Ziare.com

Cathedral Plaza: Autorizatia pentru demolare este obligatorie. Cat va dura si cat costa

de Cezar Petre, specialist constructii
Joi, 18 Mai 2017, ora 11:52

   

Cathedral Plaza: Autorizatia pentru demolare este obligatorie. Cat va dura si cat costa
Cezar Petre
In calitate de specialist in constructii, autorizat de statul roman, voi explica mai jos care sunt pasii necesari pentru ca sentinta data de judecatori cu privire la demolarea Cathedral Plaza sa poate fi dusa la indeplinire in conditiile legii.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

Nu acoperim o ilegalitate cu alte ilegalitati

Instanta de judecata a decis ca acea cladire trebuie demolata. Nu putem pune in discutie sentinta instantei, considerand aceasta ipoteza ca fiind una certa.

Demolarea unei constructii, indiferent de modul in care ea a fost construita, nu se poate face decat cu respectarea a doua legi care domina sectorul constructiilor: Legea 50/1991 privind Autorizarea Lucrarilor de Constructii si Legea 10/1995 privind Calitatea in Constructii.

Astfel ca, in conformitate cu cele de mai sus, demolarea cladirii nu se poate face decat daca s-a obtinut o autorizatie de demolare in conditiile legii si cu toate avizele necesare. Nu poate decide primarul ca de maine sa se inceapa demolarea, caci nu are competente tehnice in acest sens. Opinia publica este de cele mai multe ori manipulata intr-un sens sau intr-altul, in functie de interese.

Dincolo de caracterul juridic al procesului de demolare exista si unul tehnic: demolarea nu se poate face in orice conditii, de catre oricine si oricum.

Demolarea se face in sistemul calitatii, fapt care implica o expertiza tehnica, un proiect tehnic, o executie controlata a procesului de demolare si o folosire rationala a materialelor care rezulta din demolare.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Cat va costa demolarea?

Demolarea acestei cladiri nu va putea scadea in nici un caz sub valoarea de 15.000.000 de euro, dar inclin sa cred, in conditiile respectarii legislatiei, ca ea va sfarsi la o valoare aproape dubla.

Sa nu uitam ca vorbim de o zona protejata, unde exista taxe de acces, unde nu poti intra cu masina cand vrei si cum vrei, unde traficul greu poate afecta constructiile de pe traseul ales. Materialele rezultate trebuie selectate si trecute printr-un proces de recuperare, iar cele care nu se pot recupera trebuie duse in depozite autorizate.

Cine va plati acesti bani? Se spune ca ei vor fi recuperati de la proprietar. Afirmatia, desi legal este corecta, din punct de vedere practic va fi imposibil de pus in aplicare deoarece societatea cel mai probabil a intrat deja in insolventa, caci nimeni nu va avea interesul ca dupa o astfel de pierdere sa continue si cu alte pierderi.

Poate plati primaria demolarea? Doar daca o instanta judecatoreasca a spus expres ca ea este obligata sa plateasca demolarea, desi legea spune clar ca investitorul trebuie sa suporte costurile.

Sa nu uitam ca banul public nu se poate folosi decat in interes public. Cum demolarea se face teoretic in interesul legal al investitorului, se poate discuta de la un moment dat de o deturnare de fonduri, motiv pentru care nimeni nu doreste sa isi asume nimic.

Care sunt etapele procesului de demolare

Exista doua aspecte care trebuiesc luate in considerare:

  • Care este procesul de demolare din punct de vedere al faptului ca vorbim de implicarea de fonduri publice;
  • Care este procesul de demolare din punct de vedere al procesului de autorizare.

Etapele cheltuirii banului public

Sa fie foarte clar ca primarul Capitalei nu poate da nicio dispozitie de demolare, asa cum in mod eronat afirma unele persoane. Daca ar face acest lucru atunci cel mai probabil in secunda urmatoare ar fi cautat de procurori pentru faptul ca a atribuit contracte fara licitatie publica, in conformitate cu suma estimata a fi alocata procesului de demolare.

