Ce sa faci cand ramai blocat in lift

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 14:30
14712 citiri
Ce sa faci cand ramai blocat in lift
Foto: mpifma.ro

Lifturile, aceasta inventie care ne face viata atat de usoara, nu functioneaza intotdeauna cum am vrea si se poate intampla sa ramanem blocati pentru cateva minute in interiorul cabinei.

In general, aceasta situatie nu este una critica, pentru ca putem cere ajutor imediat ce ramanem intre etaje, insa pentru persoanele claustrofobe, cu frica de intuneric sau de inaltime aceasta intamplare poate cauza un atac de panica.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci, in cazul in care te blochezi in lift.

1. Pastreaza-ti calmul. Nu e nimic mai important decat sa iti controlezi instinctul de a intra in panica, sa te convingi ca nimic rau nu ti se va intampla si sa respiri adanc.

Daca vei pierde controlul asupra mintii si vei intra in panica, iti va fi mult mai greu sa gandesti clar asupra a ce ai de facut ca sa iesi din lift.

Incearca sa te relaxezi, pentru ca in acest fel vei lua decizii corecte. Daca nu esti singur in lift, incearca sa ii calmezi si pe ceilalti, pentru ca te pot nelinisti si pe tine, daca sunt agitati.

2. Lifturile MPIFMA sunt prevazute cu lumina de siguranta in cazul caderii tensiunii, daca in liftul acesta nu exista lumina de siguranta, gaseste o sursa de lumina si foloseste-o, daca s-a intrerupt curentul in lift.

Poti utiliza lanterna incorporata in telefonul mobil sau una individuala, insa nu o tine prea mult aprinsa, ca sa nu se termine bateria prea repede.

Lumina te va ajuta sa gasesti mai repede butonul de panica si sa ceri ajutor administratorului blocului, care va chema imediat specialistii in lifturi, ca sa te scoata de acolo in siguranta.

3. Apasa butonul de panica. Fiecare lift este prevazut cu un buton special de alarma care ar trebui sa se auda in toata cladirea si sa alerteze administratorul blocului.

La ascensoarele MPIFMA fabricate si montate in ultimii 10 ani cand se apasa butonul de alarma se conecteaza un telefon direct cu dispeceratul non-stop MPIFMA si poti chema direct specialistii in lifturi.

4. Daca liftul este mai vechi de 10 ani trebuie sa cauti in cabina liftului eticheta cu numarul de telefon de la dispecerat si suni pentru a chema specialistii in lifturi.

Daca nu ai telefonul la tine striga cat de tare poti, pentru ca vecinii tai sau cei care trec prin preajma sa te auda si sa te ajute sa iesi din liftul blocat.

5. Apasa pe butonul de deschidere a usilor. E posibil ca acesta sa functioneze pentru etajul de care esti cel mai aproape.

Daca liftul nu are nicio reactie, incearca sa apesi pe oricare alt buton, e posibil ca ascensorul sa porneasca spre un alt etaj si sa poti iesi in siguranta acolo.

6. Asteapta. Ai rabdare pana vin ajutoare, fie ca e vorba de specialistii in lifturi sau de administratorul blocului.

Cel mai probabil, vecinii tai sau oamenii care sunt in trecere prin cladire vor observa imediat ca liftul nu mai functioneaza si vor incerca sa vada ce s-a intamplat.

Dupa ce te-ai asigurat ca ai anuntat pe cineva din exterior, poti incerca sa iti gasesti ceva de facut. Daca ai o revista, un ziar sau o carte la indemana, considera-te norocos. Trebuie sa iti pastrezi energia, asa ca rasfoieste o publicatie. Fii calm si asteapta sa fii scos din lift.

Pentru a evita situatia in care ai ramane blocat minute in sir, asigura-te ca revizia tehnica a liftului este facuta la timp.

Informatii despre ultima revizie sau despre data scadenta a acesteia gasesti in dreptul usii liftului sau in interiorul cabinei acestuia.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#revizie tehnica lift, #specialisti lifturi , #Bucuresti