Bucurestiul a ajuns intr-o situatie critica - semnalul de alarma tras de arhitecti Interviu

Marti, 16 August 2016, ora 08:00
11709 citiri
Bucurestiul a ajuns intr-o situatie critica - semnalul de alarma tras de arhitecti Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cerintele si nevoile bucurestenilor fie nu sunt cunoscute de catre primarii, fie nu sunt luate in seama. Orasul a ajuns intr-o stare critica si decalajul fata de celelalte capitale europene creste, de aceea, este nevoie de o politica urbana coerenta, pe termen lung, corect fundamentata si care sa depaseasca interesele de partid, in interesul cetatenilor.

Sunt doar cateva dintre concluziile Raportului pentru Bucuresti 2016, redactat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si dat publicitatii in urma cu cateva zile sub sloganul "Locuitorii Bucurestiului au dreptul la arhitectura si peisaj urban, la fel cum au dreptul la sanatate si justitie".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, arh. Raluca Munteanu, vicepresedintele OAR Bucuresti, vorbeste despre starea actuala a Capitalei si prezinta pe scurt cele mai grave probleme identificate, dar si solutiile posibile.

Care sunt concluziile finale ale acestui raport si ce propuneri face OAR administratiei si locuitorilor Bucurestiului?

Fara sa fim dramatici si nevrand nici pe departe sa oferim solutii miraculoase, care nici nu exista de altfel, lucrul la Raportul pentru Bucuresti 2016 a generat un diagnostic general al Capitalei, pe care dorim sa il punem la dispozitia atat a factorilor de decizie din administratia publica locala si centrala, cat si a cetatenilor care primesc, astfel, un instrument de intelegere a situatiei actuale in care se afla orasul.

Pe scurt, consecintele insumate ale problemelor punctuale analizate in raport arata o situatie critica, decalajul de dezvoltare si gestiune fata de restul capitalelor europene crescand.

Administratia orasului este slabita, incoerenta si arbitrara - deciziile si politicile locale nu se bazeaza pe date statistice, evaluari stiintifice sau analize de impact, ci pe decizii subiective si influente politice. Proiectele mari, planurile si strategiile urbane nu au continuitate intre mandate si nu sunt gandite pe termen mediu sau lung.

Apoi, lipsa de transparenta si informare adecvata a creat o ruptura intre societate si administratie. Interesele societatii sunt slab reprezentate la nivelul administratiei, iar persoanele alese si mandatate prin vot au in general un contact superficial cu cetatenii si organizatiile profesionale.

Nu in ultimul rand, resursele urbane esentiale sunt utilizate inadecvat si nesustenabil. Neglijarea sistematica a anumitor categorii de resurse urbane, cum ar fi spatiile verzi, spatiul public, patrimoniul si arhitectura, are consecinte directe asupra calitatii vietii urbane. Aceasta este, din multe puncte de vedere, nesatisfacatoare in Bucuresti, si printre cele mai slabe dintre orasele europene.

Pentru depasirea acestei situatii sunt necesare, in opinia noastra, atat actiuni de ordin legislativ, cat si unele de ordin politico-administrativ, menite sa conduca la asumarea, de catre Bucuresti, a statutului de capitala europeana si sa confere orasului o structura de dezvoltare si planificare de interes national.

Ambele categorii de masuri sunt detaliate in cuprinsul Raportului pentru Bucuresti 2016.

Cat timp s-a lucrat la acest raport, cine sunt autorii si care a fost scopul acestui demers?

Raportul pentru Bucuresti 2016, in forma in care a fost publicat luna aceasta, este elaborat de Centrul de Informare al filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Raportul a adunat intr-o prima faza concluziile Anualei de Arhitectura 2015, care a avut tema "Construind comunitatea". Analizand proiectele participante, concluzia a fost ca s-a creat o separare periculoasa intre societatea civila si administratie.

Cerintele si nevoile bucurestenilor fie nu sunt cunoscute de catre primarii, fie nu sunt luate in seama. Ca atare, ne-am propus sa comunicam administratiei o serie de constatari privind situatia Capitalei la nivelul anului 2016, insumate in cadrul Raportului pentru Bucuresti, care contine si recomandari de solutii care ar putea fi aplicate ca remedii pentru problemele evidentiate.

De altfel, conform misiunii pe care o are, este normal ca filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania sa transmita statului un punct de vedere. OAR Bucuresti a hotarat sa intocmeasca anual un raport care sa cuprinda propuneri legate de posibilitatile pe care le are administratia in guvernarea orasului.

Trebuie, insa, intarita ideea ca Raportul nu are un caracter exhaustiv si nici conflictual, ci urmareste sa puna laolalta expertiza din mai multe domenii pentru a creste calitatea vietii in Bucuresti. Relevant in acest sens este sloganul sub care apare raportul: Locuitorii Bucurestiului au dreptul la arhitectura si peisaj urban, la fel cum au dreptul la sanatate si justitie.

Intentia este, de fapt, de a putea avea in cel mai scurt timp o politica urbana coerenta pe un termen mai lung decat un mandat de primar general, care sa depaseasca interesele partinice.

Care sunt cele mai grave probleme ale Bucurestiului in acest moment si ce solutii propune OAR pentru ele?

Raportul pentru Bucuresti reprezinta, in sine, raspunsul la aceasta intrebare, de aceea, ii invitam pe toti cei interesati de situatia Capitalei sa il consulte. OAR Bucuresti a facut o analiza a orasului pe mai multe paliere, identificand problemele specifice care tin de fiecare in parte.

