Bucurestiul, laudat de Seattle Times turistilor straini: Care sunt principalele atractii ale Micului Paris

Vineri, 17 Martie 2017, ora 11:59
7303 citiri
Bucurestiul, laudat de Seattle Times turistilor straini: Care sunt principalele atractii ale Micului Paris
Foto: Ziare.com

Bucurestiul este vazut in continuare drept "micul Paris al Estului", iar presa externa il include in categoria locurilor ce trebuie vizitate.

"Romania poate ca nu este cel mai usor loc in care sa calatoresti, insa pentru sufletele aventuroase aduce extrem de multe satisfactii", scrie Rick Steves, pentru The Seattle Times.

"Inca bantuita de legenda contelui vampir si de mostenirea unui dictator comunist, Romania este complexa - cu o istorie epica, un mix de etnii si un patrimoniu cultural neobisnuit de bogat", sustine Steves.

In continuare, acesta prezinta Bucurestiul, axandu-se pe locurile cele mai populare in randul turistilor - Centrul Vechi, Palatul Parlamentului sau Calea Victoriei.

"Daca mergeti (in Romania - n.red.), incepeti cu capitala, Bucuresti. Poate fi greu de placut la prima vedere, insa, la o privire atenta isi dezvaluie frumusetile. Intre blocurile mohorate se ascunde un patrimoniu cultural impresionant.

Fundatia acestui amestec dateaza de la sfarsitul secolului al 19-lea, imediat dupa ce Romania a devenit o tara pentru prima oara. A fost numit 'Micul Paris al Estului', iar mai tarziu a fost desfigurat brutal de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu, care a lasat in urma o zona rezidentiala in stilul socialist si principalul reper al orasului - Palatul Parlamentului.

In ultimii ani, a intinerit odata abandonatul Centru Vechi, transformandu-se in una dintre cele mai vii zone ale vietii de noapte din Europa de Est", scrie autorul, notand ca, pe de-a intregul, Bucurestiul este un loc fascinant pentru o zi sau doua.

Acesta recomanda, pentru a arunca o privire asupra trecutului elegant al Bucurestiului, o plimbare pe Calea Victoriei, cu arhitectura din perioada interbelica. Sunt amintite statuia cu regele Carol I pe cal si Palatul Regal.

"Sub conducerea regelui Carol I, Bucurestiul a inflorit. A adus arhitecti francezi, pentru a da Bucurestiului o alura romantica de care vizitatorii inca se bucura de-a lungul acestui bulevard", scrie Steves.

Referitor la Centrul Vechi, autorul subliniaza ca, din perioada comunista, pana la inceputul anilor 2000, era o zona pustie, darapanata si periculoasa, fiind acum reintinerita sistematic. Astfel, monumente istorice, precum incantatorul Han al lui Manuc, au fost restaurate.

"Aleile Centrului Vechi sunt o revelatie dupa caderea intunericului (mai ales in weekenduri), cand intreg cartierul pare o mare si intinsa petrecere cu cocktail. Asa infloritor cum este astazi, Centrul Vechi al Bucurestiului a fost norocos ca a supravietuit perioadei comuniste", noteaza Steves.

Acesta aminteste ca, la inceputul anilor '80, Ceausescu a daramat 80 la suta din centrul istoric - 30.000 de case, scoli si biserici, pentru a crea districtul Centrului Civic, cu bulevarde largi, blocuri, fantani si o estetica precum cea din Phenian. Aceasta zona, chiar dincolo de neglijatul mic rau Dambovita, noteaza autorul, merita o scurta plimbare pentru a intelege mai bine dimensiunea ambitiei lui Ceausescu si ego-ul sau.

In continuare, este prezentata zona din Piata Unirii, care duce spre Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire administrativa din lume: "Ceausescu a construit aceasta monstruozitate ca simbol al puterii sale. Astazi gazduieste Parlamentul Romaniei, trei muzee pe care puteti sa le ratati si un centru international de conferinte - si este in continuare aproape 70 la suta gol".

"Ceausescu a alocat resurse ca un faraon nebun, infometandu-si de-a dreptul poporul pentru a-si construi visul. A fost in cele din urma deschis in 1994, la cativa ani dupa ce Ceausescu a fost executat.

Calatorind prin tari care au petrecut 45 de ani in ceea ce localnicii numesc 'clubul sovietic', este fascinant sa vezi cum o dogma care propovaduia 'egalitate pentru toti' a nascut megalomaniaci care urmareau 'cultul personalitatii'. Ei au construit monumente gigantice care efectiv au luat painea de la gura muncitorilor a caror ideologie ar fi trebuit sa o serveasca", noteaza Steves.

La capitolul muzee, acesta recomanda Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul National al Taranului Roman, insa, subliniaza autorul, la o vizita scurta in Bucuresti, este mai interesant de explorat Centrul Vechi si de facut un tur al Parlamentului.

"Astazi, Ceausescu este istorie, iar Romania este mandra sa fie parte a Uniunii Europene. Si, desi provocarile Romaniei sunt semnificative, este clar ca tara se misca in directia buna. Fie ca o iubesti sau o urasti (deseori ambele in acelasi timp), Romania reprezinta o experienta de calatorie puternica si memorabila", incheie autorul.

Citeste si alte articole pe tema Bucurestiului turistic:

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Bucuresti turisti Seattle Times, #Centru Vechi Bucuresti turisti, #turisti Palatul Parlamentului Bucuresti, #Bucuresti prezentat turisti , #Bucuresti