Ce nu stiai despre Bucuresti

Duminica, 18 Martie 2012, ora 19:32
17048 citiri
Ce nu stiai despre Bucuresti

De unde vine numele Capitalei si despre legenda lui Bucur, fie el cioban, fiu de voievod, boier roman, haiduc, pescar sau plugar, s-a tot scris incat nu cred sa existe locuitor de pe malul Dambovitei, daca nu roman, care sa nu stie originea Bucurestilor.

Ce nu stie, insa, prea multa lume este de unde vin numele cartierelor din Bucuresti. Sa vina Salajean de la Salaj? Baneasa de la Padurea Baneasa? Pajura de la pasarea rapitoare cu acelasi nume? Istoria spune altceva!

13 Septembrie

Cartierul bucurestean 13 Septembrie si-a luat numele de la Ziua Pompierilor, amintind de 13 septembrie 1848, cand a avut loc batalia din Dealul Spirii, intre pompierii condusi de Pavel Zaganescu si trupele otomane conduse de Kerim Pasa.

Aviatiei

Cartierul Aviatiei a fost construit dupa 1980. Fostul dictator Nicolae Ceausescu dorea ca in acest cartier sa locuiasca personalul din cadrul armatei, politiei si aviatiei, de unde si numele cartierului.

In cartierul Aviatiei se afla si Muzeul Aviatiei, pe strada Fabrica de Glucoza. Muzeul, construit pe amplasamentul fostului Aeroport Pipera, a fost inaugurat in martie 2006.

Bucurestiul, asa cum nu l-ai cunoscut niciodata (Galerie foto)

Aviatorilor

Numele cartierului Aviatorilor este dat de Monumentul Eroilor Aerului, cunoscut si ca "Statuia Aviatorilor". Monumentul a fost inaugurat in anul 1935, fiind o opera ce apartine sculptorilor Iosif Fekete si Lidia Kotzebue.

Balta Alba

Istoria leaga numele cartierului Balta Alba de un obicei mai morbid al inceputului de secol XIX: in zona se afla o groapa de var unde, pe timpul ciumei lui Caragea, in 1813, se topeau cadavrele ciumatilor pentru ca mortii erau atat de multi incat nu se mai prididea cu inhumarile.

Atunci, s-a dat ordin sa se sape gropi comune si sa fie bagate acolo victimele, sa se arunce var peste ele si sa fie astupate. Din cauza ploilor insa, varul a iesit la suprafata, formand balti albe.

Baneasa

Contrar impresiei majoritatii bucurestenilor, cartierul Baneasa nu se numeste astfel de la Padurea Baneasa. Potrivit unor surse, "Baneasa" vine de la nevasta banului Dimitrie Ghica (1816-1897).

Alte surse spun altceva: cartierul Baneasa, fosta comuna suburbana Baneasa, a luat nastere pe o portiune din vechea mosie a Mariei Bibescu, contesa de Montesquiou Fezensac (1845-1929), sotia contelui Odon de Montesquiou Fezensac si matusa printului George-Valentin Bibescu.

Bucurestii Noi

In 1898, Nicolae Bazilescu, avocat si profesor la Facultatea de Drept, a cumparat mosia Maicanesti-Grefoaicele (apartinand de comuna Baneasa din acele vremuri), aflata in zona de nord-vest a orasului.

Bazilescu a parcelat terenul si a scos la vanzare jumatate din loturi, cealalta jumatate fiind donata primariei. Pana in 1913, 1.423 de persoane au cumparat terenuri aici. Din acest motiv, noii asezari i s-a dat numele de Bucurestii Noi.

Berceni

Nobilul maghiar Francisc Rakoczi al II-lea (1676-1735) a plecat la turci inainte de Razboiul curutilor (1703-1711) ca sa discute despre rasturnarea Imperiului Habsburgic.

La fel au procedat si o parte din apropiatii lui Rakoczi, mai exact, o ceata de husari condusi de groful Miklos Bercsenyi. Undeva la sud de Bucuresti, husarii berceni au facut un popas, de unde si numele cartierului.

Colentina

Probabil doar o legenda, numele cartierului Colentina pare-se ca vine de la "colea-n-tina", cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi invins pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si "Olintina".

Cotroceni

Cunoscutul cartier Cotroceni, unde se afla si Palatul Cotroceni, sediul Administratiei Prezidentiale a Romaniei, si-a luat numele de la verbul regionalist arhaic "a cotroci". "A cotroci" inseamna "a cotrobai", "a scotoci", "a scormoni"!

De unde vine, insa, "a cotroci"? Cotroceni era un vechi sat, atestat documentar pentru prima data in timpul domniei lui Mihai Viteazul. Langa sat se afla falnica si deasa padure a Cotrocenilor.

In 1671, satul a intrat in proprietatea marelui logofat Serban Cantacuzino. Acuzat ca urmarea sa devina Domn, si-a atras ura domnitorului Gheorghe Duca, fiind nevoit, astfel, sa fuga pentru a-si salva viata.

Scaparea a gasit-o in Padurea Cotrocenilor, unde a stat ascuns trei zile, iar drept multumire a ridicat pe un lacas de cult mai vechi o frumoasa biserica de zid: manastirea Cotrocenilor.

Crangasi

Etimologia cartierului Crangasi este evidenta: candva, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Crangasi era o prelungire a Codrului Vlasiei, un crang. Cei care traiau acolo se numeau, normal, crangasi.

Dealul Spirii

In secolul al XVI-lea, Dealul Spirei se numea Dealul Lupestilor, unde se aflau numeroase culturi de vie ce apartineau Manastirii Radu Voda.

Biserica Spirea Veche, numita ulterior Dealul Spirea, a fost construita de doctorul Spirea (Spiridon Kristofi) pe acest deal inainte de anul 1765, cu ajutorul rudei sale Hristofi (fost ceaus spataresc si mai apoi capitan de lefegii).

