Cladire prabusita in Centrul Istoric: Mii de bucuresteni ar muri intr-un cutremur mare

Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:02
3726 citiri
Cladire prabusita in Centrul Istoric: Mii de bucuresteni ar muri intr-un cutremur mare
Foto: Arhiva

Mii de persoane risca sa moara in cazul unui cutremur, din cauza faptului ca imobilele cu risc seismic din Capitala nu sunt consolidate, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Acesta a declarat, pentru Ziare.com, ca orasul se confrunta cu doua probleme majore, si anume lipsa unui program de consolidare si deficitul controlului de constructii.

Inainte de toate, Nicusor Dan a tinut sa precizeze ca Bucurestiul se afla, mai degraba, la nivelul unor orase din state subdezvoltate decat la cel al metropolelor europene, dupa incidentul de miercuri, in care o cladire istorica din Centrul Vechi s-a daramat. "Tarile in care au mai fost astfel de stiri in ultimul timp, ca s-au prabusit cladiri, sunt Rwanda si Bangladesh, deci asta e nivelul la care ne aflam", a spus acesta.

De asemenea, presedintele asociatiei a mentionat ca una dintre cele mai importante probleme este faptul ca imobilele subrede nu sunt consolidate. "Nu exista un program al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) pentru cladirile cu risc seismic. Pur si simplu, ele nu sunt consolidate. Daca o sa fie un cutremur, vor muri mii de oameni", a acuzat acesta.

Cladire prabusita in Centrul Vechi al Capitalei (Video)

O alta problema majora se regaseste in sectorul controlului in constructii, acest domeniu fiind "total deficitar" in opinia lui Nicusor Dan. El a spus ca exista mai multe institutii care ar trebui sa se ocupe de acest lucru, insa ele nu-si fac treaba.

"Daca veti merge prin Bucuresti, veti vedea ca aproximativ 80% dintre constructiile in curs nu au panou de santier, iar aceasta ar fi trebuit sa fie prima faza a controlului, cu atat mai mult cu cat taxele pentru controlul in constructii sunt de 2% din orice investitie", a explicat presedintele Salvati Bucurestiul.

Legat de cladirea prabusita in Centrul Istoric, Nicusor Dan a dat vina atat pe Primaria Capitalei, cat si pe Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC). "Nu putem sa stim ce s-a intamplat acolo pentru ca nu suntem autorizati, dar din alte exemple va pot spune ca nici primaria si nici ISC nu fac controlul asa cum ar trebui", a spus acesta.

Referitor la afirmatia primarului general Sorin Oprescu, potrivit careia ii va cere premierului Victor Ponta exproprierea imobilelor istorice abandonate, Nicusor Dan a precizat ca aceasta lege exista, dar ca nu este aplicata de primarie.

"Oprescu nu stie pe ce lume se afla"

"Ca de obicei, Sorin Oprescu nu stie pe ce lume se afla. Pentru imobilele monument istoric aceasta lege exista, iar cladirea care s-a daramat era monument istoric, deci primaria putea sa faca expropierea de mult timp. Insa legea aceasta nu a fost aplicata niciodata, nici in cazuri mult mai cunoscute, cum este imobilul din Kiseleff 35-37", a subliniat Nicusor Dan.

"Plus ca Oprescu este primar de cinci ani, putea, daca voia, sa aiba o initiativa legislativa, avea tot timpul", a adaugat acesta.

Sorin Oprescu a declarat, miercuri, la scurt timp dupa prabusirea cladirii din Centrul Vechi, ca va solicita prim-ministrului o ordonanta de urgenta pentru exproprierea imobilelor din zonele istorice care sunt abandonate de proprietari si care prezinta un real pericol public din cauza starii in care se afla.

"O sa-i propun prim-ministrului sa intram cu ordonanta de urgenta sa-i expropriem pe proprietarii care nu-si ingrijesc imobilele in Centrul Vechi, sa terminam odata cu situatia asta", a spus Sorin Oprescu, aratand ca imobilul prabusit miercuri era o proprietate privata, "o casa retrocedata prin hotarare judecatoreasca in urma cu foarte multi ani".

Oprescu: Voi cere premierului exproprierea imobilelor istorice abandonate

La imobilul prabusit, miercuri, pe strada Blanari numarul 4, se executau lucrari de reconstruire in baza autorizatiei de construire nr. 753/1100523-1109184, emisa de catre Primaria Municipiului Bucuresti la data de 29 octombrie 2012.

Conform autorizatiei, au fost aprobate lucrari de reabilitare prin reconstruire a imobilului, aflat "in stadiul de ruina", cu regimul de inaltime de doua etaje si mansarda si cu destinatia de locuinta cu spatiu comercial la parter.

Oprescu a precizat ca persoanele care raspund de calitatea executarii lucrarilor de construire sunt reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). Primaria Capitalei a sesizat ISC si se va indrepta impotriva proprietarului cladirii prabusite pentru recuperarea prejudiciului provocat. Edilul a mai subliniat ca legislatia actuala nu permite amendarea celor care nu-si ingrijesc proprietatile.

Imobilul prabusit, miercuri, in Centrul Vechi din Capitala, data de la sfarsitul secolului al XIX-lea si figura pe lista monumentelor istorice de categoria B (de interes local), la fel ca majoritatea caselor din apropiere.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Nicusor Dan cladire prabusita, #cladire prabusita Centrul Istoric, #cladire prabusita Sorin Oprescu, #Nicusor Dan Centrul Vechi , #Bucuresti