescu e popular, nimic de zis. Probabil insusi Basescu ii va sustine cauza. Si aproape tot PD-L-ul. Dar in celalalt taler atarna greu televiziunile lui Voiculescu, popularitatea lui Crin si popularitatea primarilor de sector. Toate acestea vor influenta intr-o directie sau alta optiunea cetateanului.

E adevarat ca bucuresteanul are in fata o idee de bun simt: o politica unitara pentru marea metropola. Dar, sa nu uitam, Chiliman a castigat alegerile in 2008 invocand lupta cu rechinii imobiliari. Nu a ras nimeni atunci. Decat niste cunoscatori. Restul cetatenilor l-au luat in serios.

Oricare ar fi rezultatul acestui referendum, el va avea implicatii majore pentru alegerile oficiale din 2012 din Bucuresti. Si poate chiar la nivel national. Sa nu ne surprinda insa daca Oprescu, simtind riscul imens, va alege in ultima clipa sa joace rolul rabinului. E in stilul lui, de independent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#referendum Bucuresti desfiinta sectoare, #Sorin Oprescu Andrei Chiliman , #Bucuresti