Centenarul Marii Uniri: Primaria Sectorului 4 vrea sa dea 18 milioane de lei pe niste machete montate in parc

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:23
2672 citiri
Centenarul Marii Uniri: Primaria Sectorului 4 vrea sa dea 18 milioane de lei pe niste machete montate in parc
Foto: Arhiva Hepta.ro

Primaria Sectorului 4 vrea sa amenajeze, anul viitor, un spatiu de peste 26.000 de metri patrati din Parcul Lumea Copiilor, sub forma actualei harti a Romaniei, cu aproape 100 de machete ale celor mai importante monumete din tara, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Costul total al proiectului va fi de 18 milioane de lei plus TVA.

Vor fi machete realizate la scara 1:25 sau 1:30 cu obiective precum Arcul de Triumf, manastirile Putna si Voronet, Biserica Neagra, Catedrala Reintregirii Neamului de la Alba Iulia, castele Peles si Bran sau vechea capitala a Daciei, Sarmizegetusa, dar si cu Sfinxul si Babele, lacuri si pesteri, chipul lui Decebal sculptat in stanca, Ipotestiul lui Mihai Eminescu, o poarta maramureseana, cimitirul de la Sapanta.

"Avem reprezentate formele de relief, depresiuni, munti, incercam sa avem inclusiv scara formelor de relief. Este un concept interactiv, prin care turistii pot afla informatii. (...) Vom avea aproximativ 100 de machete, ele vor putea fi si mai multe pe masura ce vizitatorii considera ca este important sa mai adaugam lucruri reprezentative. Deocamdata acesta este numarul de machete pe care comisia l-a stabilit, dar este un proiect deschis", a sustinut primarul Sectorului 4, Daniel Baluta.

Lucrarile de amenajare vor incepe in prima parte a anului viitor, urmand sa fie finalizate inainte de 1 Decembrie 2018, a anuntat, miercuri, primarul Sectorului 4.

Edilul a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca acest proiect este unic si le ofera copiilor posibilitatea de a vedea cum este organizata Romania "din punct de vedere geografic".

"Lansam un proiect unic. (...) Acest proiect ofera copiilor posibilitatea de a vedea, din punct de vedere geografic, modul in care este organizata Romania. Avem inclusiv o componenta legata de vegetatia fiecarei regiuni geografice in parte; discutam despre zone istorice si constructii ce marcheaza zonele istorice ale Romaniei, discutam, de exemplu, despre caracteristicile Bucurestiului. (...) Fiecarui judet si oras am incercat sa-i atribuim elemente potrivite.

Noi, prin ceea ce facem, dorim sa marcam contributia pe care o avem ca si comunitate locala la cresterea calitatii vietii locuitorilor Setorului 4, a bucurestenilor, si dorim sa cream acea atractivitate care in acest moment lipseste, si anume atractivitatea ca obiectiv turistic international", a declarat primarul Sectorului 4.

El a adaugat ca se asteapta ca numarul de vizitatori ai "Romania Parc 2018" sa ajunga la aproximativ 200.000 pe an, explicand ca acest concept este unic, fiind marca inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Parcul va fi dotat cu sisteme de acces si informare pentru persoanele cu dizabilitati, precum rampe de acces si alei adecvate scaunelor rulante, dar si panouri cu texte scrise in limbajul Braille pentru nevazatori.

De asemenea, "Romania Parc 2018" va avea atractii si pentru copii - vapoare, trenulete si masinute, jocuri de puzzle, prezentarea mestesugurilor traditionale din fiecare zona in parte, precum cioplitul pietrei sau sculptura lemnului, pe care le pot aplica in cadrul unor ateliere. Vor fi organizate inclusiv concursuri de cunostinte despre Romania si spectacole in aer liber.

Costul total al proiectul va fi de 18 milioane de lei plus TV, in primul rand de la bugetul Consiliului Local, cu posibilitate de finantare din surse externe, a precizat primarul.

Citeste si Firea anunta ca face un parc pentru Marea Unire. Ce planuri mai are de Centenar, dar si Firea face 3 monumente pentru Centenarul Marii Uniri. Ce alte planuri mai are

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#parc Lumea copiilor machete, #proiecte centenar Unire Bucuresti, #distractii aer liber sector 4 , #Bucuresti
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
Nu e rau dar de Craisorul Muntilor, voi miticii ati auzit?