Cum ne protejam de micile insecte sacaietoare care au impanzit Capitala si ce sa facem daca ne inteapa

Miercuri, 23 August 2017, ora 12:12
8365 citiri
Cum ne protejam de micile insecte sacaietoare care au impanzit Capitala si ce sa facem daca ne inteapa
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

De cateva luni, bucurestenii sunt terorizati de o insecta pe cat de mica, pe atat de agresiva si enervanta - tigrul platanului.

In parc, in statia de autobuz sau pur si simplu pe strada vezi oameni care se palmuiesc singuri, incercand sa scape de aceasta insecta.

Ziare.com a discutat cu medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, despre modul in care ne putem proteja de tigrul platanului, dar si despre ce este de facut daca deja insecta ne-a piscat.

"In cazul acestor insecte care si-au facut din ce in ce mai mult aparitia in ultimul timp, va trebui sa ne protejam la fel cum ne-am proteja si de alte insecte atrase in principal de dioxidul de carbon, acidul lactic si diverse mirosuri emanate de corpul uman", spune medicul.

Acesta precizeaza ca "produsele anti-insecte pot fi aplicate pe suprafata pielii, in special seara si atunci cand ne aflam in apropierea lacurilor, baltilor si parcurilor preferate si de aceste insecte.

Se poate opta pentru produse organice, precum cele bazate pe esente de eucalipt, linalool, citronella, geraniol. Acestea au avantajul ca sunt mai blande cu pielea si mai putin toxice comparativ cu produsele anti-insecte chimice, precum cele pe baza de dietilen toluidina (DEET). Acestea din urma sunt, insa, mult mai eficiente atunci cand sunt folosite in spray-uri si lotiuni".

Daca raul a fost facut, iar insecta deja ne-a intepat, Laurentiu Vladau sustine ca avem la dispozitie mai multe variante.

"Pentru reactiile usoare care se limiteaza la simple intepaturi manifestate cu usoara usturime sau mancarime, aplicarea unui cub de gheata pentru diminuarea inflamatiei este suficienta", puncteaza specialistul.

Lucrurile se schimba atunci cand este vorba despre o mancarime severa, cand pe langa cubul de gheata se pot aplica creme pe baza de mentol pentru calmarea simptomelor, creme antihistaminice sau dermatocorticoizi slabi care pot fi cumparati fara reteta de la farmacie.

"Atunci cand apar reactii la distanta de intepatura sau in cazul intepaturilor multiple, urticaria sau mancarimea generalizata, este necesara administrarea de tablete antihistaminice care pot fi si ele procurate de la farmacist, fara reteta", precizeaza medicul.

Insa daca reactiile sunt severe si asociate cu umflarea buzelor, pleoapelor si dificultati in respiratie, se impune prezentarea de urgenta la medic pentru tratament specific, avertizeaza dermatologul.

"In unele cazuri, in general dupa 24-48 de ore, intepaturile se pot complica cu infectii locale de genul abces, care trebuie tratate cu creme antibiotice si rar incizate chirurgical.

Daca infectia se extinde in jurul intepaturii, apare durere si umflatura, caldura locala la nivelul zonelor afectate, este posibil ca intepatura sa se fi complicat cu celulita, o infectie mai severa a tesuturilor profunde care trebuie tratata cu antibiotice orale. Compresele reci sunt in orice situatie binevenite", precizeaza acesta.

Un alt aspect foarte important la care trebuie sa fim atenti il reprezinta hainele.

Medicul sustine ca pentru a ne feri de piscaturi de insecte in timp ce ne aflam in aer liber este recomandat sa purtam haine deschise la culoare in culori neutre, cu maneci lungi si pantaloni lungi.

"Daca iesim in padure, purtarea unor sosete peste pantaloni cu rolul de a impiedica fixarea capuselor se poate dovedi utila, la fel ca si incaltamintea inchisa si palariile cu boruri largi. Nu in ultimul rand, este recomandata folosirea unui produs anti-insecte pe zonele de corp care raman neacoperite de haine", incheie specialistul.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#medic intepatura tigrul platanului, #insecte Bucuresti intepatura medic, #insecte Bucuresti tigrul platanului , #Bucuresti
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Cu micile insecte ne descurcam ! Cum facem cu marii hoti alde-psd
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Sunt mustele lui Firea. Ea trebuie sa va protejeze :)