Nota conceptuala - Avand in vedere hotararea judecatoreasca, departamentul responsabil de implimentarea respectivei hotarari (probabil nu se poate stabili in clar cine ar trebui sa implimenteze) trebuie sa elaboreze si sa supuna aprobarii nota conceptuala (stabileste oportunitatea, necesitatea investitiei).

Tema de proiectare - O firma de consultanta, sau specialisti recunoscuti ca atare din cadrul structurii de specialitate proprii, va trebui sa elaboreze tema de proiectare. Ea cuprinde primele elemente tehnice si financiare estimate, ce vor sta la demararea procesului de executare a lucrarilor de proiectare, autorizare si executare a lucrarilor de demolare.

Pe baza ei se va stabili o valoare estimata pentru intocmirea studiului de fezabilitate si de la care va porni licitatia publica pentru achizitia serviciului de intocmire a studiului de fezabilitate. Suma astfel rezultata se va propune la momentul stabilirii bugetului, iar daca ea nu este prevazuta ca si cheltuiala in anul curent atunci este imposibil din punct de vedere legal demararea acestui proces.

Bugetul se voteaza de consilieri anual, uneori si de mai multe ori pe an daca apar rectificari. Aprobarea bugetului nu reprezinta atributul primarului ci al Consiliului Local.

Studiul de fezabilitate - Presupunem ca intr-un anumit an Consiliul Local va decide ca trebuie sa voteze o linie bugetara pentru intocmirea studiului de fezabilitate. Urmeaza procedura de achizitie publica. De obicei, luand in considerare posibilele contestatii, la aceste valori dureaza mai mult de 6 luni de la momentul intentiei si pana la semnarea contractului.

Studiul de fezabilitate va avea ca piesa principala expertiza tehnica, realizata de un specilist atestat si care va analiza in detaliu cum se poate face demolarea astfel incat constructiile din jur sa nu fie afectate.

Probabilitatea ca pe acest caz un expert tehnic sa se prezinte la licitatie este destul de scazuta deoarece investitia este mare si riscurile pe masura. In cazul in care si cea mai mica fisura va aparea pe cladirile din jur el va raspunde penal pentru solutia data. Studiul de fezabilitate va stabili financiar si tehnic care sunt solutiile propuse pentru detaliere. Cu aceasta ocazie se voteaza devizul general.

Proiectul pentru autorizarea/desfiintarea executarii lucrarilor - Ca si in cazul precedent, pe baza estimarii din cadrul studiului de fezabilitate, este necesar a se achizitiona servicii de proiectare pentru obtinerea autorizatiei de construire si a tuturor avizelor necesare.

Pentru acest lucru abia in anul urmator se poate vota prin buget aprobarea sumelor necesare pe modelul descris mai sus. Apoi are loc licitatia publica, ce va dura cel putin sase luni si abia apoi se poate trece la treaba. Procesul de autorizare pe astfel de investitii va dura cel mai probabil mai bine de doi ani deoarece o buna parte din avize se conditioneaza reciproc, deci nu se pot obtine simultan.

Proiectul tehnic de executie - In cel mai bun caz proiectul tehnic de executie se va achizitiona impreuna cu cel de autorizare, caz in care se mai scutesc timpi importanti.

Proiectul tehnic de executie va cuprinde toate detaliile necesare, in concordanta cu autorizatia emisa si cu respectarea tuturor avizelor, pentru ca demolarea sa fie corect realizata si fara a fi afectate cladirile din jur. Proiectantul raspunde penal daca se vor constata avarii la cladirile alaturate si se considera ca sunt din culpa sa, pentru ca vorbim de o solutie neconforma.

Nu exista in Romania la acest moment un proiectant care sa fi realizat un astfel de proiect de demolare, asa ca probabilitatea ca cineva sa se ofere este destul de redusa.

Dirigentia de santier - Se vor achizitiona serviciile de dirigentie de santier, demolarea fiind obligatoriu a se realiza in sistemul calitatii.

