Primaria Capitalei obliga bucurestenii sa distruga ambrozia din curte, dar interzice erbicidarea - cum poti scapa de ea

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 09:20
8703 citiri
Primaria Capitalei obliga bucurestenii sa distruga ambrozia din curte, dar interzice erbicidarea - cum poti scapa de ea
Foto: Arhiva Pixabay

Primaria Capitalei a decis de curand ca proprietarii de terenuri din Bucuresti sa fie obligati sa combata ambrozia, planta care cauzeaza alergii severe, iar cei care nu o vor face vor fi amendati.

De precizat este si faptul ca se interzice utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, dat fiind faptul ca aceste lucrari de combatere si distrugere vor fi aplicate in mediul urban.

In aceste conditii, Ziare.com a discutat cu inginerul Razvan Cotianu, specialist in horticultura, despre cum putem scapa de ambrozie, cunoscuta si ca iarba parloagelor.

Aceasta poate fi starpita prin mijloacele biologice care constau in infestarea cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile: Albugo, Verticillium sau Macrophomina sau in atacul dirijat al unor insecte fitofage care sa reduca efectivele populatiilor de ambrozie.

De ambrozie se poate scapa si prin diverse tipuri de lucrari agricole, numite mijloace mecanice, care necesita folosirea unor masini si unelte specifice.

"Daca ambrozia este observata pe un teren, este necesar sa se organizeze o interventie ce vizeaza suprimarea plantei, interventie adaptata stadiului de evolutie, respectiv anvergurii infestarii suprafetei vizate", a explicat specialistul.

Practic, poti sa smulgi planta, dar acest lucru trebuie facut inainte de perioada de inflorire. Dezavantajul acestei metode este ca nu poata fi aplicata pe suprafete mari si nu trebuie facuta daca plantele au flori. Mai exact, smulgerea trebuie facuta in primul stadiu de dezvoltare al plantei - la sfarsitul perioadei de crestere vegetativa se smulge planta cu radacina cu tot.

Dar daca este neaparat nevoie sa fie smulsa chiar si cu flori, atunci este indicat sa se poarte manusi si masca de protectie.

"Este o tehnica ce necesita mult timp si mult personal, iar pentru ca sa poata fi aplicata, densitatea plantelor trebuie sa fie mica pe unitatea de suprafata", a adaugat inginerul.

Avantajul este ca inlaturarea plantei asigura maximum de eficacitate in reducerea cantitatii de polen si a semintelor. In plus, se poate efectua manual sau prin mijloace mecanice.

Se poate opta si pentru taierea plantei. "Inaltimea la care se va efectua taierea este de 2-6 cm sau de 10 cm in cazul culturilor de graminee. Sunt tehnici rapide, ecologice, aplicabile pentru diminuarea productiei de polen si de seminte. Este posibila utilizarea masinilor de tuns rotative sau a masinilor de curatat buruieni, iar taierile frecvente sunt foarte eficiente", a precizat specialistul.

Ca o ultima solutie, inginerul recomanda erbicidarea, dar acest lucru este interzis de Primaria Capitalei in mediul urban.

"Terenurile necultivate, care se intind in lungul zonelor comerciale sau industriale, sunt propice instalarii ambroziei. Pentru a se evita acest lucru, se recomanda protejarea acestor suprafete cu materiale care sa opreasca germinarea semintelor din sol precum materiale geotextile sau piatra concasata", a mai spus inginerul Razvan Cotianu.

Amintim ca pe 30 august, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, in unanimitate, o hotarare prin care proprietarii de terenuri din Bucuresti vor fi obligati sa combata ambrozia. Proiectul prevede amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei pentru persoanele fizice care detin terenuri infestate de aceasta planta si de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#cum scapi de ambrozie, #ambrozie Bucuresti amenzi , #Bucuresti