Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu

Luni, 12 Iunie 2017, ora 16:35
8534 citiri
Chiar nu exista solutie pentru traficul de cosmar din Bucuresti? Cum se realizeaza o planificare cu cap Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa fiasco-ul din trafic creat de "solutia" benzilor unice introdusa acum cateva saptamani de Primaria Capitalei, am vrut sa aflam daca chiar nu exista alte variante pentru ca traficul bucurestean sa fie descongestionat.

Ei bine, sunt multe si sunt deja incluse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene Aura Raducu, care ne-a explicat ce inseamna acest PMUD, cand va fi aplicat si cat ne-ar costa.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila, pentru perioada 2016-2030, a fost finalizat in mai 2016, iar la sfarsitul lui martie 2017 au fost obtinute, in sfarsit, toate aprobarile necesare.

Acesta contine masuri care sa duca la facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii sau protectia mediului prin reducerea poluarii si a consumului de energie.

Banii necesari sunt circa 7 miliarde de euro, dintre care jumatate ar fi destinati doar finalizarii lucrarilor planificate la metrou.

Aura Raducu este in prezent membru al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, iata interviul acordat Ziare.com:

Planul de Mobilitate Urbana Durabila a fost finalizat in 2012, ce s-a intamplat cu el pana acum?

PMUD pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat pentru o perioada pana in 2030, precum si modelul/soft-ul de transport, au fost finalizate in luna mai 2016, cand s-a inceput procedura de obtinere a avizului de mediu.

Planul, fiind un document complex care prevede investitii majore, a trebuit sa parcurga o serie de etape legislative de avizare, astfel incat la sfarsitul lunii martie 2017 au fost obtinute toate aprobarile, atat din partea Ministerul Mediului, cat si din partea autoritatilor locale - Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov si toate cele 40 de localitati din judetul Ilfov.

PMUD - BI 2016-2030 precum si soft-ul anexat reprezinta un instrument de planificare pe termen lung pentru toate formele de transport, motorizat sau nemotorizat, de pasageri sau marfa, in miscare sau stationar si el poate fi modificat si adaptat functie de dezvoltarile economice si nevoile cetatenilor.

Elaborarea planurilor de mobilitate urbana durabila se face in conformitate cu Legea 350/2001, actualizata in 2013, privind amenajarea teritoriului si urbanismului si a Normelor metodologice din 26 februarie 2016 de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul si de elaborare si actualizare a documentatiilor de urbanism.

Care sunt principalele solutii pe care le indica acest plan pentru traficul din Bucuresti?

In primul rand, s-a pornit de la principiul ca vrem sa facem un plan pentru solutionarea problemelor cetatenilor si nu un plan pentru masini.

Principalele obiective avute in vedere au fost: cresterea accesibilitatii tuturor cetatenilor - facilitarea accesului la locurile de munca si la servicii, imbunatatirea sigurantei si securitatii, protectia mediului - reducerea poluarii si a consumului de energie, eficienta economica, si nu in ultimul rand realizarea unui mediu urban modern, frumos, de calitate.

Reducerea traficului se poate realiza numai prin implementarea unor proiecte complexe, integrate, precum dezvoltarea si modernizarea transportului public de calatori, imbunatatirea si extinderea spatiilor pietonale si a retelei de biciclete, realizarea unui sistem complex de parcari in punctele cheie, intermodale, de unde se poate utiliza transport alternativ.

Pornind de la aceste principii, s-au inclus in plan proiecte complexe, integrate, printre care:

  • Conectarea Bucurestiului la Aeroportul "Henri Coanda", ca principala poarta aeriana internationala din sud-estul Europei, cat si conectarea principalelor cartiere si localitati din jurul Bucurestiului intre ele, prin extiderea considerabila a retelelor de metrou si tramvai - retele care reprezinta coloana vertebrala a circulatiei durabile in Capitala; astfel se prevede extinderea cu peste 50 de km a retelei de metrou si cu 12 km a retelei de tramvai, modernizarea a peste 50 de km de linie de tramvai, cat si cumpararea de echipamente noi si moderne pentru toate tipurile de transport public - metrou, tramvai, troleibuz sau autobuze ecologice;
  • Extinderea considerabila a retelei de transport pe bicicleta, atat in Capitala, cat si in judet, planul stabilind o retea noua de minim 250 de km;
  • Reorganizarea radicala a transportului public de calatori, atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, prin dezvoltarea unui sistem integrat de transport si tarifare, cu accesibilitate crescuta pentru cetatenii din toate localitatile, modernizarea statiilor, imbunatatirea sistemului de informare a cetatenilor, cat si implementarea unui sistem modern de management al traficului;
  • Implementarea unei politici de parcare coerente si integrate si construirea de spatii de parcare pentru degrevarea drumurilor si spatiilor dedicate pietonilor;
  • Stabilirea unor solutii tehnice pentru zonele cu numar mare de accidente pentru cresterea sigurantei si securitatii in circulatie;

Toate aceste lucruri nu se pot insa realiza fara o reforma institutionala care sa duca la respectarea Regulamentelor privind serviciul public de transport si anume: preluarea de catre autoritatile locale a transportului judetean de calatori de la Ministerul Transporturilor, constituirea Autoritatii de Transport Bucuresti- Ilfov, reorganizarea/ modernizarea operatorilor publici si incheierea de contracte de servicii publice.