Imaginea pe care am obtinut-o astfel ne arata o capitala europeana fara o institutie de dezvoltare metropolitana responsabila, care nu colaboreaza eficient cu judetul Ilfov, ocupa ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste calitatea aerului si nivelul zgomotului, nu are spatii publice de calitate, are zone blocate sau subdezvoltate si comunitati degradate, nu are o politica de gestiune a locuintelor sociale (publice), comerciale (private), temporare, de urgenta sau informale.

De asemenea, este foarte greu de gestionat coerent ca urmare a impartirii administrative in cele 6 sectoare.

Solutiile pe care le propunem pentru depasirea situatiei de criza si pentru asigurarea dezvoltarii sustenabile a Bucurestiului includ:

  • infiintarea de urgenta a unui Centru de Planificare Urbana si Metropolitana in sprijinul institutiei Primarului, care sa asigure continuitate mandatelor administrative si logica deciziilor luate in timpul acestora
  • adoptarea unei legi dedicate Capitalei care sa defineasca statutul Bucurestiului de oras - capitala, definind aria metropolitana si restructurarea administrativa
  • aprobarea si implementarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov,
  • elaborarea unor politici coerente pe termen scurt si mediu pentru protejarea si integrarea patrimoniului in viata orasului, respectiv consolidarea si reabilitarea cladirilor reprezentative
  • nu in ultimul rand, asigurarea unei comunicari corecte, transparente si permanente a administratiei publice cu cetatenii

Spuneti-ne mai multe despre cladirile cu risc seismic ridicat, asa-numitele cladiri "cu bulina rosie". De ce credeti ca merge atat de greu consolidarea lor si ce solutii propune OAR?

Aceasta problema face obiectul unui intreg capitol din Raportul pentru Bucuresti (vezi documentul integral la finalul acestui articol - n.red.), fiind recunoscuta ca una dintre cele mai stringente probleme ale locuirii, in momentul actual, in Capitala.

Raportul identifica o serie de factori considerati a fi cauzele ratei reduse de succes a Programului National de Consolidare, dintre care amintim - lipsa de comunicare, informare, si dialog cu proprietarii, eliminarea arhitectilor din echipele de proiectare si urmarire a santierului, lipsa de transparenta si performanta a administratiei publice, solutiile de consolidare discutabile, care nu se adapteaza planimetriei sau specificului cladirii, nerespectarea termenelor contractuale de executie, lipsa unui cadru suport pentru lucrarile post-consolidare si, foarte important, imposibilitatea asigurarii unor locuinte temporare pentru proprietari pe perioada lucrarilor de consolidare.

Trebuie mentionata aici si situatia nou aparuta in urma modificarilor legislative recente care interzic desfasurarea activitatilor comerciale la parterul cladirilor cu risc seismic. Inactivitatea atrage dupa sine riscul de scurgeri, infiltratii, pericol de incendiu, lipsa de supraveghere etc.

Solutiile posibile pe care le vedem presupun:

  • crearea unei autoritati publice pentru planificarea interventiilor de consolidare, care sa gestioneze intregul proces - informarea si colaborarea cu proprietarii, elaborarea proiectelor, respectarea calitatii in proiectare si executie
  • asigurarea confortului pentru beneficiari in timpul santierului
  • simplificarea sistemului de creditare
  • garantarea sigurantei contractuale

Cat de afectat credeti ca este Bucurestiul de coruptie/incompetenta/dezinteres?

OAR Bucuresti nu si-a propus, elaborand Raportul pentru Bucuresti, sa aiba o atitudine conflictuala sau sa nominalizeze vinovati. Intreg demersul porneste de la prezumtia de buna credinta pe care o acordam atat administratiei publice, cat si tuturor celorlalti destinatari ai raportului.

In ceea ce priveste chestiunea competentei, intarim inca o data necesitatea reinfiintarii Centrului de Planificare Urbana si Metropolitana. Aceasta ar aduce in sprijinul primariei un aparat complex, bine organizat, care sa ofere mandatelor administrative continuitate, logica si fundamentare privind deciziile luate si aplicarea lor.

Ce reactii au avut decidentii carora le-ati trimis raportul si care sunt pasii urmatori?

Prin natura sa, raportul se adreseaza tuturor actorilor urbani: locuitorilor Bucurestiului - pentru reducerea decalajului intre asteptari si realitatea urbana, dezvoltatorilor imobiliari si investitorilor privati - pentru imbunatatirea colaborarii, organizatiilor profesionale - pentru cresterea calitatii si modelelor de bune practici, administratiei publice locale - pentru transparentizare, responsabilizare si depolitizare, administratiei publice centrale - pentru sustinerea Bucurestiului ca metropola europeana.

Esentiala pentru succesul demersului nostru este asigurarea unei vizibilitati cat mai mari pentru raport, singurul mod in care acesta poate produce reale efecte benefice. In acest scop, constatarile si solutiile cuprinse in acesta vor aparea prescurtat, sub forma unui sumar executiv ce va fi diseminat in toate mediile.

Urmarim sa strangem suficiente informatii, de la toti cei implicati in viata orasului, in vederea intocmirii raportului de anul viitor - demersul va continua cu siguranta. In acest sens, invitam pe toti cei interesati sa contribuie cu sesizari, informatii sau studii de caz concludente, folosind adresa de email legislatie.oar@gmail.com.

Ne bucuram sa vedem ca raspunsurile de la autoritati sunt incurajatoare, fiind deja programate primele audiente cu primarii de sector, in cadrul carora vor fi discutate problemele semnalate de raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#raport arhitecti Bucuresti, #cladiri risc seismic Bucuresti, #calitatea aerului Bucuresti , #Bucuresti