Executarea lucrarilor de constructii - Proiectul tehnic a stabilit exact suma de bani necesara pentru executarea lucrarilor, ocazie cu care se aproba un deviz general actualizat. Acesta trece iar prin bugetul local cu toate complicatiile posibile.

Se face licitatia, la aceasta valoare estimat a dura cel putin un an de zile de la momentul aprobarii bugetare si pana la momentul semnarii contractului.

Receptia lucrarilor de constructii - Finalizarea presupune confirmarea faptului ca lucrarile au fost finalizate corect si conform prevederilor contractului de executie.

Cat consider ca ar dura acest proces?

Presupunem ca in acest caz nu exista loc pentru a face ilegalitati deoarece fiecare tabara va cauta sa conteste deciziile primariei. In privinta obtinerii autorizatiei de demolare nu o pot vedea, in conditiile legii, a fi obtinuta mai devreme de 4-5 ani. La aceasta perioada putem pune cel putin 2-4 ani de executare a lucrarilor, care trebuie sa tina cont de conditiile de amplasament.

Daca un pas este suspect de ilegalitate atunci autorizatia de demolare poate fi contestata in instanta si anulata, tot asa cum si cea de construire a fost contestata.

Voi discuta mai departe cu privire la aspectul tehnic al procesului de autorizare si care cuprinde riscuri ridicate care in realitate nu pot fi cuantificate de catre nimeni la adevarata lor valoare. Daca am fi realizat demolarea unei cladiri in mijlocul unui camp ar fi fost foarte usor, dar nu si in acest caz.

Procesul de demolare presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

Obtinerea certificatului de urbanism - avand in vedere zona vizata el se va elibera de catre Primaria Capitalei. Termenul legal de obtinere este de 30 zile. Nu pot intui exact acum care este forma prin care o alta parte decat proprietarul, poate face demersurile privind demolarea.

Obtinerea avizelor si acordurilor necesare - cate acorduri au existat pentru construire, tot asa de multe vor exista si in cazul demolarii. Se asteapta a exista cel putin 10 avize din care obligatorii, avand din vedere caracterul protejat al zonei: cele de la Cultura, Mediu, Inspectoratul de Stat in Constructii, Circulatie etc....

Procedura pe mediu la un astfel de obiectiv va dura cel putin 6 luni din cauza impactului major asupra mediului adus de procesul de demolare. Cultura va trebuie sa se pronunte deoarece avem o zona protejata si trebuie sa se asigure ca demolarea nu va afecta cladirile din jur din punct de vedere structural, dar si ca zona nu isi va pierde din caracter deoarece ceva trebuie sa fie lasat in loc.

Inspectoratul de Stat in Constructii - nu va emite documente decat daca s-a asigurat ca toate conditiile legale si tehnice vor fi indeplinite. Piesa principala a documentatiei va fi expertiza tehnica. Ea va trebuie sa tina cont de ansamblul riscurilor probabile si care sunt printre cele mai diverse. Demolarea completa pare putin probabila deoarece avem o cladire cu subsoluri si care nu se mai pot desfiinta fara ca sa fie afectate cladirile din jur.

Cum o buna parte din avize sunt conditionate de altele, se estimeaza ca si durata, cu respectarea legii, intre 1 si 2 ani necesari pentru obtinerea lor.

Autorizatia de demolare - se va emite in cel mult 30 de zile de la momentul depunerii complete a documentelor.

Proiectul tehnic - dupa acest moment se poate realiza si proiectul tehnic. El trebuie sa tina cont de toate avizele emise si de expertiza tehnica. Pentru ca este necesar a cuprinde toate prevederile si obligatiile din avize nu se poate finaliza decat dupa obtinerea tuturor.

Un astfel de proiect il estimez ca si timp de realizare intre 12 si 24 luni, deoarece nimeni nu isi va permite nici cea mai mica greseala. Trebuie inteles, dincolo de sensibilitatile ce le avem fata de acest proces, ca el nu se poate desfasura in afara conditiilor legii.

Avand in vedere faptul ca vorbim de un proiect de interes public, nimeni nu isi va asuma nici o decizie decat in conditiile legii. Ori birocratia din Romania poate face ca nu doar procesul de construire sa fie aproape imposibil de respectat in toti pasii sai, ci si cel pentru demolare.