Domenii

Cartierul Domenii a fost construit in perioada interbelica pentru elitele bucurestene. Numele zonei este legat cu dezvoltarea Bucurestiului dintre anii 1920-1940, unde s-au vandut parcele si loturi de pamant angajatilor din Ministerul Agriculturii si al Domeniilor, de unde si numele de Domenii.

Dorobantilor

Zona Dorobanti si-a primit numele in anul 1878, dupa Razboiul de Independenta dintre 1877-1878, ca omagiu adus trupelor de dorobanti care au luptat la Plevna, Vidin si Grivita.

Dristor

Numele cartierului Dristor este strans legat de cetatea Drastorului (Silistra). Odinioara, exista Drumul Silistrei, ce ducea, dupa cum arata si numele, spre Silistra, si care si-a schimbat, mai apoi, denumirea in Calea Calarasi. In vremea fanariotilor, exista breasla darstorenilor (negustori), alaturi de breslele chiprovicenilor, brailenilor.

Cetatea Silistra (Dristor) a fost luata drept gaj impreuna cu Principatele Romane de Rusia, conform Regulamentului Organic la 1829. Intre razboaie, prin locul care inainte se chemase "Gura Lupului", trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra - provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei

Denumirea cartierului Drumul Taberei este legata de trecutul acestor locuri unde, in timpul Revolutiei de la 1821, Tudor Vladimirescu si-a stabilit tabara de panduri.

Platoul intins al Cotrocenilor este legat si de numele lui Aurel Vlaicu, al carui prim zbor temerar cu avionul construit de el a avut loc la 17 iunie 1910 in aceasta zona.

Ferentari

Paradoxal, cartierul Ferentari, considerat astazi una dintre zonele rau famate ale Capitalei, are cea mai rafinata origine a numelui: vine din cuvantul latinesc "Ferentarius" - soldat din infanteria usoara a legiunilor romane.

Ferentari, construit in perioada 1945-1947, a fost gandit ca un cartier muncitoresc si numara in jur de 600 de apartamente.

Floreasca

In secolul al XVI-lea apare o atestare documentara a mosiei "Florestii de pe Colentina". Sub Mihai Viteazul e atestat satul Florestii (al Floreascai), pe Colentina, la Est de oras. Se impartea in trei asezari distincte: Floreasca de Sus, de Mijloc si de Jos. Satul Floreasca de Jos era numit si Gradistea Florestilor.

Ghencea

Daca Ferentari vine din latina, numele cartierului Ghencea isi are originile in limba turca. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca.

Giulesti

Denumirea vine de la o proprietate boiereasca care apartinea Giulestilor. Giulestii au fost pomeniti in documentele medievale incepand cu anul 1548. Localitati cu numele de Giulesti exista in toate provinciile romanesti. Giulea este un nume vechi in onomastica romaneasca, provenind de la numele latinesc Iulius.

Grivita

In cartierul Grivita de astazi se afla, la 1608, manastirea Cernica, ridicata de Cernica Stirbei, Mare Vornic al lui Mihai Viteazul. Mai tarziu, unele documente atesta faptul ca o parte a acestei mosii a apartinut domnitorului Serban Cantacuzino.

In secolul al XIX-lea, zona a fost parcelata si s-au trasat strazi pe care s-au construit case, printre care si Calea Floreasca. In anul 1922 a aparut cartierul Floreasca, ridicat pe marginile gropii de odinioara.

Militari

La sfarsitul secolului al XIX-lea, pe acest loc se afla un cartier suburban, locuit de subofiteri si de ofiteri din gradele inferioare din armata. Din punct de vedere administrativ, zona face parte din orasul Bucuresti incepand cu 1950, ulterior ridicandu-se aici cartierul de blocuri.

Pajura

Denumirea cartierului a fost preluata de la artera de circulatie care-l strabate. Strada Pajurei a primit aceasta denumire in anul 1959, cand a fost inceputa constructia primelor blocuri pe un teritoriu liber.

Bucurestiul interbelic, intr-un roman lansat la Roma

Pantelimon

Cartierul Pantelimon si-a luat numele dupa Manastirea Sfantul Pantelimon, a carei constructie a inceput la 1735, la porunca domnitorul Grigore al II-lea Ghica. In greaca, "pan" inseamna "tot" si "eleimon" inseamna "mila". Asadar, "Panteleimon" se traduce "intru totul milostiv".

Rahova

Numele cartierului Rahova vine de la Calea Rahovei, una dintre cele cinci strazi principale ale Bucurestilor botezate in secolul XIX in onoarea Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan

Contrar aparentei, numele cartierului Salajan nu vine de la Salaj, ci de la un fruntas al miscarii muncitoresti si revolutionare, Leon Szilaghi, cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan

Cartierul Titan si-a luat numele de la fabrica de ciment "Titan", construita la inceputul secolului XX, mai exact, in anul 1912.

Vatra Luminoasa

Seniorii Bucurestiului spun ca i s-a spus "Vatra Luminoasa" in spiritul bolsevic al timpului pentru ca lumina venea, nemijlocit de la rasarit - de la rusi. Altii sustin ca denumirea isi are alta origine: la 1 august 1906, Regina Elisabeta, sustinuta de Regele Carol I si de inalti reprezentanti ai clasei politice a vremii, a fondat Societatea Orbilor din Romania.

Vitan

Numele cartierului Vitan din Capitala ar veni de la Campia Vitanului, unde, odata, pasteau vitele orasenilor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cartiere Bucuresti nume, #cartier Bucuresti nume, #origine nume cartiere Bucuresti, #Bucuresti legenda nume , #Bucuresti