Cat ar costa Romania intrarea in spatiul Schengen?

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 21:19
5128 citiri
Cat ar costa Romania intrarea in spatiul Schengen?

Intrarea in spatiul Schengen reprezinta obiectivul strategic numarul unu al Romaniei, deoarece acest lucru presupune libertatea totala de miscare a cetatenilor romani, a declarat, miercuri, ministrul de Interne Vasile Blaga.

"Asta inseamna ca romanii nu vor mai intalni politisti de frontiera in 27 de state, pana la Mare Nordului. Asta inseamna ca nu te mai intreaba nimeni de pasaport sau buletin. Toate analizele facute arata ca statele membre au apreciat mai mult intrarea in Schengen, apoi intrarea in UE si apoi in NATO.

Nici de drept de munca nu te va mai intreba nimeni sau de dreptul de a cumpara proprietati. Acest lucru presupune insa si obligatii foarte multe. Trebuie sa asiguram securitate la standarde inalte pentru 500 de milioane de oameni nu doar la 22 milioane", a precizat, La B1 Tv, ministrul Adminitratiei si Internelor.

Tara noastra a avut pana acum, partea UE, cinci monitorizari privind intrarea in spatiul Schengen, iar acestea vor continua si in perioada urmatoare, deoarece termenul asumat de Romania si Bulgaria este de 27 martie 2011.

Ministrul recunoaste insa, ca pe langa numeroasele avantaje, sderarea la Schengen aduce cu sine si o serie de costuri, constand in bani investiti si reduceri de persoanal la vami.

"Cetatenii nu vor plati taxe in plus, dar sunt costuri ale Romaniei. In acest an platim 700 de milioane de euro, din care 500 de milioane de euro sunt fonduri din partea Schengen si sunt nerambursabile. Retragem 4.100 de oameni din frontiera. Acesti oameni vor fi incorporati in politie, nu vor ramane fara loc de munca. Cei tineri care doresc vor putea pleca la frontietrele cu Moldova si Serbia. Cea mai grea frontiera este cu Ucraina si cea cu Serbia. Romania are toate tipurile de frontiere si terestra si maritima si aeriana", a adaugat Blaga.

Desi in politia de frontiera din 16.000 de oameni mai raman doar 12.000, Blaga vede mult mai important faptul ca, odata cu intrarea Romaniei in Schengen, se vor combate retele de persoane.

"Pe frontierele maritime suntem dati ca model in Europa. Pe frontierele aeriene avem de terminat doua obiective: terminalul din Otopeni si Timisoara, care vor fi platforme de extra-Schengen. Clujul si Sibiul sunt singurele orase cu aeoporturi care indeplinesc conditiile Schengen.

Romania va fi racordata la toate bazele de date Schengen si are deja 9 din 12 baze. Le vom impleta pe toate, iar ultima si cea mai importanta verificare va fi in noiembrie-decembrie 2010", a mai spus ministrul.

"Este nevoie de mutarea centrului de activitate a politiei in strada"

Vasile Blaga a tinut sa precizeze ca acordul privind micul trafic de frontiera cu Republica Moldova nu va reprezenta un impediment pentru tara noastra in ceea ce priveste alinierea la spatiul Schengen.

"Am realizat acest lucru respectand cu strictele manualul Schengen. Comisia a inteles ca noi colaboram foarte bine cu Republica Moldova. S-a pus problema 'Cand va elibera Romania permisul de mic trafic cu Republica Moldova?'. Este vorba de 1,2 milioane de locuitori. Noi verificam in baza de date si daca nu avem semnalari ca au facut lucruri necurate in spatiul european, acesti cetateni vor putea intra in spatiul Romaniei pe termen de 90 de zile. Este vorba de 50 de kilometri pe teritoriul Romaniei", a completat Blaga, apreciind ca in urma acestui acord, pretul terenurilor de frontiera Romaniei cu Moldova a crescut de 3-4 ori.

Ministrul de Interne sustine ca, pentru acest mandat, are trei obiective: asigurarea protectiei cetatenilor, recuperarea increderii cetatenilor in acest minister si integrarea in Schengen.

In ceea ce priveste siguranta cetatenilor, acesta consodera ca este nevoie de mutarea centrului de activitate a politiei in strada, in colaborare cu jandarmeia.

"In acest moment, doua treimi din jandarmi au responsabilitate paza si doar o treime ordinea publica. Nu este bine. Statul roman ar castiga enorm daca locul jandarmilor la paza firmelor va fi luat de firmele de paza. Sunt cateva mii de patrule mixte de politisti si jandarmi care lucreaza pe strazi. Le-am zis si ambasadorilor sa nu se supere ca le retagem paza. Este vorba de 500 de oameni retrasi. Mergem pe reciprocitate, daca la ambasadele noastre se asigura paza, asiguram si noi. Daca aducem politisti si jandarmii langa oameni crestem increderea in minister", a completat ministrul.

Blaga s-a aratat insa dezamgit ca, desi sepasim media europeana de politisti la numarul de locuitori, noi nu avem dotare aaltor tari.

Totodata, el a tinut sa precizeze ca ministerul pe care il conduce mai am un singur drept restant de anul trecut fata de politiesti.

"Mai am de dat dreptul pentru echipament. In rest am dat toti banii, primele de vacanta, al treisprezecelea salariu il voi da in 2 transe. 250 de lei prima etapa, a doua etapa diferenta. Dar la sfarsitul lunii aprilie nu vor mai fi restante", a promis ministrul.

Ministrul democrat-liberal considera ca 99% dintre politisti isi fac cu cinste datoria, desi recunoaste ca sunt si la noi "uscaturi", dand exemplu politistului din Olt care a condus beat si a lovit o femeie.

"Spatiul Schengen nu preuspuen si acordarea de vize mai usor pentru SUA. Ii rog pe cetatenii romani care nu au cerut viza pentru SUA o data sa nu mai ceara iar, pentru ca de aceeaa gradul de refuz este de 26-27%. Nu mai cereti daca nu vi s-a acordat o data ! Nu merge!", a fost apelul ministrului.

Vasile Balaga considera ca mica infractionalitate stradala este cea care influenteaza imaginea ministerului si a promis ca va mai munci la acest capitol.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Romani Schengen, #aderare Romania Schengen, #cost Schengen , #Bucuresti