Bucurestiul a trecut de la gri insipid la papagal kitsch - ce-i de facut? (Galerie foto)

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 17:54
14187 citiri
Bucurestiul a trecut de la gri insipid la papagal kitsch - ce-i de facut? (Galerie foto)

Tie iti plac culorile in care a fost vopsit blocul tau? Arhitectilor nu. Ei trag un semnal de alarma spunand ca Bucurestiul, si asa haotic, va arata groaznic daca primariile continua sa picteze cladirile reabilitate in toate nuantele, care mai de care mai stridente, fara sa respecte nicio regula.

Arhitectul Amalia Nastase a discutat cu Ziare.com despre aspectul din ce in ce mai "colorat" al Capitalei, precizand ca nu este un lucru bun ce se intampla si ca ar fi trebuit sa existe o regula de baza, "care sa duca la o sistematizare corecta a orasului".

"Parerea mea este ca ce se intampla in Bucuresti nu e un lucru bun. Si calitatea lasa de dorit, pentru ca dupa un an de zile se degradeaza, iar imaginea devine mult mai kitschoasa decat era inainte. De la blocurile gri, am ajuns acum la ceva kitschos. Nu era de preferat sa fie lasate asa, ci sa se gaseasca o solutie de reabilitare, dar sa existe uniformitate.

In plus, materialele care se folosesc sunt periculoase in caz de foc si multe altele. Regula nu ar trebui sa se aplice numai la nivel de sector sau oras, ci in toata tara. Specialistii in cromatica ar trebui sa ia loc la masa rotunda si sa se ajunga la o concluzie: cum se doreste sa fie orasul nostru", a explicat Nastase.

Constructiile haotice din Bucuresti ne tin departe de Schengen? Interviu

Totul se leaga de bani

Ea a subliniat ca fiecare sector sau specialist din subordinea municipalitatii vine cu cate o idee, iar locatarii blocurilor respective o accepta, in primul rand pentru a avea mai mult confort odata cu reabilitarea. Pana la urma, totul se leaga de bani, de nivelul de trai din Romania, sustine arhitectul.

"Fiecare sector, fiecare artist vine cu o idee si undeva la nivel municipal se aproba treburile. In principiu, locatarii nu au un cuvant de spus, ei accepta ideea reabilitarii si a faptului ca o sa le fie bine. Totul se leaga de bani, pentru ca un locatar nu se gandeste decat ca ii va fi mai cald, va plati o intretinere mai mica si multe alte lucruri care se leaga de bani, nu se mai gandeste la cromatica.

Dar nu poti sa acuzi un locatar, pentru ca fiecare are alta meserie si alt gust. Desi regula este ca mai mult de trei culori nu e bine sa pui pe tine", a lamurit expertul.

Blocurile, reabilitate fara acordul unanim al locatarilor

Amalia Nastase a atras atentia si asupra spatiului verde din Capitala: "Ar avea nevoie de mai multa verdeata, Bucurestiul era un oras verde candva, iar la ora actuala copacii sunt pe cale de disparitie, la fel si parcurile".

Referitor la cromatica urbanistica, arhitectul a precizat ca ar fi interesant si ca fiecare sector sa fie delimitat prin propriile culori, atata vreme cat se respecta niste reguli ale bunului gust.

"In niciun caz culori aprinse, nici roz Picasso, nici culori care se duc dupa prima ploaie si te intrebi ce a vrut sa spuna cel care a ales vopseaua, i-a ramas in stoc? Sau daca a comandat-o, pacat ca a facut-o, putea sa o foloseasca in alta parte", a conchis Nastase.

Programul de reabilitare este haotic

La randul sau, Andrei Birsan, fondatorul si presedintele Asociatiei "Bucurestiul meu drag", a sustinut ca indelungatul program de reabilitare este implementat haotic, iar acest lucru se reduce intr-un fel tot la faptul ca romanii sunt saraci.

"Arhitectii municipalitatii aproba proiectele. In mod normal, nici macar aerul conditionat nu ai voie sa il pui afara fara aprobarea primariei si fara un plan. Dar vedeti, la noi, in Romania, exista o problema foarte mare: faptul ca suntem saraci si avem nevoie de mai multi bani si de mai mult confort in casa, iar reabilitarea aduce mai mult confort in casa, dar ne uniformizam foarte urat. Am vazut blocuri reabilitate jalnice, aratau de parca ar fi fost o casa de tara din lut, asa era finisat.

Locuitorii Sectorului 1 din blocuri reabilitate au platit facturi mai mici cu 100 de lei

Sigur ca exista o necesitate de a te reabilita termic, dar partea estetica este groaznica. Blocurile frumoase din anii '60, care aveau pe ele mozaic, caramida aparenta, se transforma in niste blocuri amorfe.

Al doilea aspect il reprezinta culorile, in multe zone sunt prea puternice, prea violente, sunt nelalocul lor. Daca iei un bloc si il pui individul in camp, poate ti se pare frumos, dar daca il pui la rand cu alte blocuri, care fiecare are forma lui, ansamblul este foarte urat, n-au nimic intre ele, sunt rupte. Mai demult se radea de blocurile lui Vanghelie de pe Alexandriei, care erau numai vopsite, nu si reabilitate", a mentionat el.

Arhitectii municipali aproba culorile

Birsan a afirmat ca ii vine greu sa creada ca poate exista o solutie pentru aceasta problema "colorata" a Bucurestiului, in conditiile in care au fost deja investiti multi bani in anveloparea imobilelor de locuinte. Cel mult, se pot lua masuri pentru ca urmatoarele blocuri reabilitate sa respecte o regula.

"Reabilitarea este buna, dar trebuie facuta cu grija fata de cladire. Dar nu vad nicio solutie, nu mai ai ce face. Acum nu stim cum se vor comporta in timp, ca peste 5-10 ani, ne trezim ca se cojesc si arata jalnic. Solutia ar fi ca responsabilii care autorizeaza sa fie mai cu grija. Sa existe o reglementare generala la nivel de oras, implementata la scara de bloc, in asa fel incat sa rezulte un ansamblu.

Deci (reabilitare - n.red.) este o chestie buna, aplicata prost. De exemplu, in sectorul 4, este verdele acela strident de te doare capul. Nu stiu de ce oare se vrea asa, ca toate acestea sunt aprobate de arhitecti platiti de noi ca sa faca treaba, implicit noi le-am conferit incredere. Este ca si cum ai dat cuiva cheia casei si cand te intorci o gasesti asa", a glumit presedintele asociatiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#blocuri reabilitate Bucuresti, #blocuri colorate Bucuresti, #culori blocuri Bucuresti, #aspect Bucuresti , #Bucuresti