Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 17:30
3927 citiri
Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE

Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si care primesc alocatie in Romania pot primi si diferenta de alocatie din tara in care lucreaza parintii lor, potrivit legislatiei europene, informeaza Asociatia Alternative Sociale si Fundatia Unidea.

Sunt tari in Uniunea Europeana care ofera copiilor o alocatie de zece ori mai mare decat cea oferita de statul roman.

De exemplu, in Germania alocatia este de 150 de euro, iar in Romania acesta este de aproximativ 15 euro. In acest caz, copilul al carui parinte lucreaza, cu acte legale, pe teritoriul altui stat european, ar putea sa primeasca diferenta de 135 de euro.

Pentru ca parintele sa poata beneficia de diferenta de bani dintre alocatia oferita de Romania si cea pe care o da statul in care munceste, acesta trebuie sa faca cateva demersuri birocratice si sa se adreseze atat autoritatilor tarii pe teritoriul careia lucreaza, cat si autoritatilor tarii de origine.

Parintele trebuie sa se adreseze primariei localitatii unde are domiciliu pentru a fi indrumat catre autoritatea care ii poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, sa-l completeze si sa-l trimita in Romania la Agentia de Plati si Prestatii Sociale.

Formularul completat in Romania trebuie trimis la autoritatea din tara in care lucreaza cetateanul roman.

Diferenta de bani provine de la statul in care lucreaza parintele iar banii sunt ridicati, din aceeasi tara, indiferent daca copilul locuieste sau nu in aceasi loc cu parintele sau.

Ileana Savu, secretar de stat - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) - a declarat ca in Romania sunt aproximativ 100.000 de copii ramasi singuri acasa, dar recunoaste ca informatiile pe care le detine APDC nu sunt complete.

"Foarte multi parinti pleaca fara ca autoritatea sa stie acest fapt. Acest lucru se intampla deoarece parintii se tem ca statul roman le va lua copiii sau vor fi trasi la raspundere de Autoritatea pentru Protectia Copilului."

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Alternative Sociale, in colaborare cu UNICEF, inca din 2007, doar in zona Moldovei erau peste 100.000 de minori care aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Asociatia Alternative Sociale, alaturi de Fundatia Unidea, au luat initiativa de a lansa o campanie de informare deoarece sunt foarte putini parinti care beneficiaza de prevederile ordinului Consilului Europei care prevede drepturi egale pentru copii tuturor celor care lucreaza pe teritoriul unei tari europene.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#copii parinti plecati, #alocatie copii singuri , #Bucuresti