Cel mai verde sector al Capitalei n-are unde sa-si arunce gunoiul: 36 de masini sunt blocate la groapa

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 16:37
5379 citiri
Cel mai verde sector al Capitalei n-are unde sa-si arunce gunoiul: 36 de masini sunt blocate la groapa
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat, luni, ca 36 de masini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate sa deverseze gunoiul la groapa Iridex, iar edilul general, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Mediului, Daniel Constantin, sa intervina in acest caz.

"La groapa de gunoi Iridex, care se afla pe raza Sectorului 1, 36 de masini care ar trebui sa deverseze gunoiul la groapa de gunoi sunt blocate. Ne este frica, pentru ca este in apropierea centurii, sa nu fie blocata centura.

E adevarat ca noi, la Primaria Sectorului 1, avem o divergenta cu administratorul gropii. Si ce s-au hotarat ei acum? Sa ne forteze mana in aceasta perioada, sa blocheze depozitarea gunoiului, sugerand ca avem acea taxa de platit, care trebuia aplicata de la 1 ianuarie, pe tona de gunoi. Pana miercuri se va rezolva problema, dar sper ca in aceasta perioada cand ninsoarea bate la usa (...) sa nu continue aceasta lupta inutila", a spus primarul sectorului cu cea mai mare suprafata verde din Bucuresti.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca o astfel de blocare a activitatii operatorului de salubritate este ilegala.

"Am fost si eu informata cu privire la faptul ca societatea Iridex tine gunoiul la poarta - ca sa ma exprim mai concret - lucru care este foarte urat si ilegal.

Invoca faptul ca ei cred ca vor trebui sa plateasca suprataxa, in cazul in care nu se revine la ea, si ca ANAF va solicita, practic, acesti bani de la ei. Nu este adevarat. Ori de la buget, ori de la primarii se va plati aceasta diferenta, deci nu sunt nici in pericol sa isi diminueze ei profitul", a spus ea.

Firea a mentionat ca a luat legatura cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, pentru a-i prezenta aceasta problema.

"Fireste ca nu poate nici dumnealui sa tolereze asa ceva. Sunt convinsa ca va lua masuri. Poate ca le-a si luat intre timp. Maine avem o intalnire oficiala si in legatura cu acest subiect. Le transmit cu tot respectul tuturor agentilor economici care considera ca pot sa se joace cu astfel de lucruri - mai ales in domeniul mediului - ca nu este momentul sa practice un astfel de santaj, nici cu primaria de sector, nici cu Primaria Generala.

Asa cum a subliniat si domnul primar de la sectorul 1, nu rezolvam litigii controversate pe seama cetatenilor sau punandu-i pe cetateni in pericol. Transmit acest mesaj public si sunt convinsa ca va ajunge la destinatar si va lua gunoiul din fata portii si nu il va lasa acolo, expus, sa fie o bomba ecologica in sectorul 1 al Capitalei", a mai precizat Firea.

Operatorii de salubritate care depoziteaza deseuri la groapa de gunoi trebuie sa plateasca o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona depusa, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, urmand ca aceasta taxa sa creasca la 120 lei/tona din 2018, potrivit prevederilor incluse in Legea 384/2013.

Administratorul Iridex a atentionat ca, in cazul in care autoritatile locale nu vor accepta plata acestei taxe, iar legislatia va ramane neschimbata, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoita sa sisteze preluarea deseurilor in vederea eliminarii prin depozitare, neavand posibilitatea suportarii acestei taxe in locul generatorilor de deseuri.

"In calitate de operator al depozitului ecologic din cadrul Centrului de management Integrat al deseurilor Chiajna, Iridex a depus toate eforturile pentru a aduce la cunostinta tuturor clientilor aceasta obligativitate legislativa. Astfel, inca din luna noiembrie, Iridex a transmis instiintari catre toate autoritatile publice locale si catre autoritatea centrala si locala de mediu, precum si catre toti operatorii de salubritate.

Pana in prezent, nu s-a primit niciun fel de raspuns din partea acestor autoritati si nici din partea clientilor (operatori de salubritate), cu care aceste autoritati au in derulare contracte de delegare a gestiunii deseurilor", declarau, pe 30 decembrie, reprezentantii depozitului Iridex din Chiajna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#probleme gunoi sector 1, #camioane gunoi groapa Iridex, #groapa gunoi Iridex Chiajna , #Bucuresti