In Romania estimez ca peste 90% din spatii nu respecta intocmai prevederile legale pentru simplul motiv ca prevederile legale sunt prea respective.

In mod sincer, in mandatul existent este imposibil ca sa se inceapa demolarea. Nu mai vorbesc de faptul ca este putin probabil ca la licitatie sa vina firme care sa isi propuna sa faca acest lucru. Inteleg ca deja au fost doua licitatii la care nu s-a prezentat nimeni, probabil cele pentru studiul de fezabilitate. Cu siguranta nici la urmatoarele nu se va prezenta nimeni deoarece sigur vom asista la un circ continu in instanta si nimeni nu isi doreste acest lucru.

Intre timp cladirea va sta nefolosita, iar bucurestenii probabil vor dori sa stie si sa aleaga daca vor sa dea mai mult de 15.000.000 de euro pentru aceasta demolare.

Personal nu cunosc nici un caz in lume in care sa se fi realizat o demolare in conditiile similare, indiferent de gravitatea procesului de autorizare. Trebuie stiut ca si acum exista cai care pot viza mentinerea constructiei, dar ele implica o serie de modificari legislative si la nivel de P.U.G.

Intrarea in legalitate este permisa in legislatia din Romania, dar numai daca conditiile la momentul solicitarii permit acest lucru. Ori conditiile se pot modifica iar sentinta poate ramane fara cauza.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

este evident

ca demolarea unei astfel de constructii este problematica indiferent cine suporta costurile.
intrebarea mea este alta: cum de s-a ajuns aici? de ce nu s-au luat deciziile astea inaintea demararii lucrarilor?
sunt cativa care pot raspunde. ia intrebati-l pe arhi- robu (ipse). doar a crescut sub nasul lui. poate ca nu s-au inteles la pret.

 

fals, Petrica!

Nu este adevarat ca "primarul Capitalei nu poate da nicio dispozitie de demolare, asa cum in mod eronat afirma unele persoane. (si ca) Daca ar face acest lucru atunci cel mai probabil in secunda urmatoare ar fi cautat de procurori pentru faptul ca a atribuit contracte fara licitatie publica, in conformitate cu suma estimata a fi alocata procesului de demolare."
7Primarul general se poate conforma fara probleme hotararii judecatoresti: da dispozitie de demolare cu termen si cu suportarea costurilor, a avizelor si autorizatiei proprietarului actual al cladirii... daca acesta nu se conformeaza , poate fi amendat din doua in doua saptamani pana ii vin mintile in cap.
Or sa vina postaci sa spuna ca ce vina are actualul proprietar, ca doar nu el a facut-o etc., etc., etc... pai cand a cumparat-o scandalul era in floare, cunostea riscul,
nu poate spune ca nu stia ce cumpara... unii risca si castiga, altii risca si pierd, asta-i, domnule Petrica.
E ca si cum ai sti ca obiectul e "de furat" si totusi il cumperi... cand/daca se descopera furtul, tre' sa dai obiectul inapoi... ca Johannis cu casa de la Sibiu... Nu exista scapare...

 

Asa o fi, cum spune autorul

Asa o fi, cum spune autorul Nu zic nu. E atat de intortochiat, ca mai tot ce se face pe la noi. De aceea nu avem sosele, nu mai ajungem sa accesam fondurile europrne, nu mai construim nimic solid, ne impotmolim in formalitati.
La noi, numai hotiile se fac rapid, numai ele isi gasesc caile scurte. Ce e legal se complica atat de mult, incat renunti.
Nu stiu care e explicatia de se complica toate in asemenea hal. Probabil frica de decizie, sau dornta birocratilor de a-si da importanta exagerata, pentru a lua pesches, a politicienilor, ca sa-si poata strecura ilegalitatile. Poate, simpla prostie.
Un singur lucru e cert: de atata amar de ani, nu s-au gasit cateva minti suficient de destepte si careactere puternice care sa poata curme prostia.Asa ca, absurdul continua. Facem larma, criticam, demascam, dar nu putem depasi stadiul de galagie inutila. Unde ne sunt desteptii?