Cati bani implica punerea lui in practica? Si din ce surse?

Planul a fost realizat pentru un buget de aproximativ 7 miliarde de euro din care aproximativ 50% va fi utilizat pentru proiecte derulate de autoritatile locale (Bucuresti si Ilfov) si 50% va fi utilizat pentru investitii in dezvoltarea retelei de metrou din subordinea Ministerului Transporturilor.

Bugetul a fost realizat avand in vedere posibilitatile de investitii ale autoritatilor locale pentru perioada pana in 2030.

Finantarea urmeaza a veni partial si din fonduri europene (programele POIM - Programul Operational Infrastructura Mare - pentru metrou si POR - Programul Operational Regional -pentru autoritatile locale), planul reprezentand totodata o conditionalitate pentru finantarea proiectelor de metrou, proiectelor de dezvoltare urbana sau pentru finalizarea proiectului de cercetare ELI de la Magurele (asigurarea conectivitatii/ transportului).

Programul Operational Regional ar putea finanta proiecte din PMUD de aproximativ 200 de milioane de euro, pe perioada pana in 2023.

Cate fonduri europene au fost atrase in baza lui? Exercitiul financiar actual a inceput de 3 ani.

POR 2014-2020, cu termen de finalizare decembrie 2023, a fost aprobat abia in iunie 2015. Pentru utilizarea fondurilor din program a fost necesar sa fie finalizat si aprobat PMUD - BI, iar proiectele/aplicatiile urmeaza a fi transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene numai dupa publicarea ghidului specific cu cererea de proiecte pentru obiectivul "Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila".

In prezent, ghidul este in discutie intre institutii si probabil proiectele vor putea fi trimise spre aprobare/contractare numai spre sfarsitul anului.

Intre timp, se deruleaza activitatile de pregatire a acestor proiecte la nivel de studiu de fezabilitate.

In ceea ce priveste proiectele de metrou, sunt in implementare cateva proiecte - finalizare Drumul Taberei, Parcul Bazilescu, amenajare statii si sisteme acces, urmand ca in scurt timp, sper, sa fie lansata licitatia pentru constructia metroului M6 la Otopeni.

Ce proiecte au fost deja intocmite in baza PMUD si sunt gata sa atraga bani?

Pe langa proiectele de metrou aflate in diferite stadii de pregatire, se lucreaza la nivelul Primariei si RATB la pregatirea proiectelor pentru programul regional, in principal proiecte legate de modernizare linii de tramvai, depouri, statii, sisteme de informare cetateni, sisteme de management de trafic, parcari, zone pietonale, achizitionare echipamente etc., proiecte ce vor fi transmise la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene dupa publicarea ghidului specific.

Cati oameni lucreaza la implementarea PMUD?

Cam dificil de raspuns la intrebare. Daca consideram ca implementarea PMUD include toate etapele de pregatire si realizare a investitiilor prevazute - atunci pot fi zeci de mii de persoane. Daca va referiti numai la echipa de management, ea o sa fie formata dintr-un numar limitat de specialisti care vor colabora cu multele institutii implicate in program.

In cazul Planului de Mobilitate Urbana Bucuresti-Ilfov, avand in vedere faptul ca planificarea este facuta pentru teritoriul municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, urmeaza a se constitui o asociatie a autoritatilor locale.

In cat timp ar trebui sa fie rezolvate problemele in baza acestui plan?

Problemele se rezolva numai de catre oameni, de catre specialistii si managerii care urmeaza sa lucreze pentru implementarea planului. Acest document strategic cuprinde un numar mare de masuri care trebuiesc pregatite, detaliate si implementate de catre specialisti, pentru a se atinge obiectivele prezentate anterior.

Daca nu reusim sa atragem banii in acest exercitiu, planul mai poate fi folosit in viitorul exercitiu?

Desi procesul este intarziat, cred ca este inca posibila utilizarea fondurilor europene alocate pana in 2023. PMUD include propuneri de investitii nu numai pentru fonduri europene, ci si pentru bugetul propriu (national si local) pana in 2030, deci si pentru perioada urmatoare a politicii de coeziune. Speram in acest fel sa fie pregatite si proiecte de viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#solutii trafic Bucuresti, #Anca Raducu Plan Mobilitate Urbana Durabila, #Plan Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti , #Bucuresti