Bucurestiul are 3 hingheri la 50.000 de caini fara stapan

Joi, 24 Februarie 2011, ora 16:04
5557 citiri
Bucurestiul are 3 hingheri la 50.000 de caini fara stapan
Foto: Arhiva

Aveti probleme cu cainii vagabonzi din Capitala? Va e frica sa va intoarceti acasa noaptea, pentru ca drumul va este blocat de o haita de animale agresive? Aveti o solutie.

Puteti suna la hingheri, la numarul de telefon gratuit 0800827722. Insa ar trebui sa aveti un noroc chior ca unul dintre cei trei hingheri angajati la Primarie sa fie disponibil pentru a va ajuta.

Anul trecut, peste 10.000 de bucuresteni muscati de maidanezi au ajuns la Spitalul Matei Bals pentru tratament antirabic. Ultima victima mediatizata a maidanezilor a fost, la mijlocul lunii ianuarie 2011, o femeie de 49 de ani sfasiata si mutilata chiar in curtea ADP Sector 5.

"Pana in acest moment nu s-a facut un recensamant al cainilor din Bucuresti, insa din estimarile noastre sunt intre 40.000 si 50.000 de caini. In acest moment, ASPA dispune de un personal insuficient pentru a gestiona intr-un mod corespunzator problema cainilor, numarul prinzatorilor fiind extrem de mic: 3 persoane", a declarat, pentru Ziare.com, directorul general al Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti, Robert Antonio Lorentz.

La sfarsitul lunii martie, ASPA planuieste o actiune mai mare de strangere a cainilor fara stapan de pe strazi, campanie cu sanse putine de reusita, avand in vedere numarul "extrem de mic al prinzatorilor".

"In prezent, ne concentram pe amenajarea si pregatirea bazei de la Fundulea pentru a avea unde sa gazduim un numar cat mai mare de caini. Speram ca pana la sfarsitul lunii martie sa fie gata toate pregatirile pentru a putea porni o actiune mai mare de strangere a cainilor. Insa in paralel vom continua si programul de sterilizare", spune Robert Lorentz.

Planuri mari, posibilitati mici

Planurile Primariei sunt aproape fantastice, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul detine tristul record de a fi capitala europeana cu cei mai multi caini vagabonzi si, probabil, cu cel mai mic numar de personal specializat in controlul acestora.

Din cand in cand, cainii vagabonzi stau cot la cot, in presa straina, cu orfanii si prostituatele. Faima Romaniei in strainatate este dusa si de maidanezi care sunt descrisi ca fiind, pe rand, victime sau agresori.

"Primaria generala isi propune sa desfasoare o campanie de un an de zile, din martie 2011 pana in martie 2012, in care sa scoata din Bucuresti 20.000 de caini si sa vaccineze pana la 90% din cainii abandonati pe strazile Bucurestiului", afirma directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan.

Intentiile sunt laudabile, din pacate mijloacele cam lipsesc. De cand a preluat conducerea Administratiei, Lorentz a refacut pagina de Internet a institutiei si a lansat chiar o campanie sustinuta de vedete, intitulata "Sterlilizati. Stop abandonului".

Cainii vagabonzi, problema fara solutie a Bucurestiului (Opinii)

Din pacate insa, meseria de hingher este pe cale de disparitie, iar unicul centru de sterilizari din bdul Theodor Pallady are numai 100 de locuri "de cazare", insuficiente pentru cei 50.000 de caini care haladuie pe strazile Bucurestiului.

"In Bucuresti, nu sunt adaposturi in adevaratul sens al cuvantului pentru ca legea nu permite acest lucru. ASPA dispune de un centru de sterilizari la Pallady, centru care este dotat cu un bloc post-operator destul de generos in care pot sa incapa circa 100 de caini care, dupa ce sunt sterilizati, sunt scosi spre adoptie", ne-a spus Robert Lorentz.

Pe pagina de Internet a Primariei Capitalei, unde bucurestenii isi spun pasurile legate de cainii vagabonzi, sunt 48 de mesaje care semnaleaza prezenta lor, in diferite cartiere ale orasului. Singurul raspuns al oficialilor din Primarie este oferirea datelor de contact de la Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan.

Mingea de la Primarie la Prefectura

Problema cainilor vagabonzi agresivi a dus chiar la un ping-pong al vorbelor intre Prefectura si Primarie. La sfarsitul anului trecut, prefectul Mihai Atanasoaei spunea ca autoritatile trebuie sa fie realiste si sa ia rapid o decizie in privinta maidanezilor: daca se gasesc bani, sa fie stransi de pe strazi si tinuti in adaposturi, daca nu, sa se adopte solutia eutanasierii.

Pentru intretinerea cainilor din Capitala, pe parcursul unui an intreg, ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro, bani care nu exista. In schimb, exista pentru cele 20 de ceasuri aurite din Bucuresti, pentru care s-au cheltuit aproximativ 900.000 de euro.

Oprescu va face recensamantul cainilor fara stapan

Solutia prefectului a fost primita cu suturi. Primarul Sorin Oprescu a spus raspicat ca nu este de acord cu ea. "Eu respect legea si sa incepem sa ne certam unii cu altii pentru cum sa-i omoram pe catei, nu pot sa fac acest lucru nici prin natura meseriei mele, sunt doctor. Si cainii sunt suflete", a afirmat Oprescu.

La randul lor, asociatiile pentru protectia animalelor au organizat mitinguri si pichete ale Prefecturii. "Desi proiectul legislativ PL x 912/2007 ("Legea Marinescu 2") din Comisia de Administratie Publica propune sterilizarea cainilor si pisicilor si construirea de adaposturi pentru ele in toata tara, domnul prefect invita prin propunerile sale la nerespectarea legii europene si arunca protectia animalelor inapoi cu multi ani, in perioada eutanasiei", spuneau, anul trecut, reprezentantii Asociatiei Cutu-Cutu.

ONG-urile cred ca o strategie buna ar fi ca animalele agresive sa fie tinute in adaposturi, iar cele blande sa ramana pe strazi. Cum s-ar putea face departajarea, nimeni nu spune.

Primaria mizeaza in continuare pe sterilizare si incearca sa convinga populatia sa coopereze. Anul acesta, Primaria vrea sa construiasca un adapost, la Fundulea, cu o capacitate de peste 10.000 de locuri.

"Am inceput sa strangem cainii vagabonzi, sa le cream conditii in adapostul de la Fundulea. In momentul in care va fi functional, o sa-l desfiintam pe cel de la Pallady", a spus Oprescu.

"Am inceput sa organizam adaposturile in asa fel incat, in aceasta vara, o sa asistati la o sustinuta strangere a cainilor care vor fi dusi acolo unde vor fi hraniti. Nu se poate sa ai rezultate fara sa cheltui bani", promitea primarul Capitalei, chiar la inceputul acestei luni. Care va fi rezultatul? Ramane sa vedem.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#hingheri Bucuresti, #caini vagabonzi Bucuresti, #maidanezi Bucuresti , #Bucuresti