Prostioare, fratioare! Daca vine ISC-ul...

... poate sa-ti blocheze orice constructie in tara asta pe termen indeterminat, legal si pe normative. Stii ca poti sa iei amenda daca n-ai autorizatie de adus materiale cu camionul pe un drum unde intra to felul de camioane? Stii ca trebuie spalate rotile camioanelor? Ca trebuie sa ai instructaj zilnic de protectia muncii cu toti nataraii? Ca esti responsabil daca unul se imbata, fumeaza sau i se face rau ca mancat ciuperci? Esti responsabil si iei amenda daca ploua si curge moloz in drum, daca praful deranjeaza pe cei din jur, daca faci zgomot intre anumite ore etc. etc.

- Legile sunt facute sa acopere cat se poate de mult institutiile statului in caz de... ORICE si sa impinga raspunderea spre... CEILALTI (constructori, proprietari, utilizatori etc.).

Avem oameni destepti, dar nu-i lasa coruptii din

politica sa ajunga la conducere ... Uitati-va si la cei din USR, care sunt mult mai destepti decat politicienii din partidele cunoscute:psd, pnl, pmp, udmr, alde; ii critica toti, toti ii balacaresc fiindca le este frica de astfel de oameni. Repet, chiar daca cei din USR nu sunt perfecti, tot nu se compara cu coruptii in proportii uriase din celelalte partide !

Intre timp cladirea va sta nefolosita, iar bucurestenii probabil vor

dori sa stie si sa aleaga daca vor sa dea mai mult de 15.000.000 de euro pentru aceasta demolare...
Nu tre sa dea nimic deocamdata: trebuie interzisa orice interventie la cladire, orice masuri de conservare si utilizare a acesteia in orice fel... daca civilizat nu se poate, timpul va rezolva problema: fara intretinere, cladirea va ajunge rapid in situatia de a deveni pericol public si va fi demolata...

 

In momentul in care s-a dat sentinta de demolare, PMB...

... trebuia sa fi pornit actiune legala pentru sechestru asigurator asupra bunurilor firmei-proprietar.

- Aah, am uitat: primar era felcerul-minune.

postez inca o data, poate de data asta se indura

cenzorul... daca nu, o fac scrisoare si o trimit direct la Episcopia Catolica...

"Proiectul pentru autorizarea/desfiintarea executarii lucrarilor - Ca si in cazul precedent, pe baza estimarii din cadrul studiului de fezabilitate, este necesar a se achizitiona servicii de proiectare pentru obtinerea autorizatiei de construire si a tuturor avizelor necesare"...

La ce va trebe "studiu de fezabilitate" cand exista hotarare judecatoreasca? ca sa spuna ca demolarea e imposibila?

Faceti licitatia international, cu caiet in care toate impedimentele pe care le insiri si cele care or sa-ti mai treaca prin cap sa fie trecute in sarcina castigatorului si v-ai luat de-o grija... si Firea si tu... si va manifestati creativitatea in alte domenii... beti in Cismigiu o bere in timp ce se demoleaza...

Poate vine un cutremur

Sau Apocalipsa... Pana la urma se rezolva.

Minciuni

O demolare cu implozie controlatā costa 1-2 milioane. Debarasarea terenului incā pe-atat. Sā aducā Firea specialisti nu mincinosi.

...traficul greu poate afecta constructiile de pe traseul ales

Cand s-au carat zeci de mii de tone in timpul constructiei mastodontului, atunci nu s-au afectat constructiile de pe traseu? Miroase a articol pro Firea in logica "daca nu poti sa ii convingi, zapaceste-i".

