Cluj: Terapie comunicationala cu animalele si roboti

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 19:50
1312 citiri
Cluj: Terapie comunicationala cu animalele si roboti

Avantajele terapiei comunicationale cu ajutorul animalelor si robotilor au fost prezentate, sambata, in cadrul unui workshop, de Catedra de Psihopedagogie Speciala a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.

Profesorul Alina Rusu a explicat ca aceasta terpie ajuta copii cu deficiente fizice si psihice sa comunice mai bine.

"Workshop-ul de azi vizeaza tocmai stimularea comunicarii, adica vedem cum un animal poate sa stimuleze capacitatile empatice, sa stimuleze relationarea interumana, dar si relationarea intre individul uman si animalul propriu-zis.

Efectele se vad pentru ca si noi si copiii avem capacitate de transfer, tot ceea ce invatam la nivel de responsabilitate, empatie, capacitate de comunicare cu animalul sau robot terapeutic transferam asupra fenomenelor si interactiunilor cu ceilalti.

Avantajul lucrului cu un animal este ca el proceseaza si stimulii non-verbali. Utilizarea robotilor terapeutici are avantajul ca un robot va fi tot timpul pro-social, gata sa interactioneze, chiar daca animalul nu proceseaza anumiti stimuli", a explicat Rusu.

Programul de la Cluj e special, deoarece profesorii masoare efectele terapiei, incercand sa valideze si in Romania anumiti indici aprobati in Occident.

"Terapia asistata de roboti si de animale merge in general pe imbunatatirea calitatii vietii umane, dat fiind faptul ca se cunosc si sunt dovedite stiintific beneficiile aduse de animale asupra unor indicatori fiziologici, emotionali, comportamentali.

Si atunci noi, mizand pe aceste beneficii, incercam sa implementam proceduri din terapia asistata de animale si roboterapia - adica lucrul cu roboti care seamana cu animalele - intr-o serie de tehnici care sunt deja cunoscute, cum ar fi kinetoterapia, psihoterapia cognitiv-comportamentala, dar incercam sa aducem dovezi ca simpla interactiune cu un animal este benefica in general. Lucram pe toate categoriile de varsta.

Masuram toate efectele interventiilor pe care le facem cu animalele. In tara mai sunt astfel de centre, diferenta este ca noi incercam sa facem la nivel stiintific, adica sa si masuram efectele. Mergem pe indici fiziologici, emotionali, implementam scale deja calidate in Occident, incercam sa le validam pe populatia Romaniei", a explicat profesorul.

Rusu precizeaza ca terapia este destinata copiilor si adultilor cu anumite deficiente de relationare sociala. Este vorba atat de copii diagnosticati cu deficit atentional, hiperactivitate, cat si de cei care au deficiente de auz sau de vedere.

Terapia are loc la un laborator de interactiune om-animale la catedra de pshihologie clinica si psihoterapie, unde vin masteranzii din mai multe domenii, care au caini labradori si ii folosesc in activitate. Facultatea mai are o clinica unde vor oferi cursuri chiar si parintilor care au copii cu deficiente si vor sa le stimuleze comunicarea.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#terapie comunicationala, #utilizarea animalelor, #Unitatea Babes Bolyai , #Bucuresti