Cainii maidanezi au pus stapanire pe marile orase

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:36
4401 citiri
Cainii maidanezi au pus stapanire pe marile orase
Foto: Arhiva

Cainii maidanezi au pus stapanire pe marile orase. La Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov sau Craiova strazile au devenit locul in care haite de caini fara stapan traiesc si, uneori devin chiar agresivi.

Numai in Bucuresti, potrivit celor mai optimiste statistici, pe strazi sunt 50.000 de comunitari, scrie Gandul.

Anul trecut, peste 10.000 de bucuresteni muscati de maidanezi au ajuns la Spitalul Matei Bals pentru tratament antirabic. Ultima victima a maidanezilor a fost, miercuri, o femeie de 49 de ani sfasiata si mutilata chiar pe domeniul public.

Directorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Robert Antonio Lorentz spune ca adaposturile municipalitatii sunt pline ochi de caini comunitari.

La adapostul din Theodor Palady sunt doar 14 locuri iar la cel din Mihailesti incap doar 226. "Am inchiriat un adapost in Fundulea. Aici vor fi cazati pe viata 20.000 de caini comunitari. Chiria este de 8.000 de euro pe luna. Intre 200.000 si 300.000 de euro mai costa custile mobile in care stau animalele.

Amenajarea adapostului de la Mihailesti va costa aproximativ un milion de euro. Dupa amenajare numarul cainilor ce vor putea fi adapostiti va creste la 2.000" a mai explicat directorul ASPA, Robert Antonio Lorentz, pentru Gandul.

Cainii vagabonzi, problema fara solutie a Bucurestiului (Opinii)

El sustine ca in paralel cu amenajarea adaposturilor municipalitatea continua programul de sterilizare. Ba chiar a si explicat de ce cateii castrati dupa operatie nu-si pierd "podoabele" dintre picioare. "Operatia se face doar pe burta. Masculii isi pastreaza testiculele in urma sterilizarii. Operatia nu este mutilanta", a spus Robert Antonio Lorentz.

Peste 6.000 de caini vagabonzi in Iasi

In Iasi sunt in acest moment peste 6.000 de caini vagabonzi. Cei mai multi impanzesc strazile din cartierele Dacia, Alexandru, Canta si Pacurari. Sefii Salubris SA, societatea care are in subordine hingherii, sustin ca in ultimii 4 ani au fost prinse peste 35.000 de patrupede.

Lunar, de la bugetul local sunt alocati 80.000 de lei pentru activitati legate de hingherit. Cu toate acestea rezultatele nu se vad. Statisticile arata ca cel putin un iesean ajunge zilnic la Spitalul de Urgente, muscat de cainii comunitari.

Cainii maidanezi sunt pe strazile Craiovei ca la ei acasa. Serviciul Public de Salubritate are o singura echipa de ecarisaj, care este complet depasita de situatie. O plimbare pe jos prin cartierele Craiovei este o adevarata aventura.

Cea mai afectata este insa linistea locatarilor, iar Primaria Craiova nu face nimic. "Cel mai rau este noaptea, pentru ca in fata blocului este o haita de 15 - 20 de caini care latra toata noaptea si nu pot sa ma odihnesc. Fac o galagie infioratoare, asa am ajuns la doctor sa-mi recomande pastile de somn si dorm cu vata bagata in urechi", a povestit, pentru sursa citata, Silviu B din cartierul Rovine.

Programul BOC, la Brasov

De cateva luni de zile, in Brasov nu s-a mai inregistrat nici o agresiune grava a maidanezilor, desi acestia continua sa "patruleze" pe strazi si prin parcuri, in pofida incercarilor edililor de a-i imputina.

Care este numarul lor, nimeni nu poate spune nici macar cu aproximatie iar pentru o numaratoare cu precizie edilii Brasovului au anuntat, la inceputul acestei saptamani, demararea programului BOC - Brasovul, Oras Civilizat - un parteneriat intre SPGA, Asociatia "Milioane de Prieteni", DSVSA si Politia Brasov.

Pentru numarul mare al cainilor care isi fac veacul pe strazi, viceprimarul Adrian Gabor a avut urmaroarea explicatie: "Asta e din cauza ca tot mai multi brasoveni isi abandoneaza cainii, mai ales puii. Plus ca, aproape in fiecare noapte, ne trezim cu dube de la firme, atat din Brasov, cat si din alte orase, mai ales din judetul Covasna, care descarca zeci de caini pe camp, la marginea orasului".

Numarul cainilor comunitari din Timisoara a ajuns, potrivit statisticilor neoficiale, la 12.000. Patronul societatii care se ocupa de ecarisajul cainilor din Timisoara, Ion Puscas, a declarat ca "zonele preferate ale maidanezilor sunt cele de la periferiile Caii Aradului, Caii Torontalului, cartierele Freidorf, Ciarda Rosie, strada Polona, platformele industriale". In 2010 au fost inregistrate 780 de sesizari ale timisorenilor referitoare la cainii fara stapan, cu 125 mai multe decat in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#caini vagabonzi, #cani comunitari, #femeie muscata caini Bucuresti , #Bucuresti