 

Ce sa inteleg

Ca domnu respectiv...autorizat,cauta sa ne faca sa intelegem,ca ar fi bine,sa nu fie demolata...printre altele, Primaru,nu poate da ordin sa fie demolata,ca intra impotriva legii.Dar cum ar putea da un ordin de demolare,chiar daca ar avea dreptu,cind e ruda cu propietaru...deci pina la noi ordine,alte hartii,cladirea ramane in picioare,sfidand privirile curiosilor...ca doar traim in Romania.....PS as merge pe varianta,a injumatatirii inaltimii cladirii,sau la un nivel al zonei,iar daca nu se poate,poate putem sa angajam si companii straine,care lucreaza mai ieftin...eu stiu chinezi...

 

Exact! Adica va dura un deceniu pana vom vedea cladirea dusa.

Daca se respecta legea, cica!

- Am vazut cum taiau olandezii un turn urias, prin anii '90, intr-o zona sensibila: metru cu metru, degajand molozul pe un pater-noster exterior. Asadar, exista metode "curate" de taiere a betonului armat: fara praf, fara zgomot, cu un lift exterior pentru lucrari. Sa zicem ca-ti ia o luna sa tai un etaj; celelalte etaje pot fi "sigilate" fata de zona de interventie si folosite comercial, in continuare, pentru acoperirea unei parti din costuri.

Domnul specialist in constructii nu spune nimic despre

problema raspunderii celor care au dat autorizatiile de construire ! In mod logic, proprietarul (proprietarii) si cei vinovati de aprobarea autorizatiei de constructie ar trebui sa suporte in comun (in solidar cum le place juristilor sa spuna !) cheltuielile. Iar daca legea este asa de proasta ca numai proprietarul poate cere autorizatia de demolare, atunci asta nu-i in ordine: ce gandire "logica" au putut avea acei parlamentari care au propus si au votat asa o lege inepta ? Pai, cine il poate obliga pe proprietar sa faca cererea de demolare ? De ce nu-i suficienta hotararea judecatoreasca sau de ce nu se trece la popriri pe averile proprietarilor si ale celor care au dat autorizatia de construire ? Iar daca nu ajung banii atunci sa existe o lege care sa spuna ce se face in acest caz; de exemplu, sa poata consillile judetene (municipale) sa suporte diferenta de cheltuieli de demolare ...

Pai, ar cam trebui luati toti primarii la puricat.

Cu tot cu serviciile de urbanism, autorizare in constructii etc.

- Numai ca, ce sa vezi? Minune noua: se da legea Nicolicea care spala orice. Orice primar scapa si intra la parnaie doar aia mai mici care semneaza; iar daca nu semneaza ii ia mama naibii: au de ales intre statut de somer sau de puscarias.

intr'un stat normal European

Costurile cu demolarea sunt imputate vinovatului si nu se preiau de catre Stat sau Primarie.

In cazul de fata primaria poate plati costurile si apoi va deschide process pentru recuperearea prejudiciului.

Problema e ca vinovatii au prieteni prin Parlament...dela cap se'mpute treaba...

Tot inainte!

 

Dumneata nu ai priceput ca probabil actualli proprietari au

intrat in insolventa? Nu ai de unde sa iei banii. Asa ca este inconstient ca primaria sa chelatuiasca banii spearand ca ii va recupera; Nu, nu ii va recupera. La fel zice aunu ca sa-i amendeze la fiecare 2 saptamani; pe cine?

Poate ca o solutie este ca 1) imediat, proprietarul sa aiba alegerea: demolezi pe loc sau cedezi cladirea;va alege sa o cedeze; 2) faci o societate care inchiriaza blocul temporar, pentru a genera banii necesari demolarii. Dai o parte si bisericii, sa accepte "asteptarea". Intre timp mai causti si alti bani necesari demolarii.3) cand ai banii, o demolezi. Stiu ca asteptatul nu e bun, dar deocamdata asteptam fara nici un folos, timp in care actualli proprietari mai sifoneaza niste venituri.
B) sau dai cladirea bisericii, in totalitate, sa o explateze, sa faca bani, sau sa o demoleze pe banii lor; alegerea lor (sunt tare curios ce ar alege). Sau, tot pe banii lor, sa o modifice, sa ii reduca inaltimea. 4 etaje, sau 2, sau 7, cum vor ei.
Cred ca ar exista solutii. Insa toate trebuie sa include: proprietarii initiali au timp limitat de decizie: platesc demolarea si pastreaza locul, sau renunta la cladire imediat. Cine o ia pe gradis (biserica sau primaria), au aceleasi optiuni: demoleaza pe banii lor (si pastreaza terenul), reduc inaltimea pe banii lor, sau nu accepta cladirea de loc. Apoi, faci licitatie: poate cineva vrea locul si demoleaza, sau reduce inaltimea si imparte banii /veniturile, juma de suprafata, etc. cu biserica (ca sa ii ia acceptul pentru o cladire mai mica)

