Ziare.com

Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 17:30

   

Copiii romani pot primi alocatie si in tarile UE
Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si care primesc alocatie in Romania pot primi si diferenta de alocatie din tara in care lucreaza parintii lor, potrivit legislatiei europene, informeaza Asociatia Alternative Sociale si Fundatia Unidea.

Sunt tari in Uniunea Europeana care ofera copiilor o alocatie de zece ori mai mare decat cea oferita de statul roman.

De exemplu, in Germania alocatia este de 150 de euro, iar in Romania acesta este de aproximativ 15 euro. In acest caz, copilul al carui parinte lucreaza, cu acte legale, pe teritoriul altui stat european, ar putea sa primeasca diferenta de 135 de euro.

Pentru ca parintele sa poata beneficia de diferenta de bani dintre alocatia oferita de Romania si cea pe care o da statul in care munceste, acesta trebuie sa faca cateva demersuri birocratice si sa se adreseze atat autoritatilor tarii pe teritoriul careia lucreaza, cat si autoritatilor tarii de origine.

Parintele trebuie sa se adreseze primariei localitatii unde are domiciliu pentru a fi indrumat catre autoritatea care ii poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, sa-l completeze si sa-l trimita in Romania la Agentia de Plati si Prestatii Sociale.

Formularul completat in Romania trebuie trimis la autoritatea din tara in care lucreaza cetateanul roman.

Diferenta de bani provine de la statul in care lucreaza parintele iar banii sunt ridicati, din aceeasi tara, indiferent daca copilul locuieste sau nu in aceasi loc cu parintele sau.

Ileana Savu, secretar de stat - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) - a declarat ca in Romania sunt aproximativ 100.000 de copii ramasi singuri acasa, dar recunoaste ca informatiile pe care le detine APDC nu sunt complete.

"Foarte multi parinti pleaca fara ca autoritatea sa stie acest fapt. Acest lucru se intampla deoarece parintii se tem ca statul roman le va lua copiii sau vor fi trasi la raspundere de Autoritatea pentru Protectia Copilului."

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Alternative Sociale, in colaborare cu UNICEF, inca din 2007, doar in zona Moldovei erau peste 100.000 de minori care aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Asociatia Alternative Sociale, alaturi de Fundatia Unidea, au luat initiativa de a lansa o campanie de informare deoarece sunt foarte putini parinti care beneficiaza de prevederile ordinului Consilului Europei care prevede drepturi egale pentru copii tuturor celor care lucreaza pe teritoriul unei tari europene.

Sursa: rNews

Articol citit de 2824 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

EXODUL

* Cu tot respectul pentru toti concetatenii nostri, nu pot sa ma abtin de la observatia ca la una ca asta, inmultind alocatia din Germania cu numarul de copii pe care este in stare sa-i produca o familie de rromi, rezulta o cifra care ar justifica un exod de proportii.
* E randul nemtilor sa arate cum fac fata.

 

N-ai sa vezi porcul zburind si nici pe tigan muncind-versuri dintr-o manea sau cu ce se lauda tiganii

Simplu!Garoii trebuie sa fie angajati.La capitolul asta tiganii stau cam nasol.Asa ca ciuciu alocatie in strainatate.Concluzia:cariciu canci!

Victor,

Pentru alocatie trebuie ca prezentza "auslander-ului" sa fie justificata pe teritoriul tarii ce-l gazduieste, trebuie o adresa valabila inscrisa intr-un registru public de stare civila, trebuie platite daravelele aferente unei existente sedentare asumate, fara litigii cu bastinasii de genul gaini furate, zgomot si gunoaie de-a azvarlitelea. Fara infrangeri ale Codului Penal si in general fara acte asociale ce conduc la expulzare. In plus, copiii trebuie inscrisi intr-o forma de invatamant pe care s-o frecventeze regulat, etc, etc. cu alte cuvinte, o existenta sociala integrata iar nu supravietuire aglutinata cu compatriotii in ghettoul naravurilor de-acasa sau underground-ul traiului barbut la ce vine. Mai mult, cunoasterea limbii administratiei tarii nu este o conditie negociabila. Iata cum dreptul legitim al fiecarui participant la viata unei societati civilizate, impune oricarui beneficiar, fie el strain, o existenta sociala adecvata unor norme la care haimanalacul nu are nici raspuns, nici interes fiindca obligatiile unei vieti sedentare fac foloasele alocatiei sa paleasca de asteptare si insuficienta, in fata unor itineranti grabiti carora le sade bine cu drumul.

raspuns dlui T.basilic

* Observatiile sunt cat se poate de corecte, dar nu m-am gandit ca randurile mele vor fi luate "ad litteram".
* Efectiv, nu mi-a trecut prin cap ca va ajunge cineva cu shatra in Germania.
* Oricum, o precizare nu este niciodata de prisos si nu pot decat sa fiu bucuros ca mi s-a acordat atentie.
Numai binePlatforma pentru solutionarea online a litigiilor