Bulinele rosii ce-i streseaza pe bucuresteni au ajuns in presa straina

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 14:07
4019 citiri
Bulinele rosii ce-i streseaza pe bucuresteni au ajuns in presa straina
Foto: Toronto Star

Buline rosii sunt lipite pe cladiri din centrul Bucurestiului, acestea avertizandu-i pe trecatori ca oricand constructia se poate prabusi, in caz de cutremur.

Orice calator prin centrul capitalei Romaniei intalneste destul de des niste buline rosii, pe cladiri, pe care scrie "Aceasta cladire a fost expertizata tehnic si se incadreaza in clasa 1 de risc seismic", scriu jurnalistii de la Toronto Star.

Strada cu cele mai multe buline rosii este Calea Victoriei, unul dintre cele mai importante bulevarde, pe care se afla teatre si magazine de lux.

"Multe dintre cladirile din apropiere au bulina rosie, dar nu ma deranjeaza sa lucrez aici", spune Magda Anghel, asistenta la magazinul de lux Nexus. "Daca m-as gandi la bulinele rosii, as fi stresata", adauga aceasta.

Potrivit Institutului National pentru Fizica Atomica, trei placi tectonice se unesc sub Vrancea, in centrul tarii, o configuratie rara care "garanteaza" cutremure puternice. In apropierea Muntilor Carpati se petrec cutremure mici destul de des.

O miscare seismica ce a avut loc in 1977, de 7,2 grade pe scara Richter, a determinat moartea a 1.500 de oameni in Bucuresti. "A fost groaznic. Ca o bomba atomica", spune Valentin Mandache, istoric si arhitect, care era copil in 1977.

Cutremure de peste sapte grade s-au petrecut in Romania si in 1908 si in 1940. Guvernul Romaniei a inceput sa emita acele buline rosii in 2007, marcand cladirile in pericol de prabusire la un cutremur de peste sapte grade.

In vara lui 2012, au fost "imbulinate" 374 de cladiri, ceea ce inseamna peste 2.700 de apartamente. Ingrijorarea locatarilor din acestea este greu de suportat. Romania este in continuare in criza economica, iar chiriile au scazut mai mult decat oricand.

Pensionarul Stan Tinca s-a mutat, in urma cu un an, intr-o cladire cu bulina rosie, pentru a mai scuti din banii de chirie. "Sunt mai stresat de toata agitatia asta legata de riscul seismic decat de cutremurul in sine", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#buline rosii Bucuresti presa straina, #cladiri risc seismic Bucuresti , #Bucuresti