Ii bāgām la puscārie pe proprietari

Sā vezi atunci cā aduc banii imediat. Si pe Doicescu de la Bogart care a fācut constructia stiind cā nu are aprobare. Āstia sunt toti multi-milionari.

ceee insolventa!? Sa intre prücuratura peste ei sa

verifice corectitudinea declararii insolventei, incliusiv transferurile in Caiman sau pe aiurea din ultimii 5 ani anteriori, sa vezi cum se gasesc bani pentru demolare... daca intra procuratura pe fir, sa vezi cum din proprie initiativa fac actele si-si demoleaza oribilitatea.

"Iohannis la Sibiu", zici? Acuma, pe bune, dintre toti cei...

... implicati in acel proces, cine avea cele mai multe drepturi sa primeasca cladirea? Niste chiriasi la stat bagati de "tovarasi" sau niste mostenitori, chiar la mana a doua?

 

Mai sunt niste ,,mici" probleme

Cladirea nu va fi demolata complet ci numai pana la p+4 (cum prevede autorizatia de construire). Scaderea presiunii asupra terenului trebuie bine studiata fiindca ar putea duce chiar la prabusirea catedralei invecinate.
PS
Tot scandalul a pornit de la faptul ca lui Ioan Robu i se promisese un etaj din constructie si dupa aia a mai vrut inca pe atata.
Tov. arhi... Ioan Robu a fost ofiter de securitate, racolat inca din 1972, infiltrat in Biserica catolica.
CNSAS nu a dat date despre niciun preot pana acum si refuza in continuare. Foarte multi preoti, mai ales ortodocsi, unii inalti ierarhi acum, au fost colaboratori ai securitatii. Si Daniel avea epoleti pe sub sutana.

 

Asta trebuie demonstrata, nu aruncata asa!

Daca Robu a fost ofiter sau turnator, niste urme se gasesc undeva. Mai ales ca pentru catolici se tinea evidenta dubla: la DSS si la UM013BOR.

Ia lasā-mā cu Robu

Aici nu e vorba de Robu, e vorba de o clādire uratā si mare care nu ne place. Dacā panā si justitia a decis ( care se lasā greu) atunci ce mai gura-vura, o demolām si gata. Are Romania atatia bani sā dea jos un cācat de bloc. Si mai dā si de lucru la oameni asa cā banii nu se pierd.

In statul

nostru de drept e mai ușor să construiești ilegal decat să dărami ce-ai construit ilegal... Cand au construit ilegal nu s-au incurcat in hartii și in cine trebue să le elibereze. Au construit și gata. Acuma, ca să dărami, trebuie să intri in "legalitate" și nu se știe bine cine și cand mai poate elibera hartiile. E ca-n povestea aia cu prostul, piatra și cei zece deștepți.

 

cladirea trebuie sa produca!

intai trebuie confiscata (daca proprietarul nu pune toti banii necesari demolarii) si apoi sa produca profit care sa fie folosit pentru maternitati si camine de batrani.

 

nu trebuie sa produca nimic. TREBUIE DARAMATA!

clar?

Eu nu m-as grabi sa arunc 15 milioane de euro.

Eu nu m-as grabi sa arunc 15 milioane de euro din banii Bucurestiului pe geam .Sunt alte prioritati .
Plus retransformarea centrului intr-un santier. As tergiversa cum face si Firea.

Nu sunt in nici un caz un fan PSD dar hai sa lasam politica !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor