Cum este vazut Bucurestiul in afara: Fermecatorul aer parizian din epoca sovietica

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 18:47
4525 citiri
Cum este vazut Bucurestiul in afara: Fermecatorul aer parizian din epoca sovietica

Bucurestiul este numit, in presa externa, capitala necunoscuta si infrunzita a Romaniei, care are un fermecator aer parizian ce a trecut prin epoca sovietica, avand probabil cel mai infricosator parc din lume - Parcul Cismigiu.

Jurnalistul Craig Hawes, de la Alpha Magazine, scrie intr-un articol postat pe Gulf News ca il invinovateste pe Dracula pentru subestimarea Bucurestiului.

"Atunci cand autorul Bram Stoker a decis sa-si plaseze romanul gotic de groaza in regiunea Transilvania, din centrul Romaniei, s-a asigurat din neatentie ca orasul capitala a tarii, ascuns in sud, nu va fi niciodata principala atractie turistica", noteaza autorul articolului.

In plus, Bucurestiul are si "ghinionul de a fi inca un alt oras din fostul bloc comunist al carui nume incepe cu litera B", alaturi de Budapesta, Belgrad, Berlin, Bratislava sau Baku. Trecutul comunist, alaturi de amintirile Revolutiei din 1989, nesfarsitele stiri televizate cu orfani, precum si cladirile "oblgiatoriu gri" desenate de arhitecti cu aversiune fata de curbe fac dintr-o vizita in Bucuresti ceva neinteresant.

Parcul Cismigiu - "o harababura stranie"

Autorul articolului precizeaza insa ca orasul incearca sa prinda din urma jumatatea mai imbelsugata a Europei si prezinta vizita sa din Capitala Romaniei, de la inceputul lunii noiembrie, cand si-a inceput periplul cu Parcul Cismigiu - cel mai mare parc din zona centrala a Bucurestiului.

Despre Cismigiu, Hawes aminteste ca a fost amenajat in 1847 si "nu a vazut vreo masina de tuns sau foarfece de atunci", fiind o harababura stranie, comparativ cu Gradinile Suspendate ale Babilonului, concepute de Tim Burton.

Covrigii de pe Bulevardul Regina Elisabeta - perfectiune a mancarii de strada

La iesirea din Parcul Cismigiu, jurnalistul a ajuns pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde a remarcat covrigii unei brutarii, subliniind ca "fiecare persoana de pe strada parea ca mananca unul si am inteles de ce: sunt ieftini, gustosi si foarte usor de mancat in mers - perfectiunea mancarii de strada".

Autorul a mers mai departe pe Calea Victoriei si Strada Lipscani, unde a fost impresionat de barurile, cafenelele si restaurantele care au o atractie gravitationala puternica asupra tinerilor din oras.

A urmat Piata Unirii - una dintre cele mai mari din centrul Bucurestiului - construita in perioada comunismului si numita initial Bulevardul Victoriei Socialismului, nume schimbat dupa Revolutie. Piata reprezinta un loc incomod, inconjurat de zgomotul traficului si de unele dintre cele mai putin atractive cladiri din Bucuresti.

Palatul Parlamentului - "orgoliu arhitectural"

Ceausescu a speriat zone mari din Bucuresti in incercarea sa de a construi o versiune europeana fara farmec a Coreei de Nord, ordonand demolarea a unei mari parti a centrului istoric al orasului, incluzand cladiri in stil art-deco sau neoclasic, pentru a fi inlocuite de "monstruozitati utilitare", cea mai mare si cea mai cunoscuta dintre acestea fiind Palatul Parlamentului, situat la capatul Bulevardului Unirii si numit "o lespede de orgoliu arhitectural, care obstructioneaza lumina".

In ce priveste Raul Dambovita, acesta este "o intindere subtire de apa usor de ratat", lipsita in mod ciudat de viata, fie rate sau barci. Trecand Podul Izvor, jurnalistul isi incheie prima zi de vizita in Bucuresti, intorcandu-se la Parcul Cismigiu.

Ziua urmatoare, Hawes a vizitat Muzeul National de Istorie a Romaniei si Curtea Veche - o fosta resedinta a lui Vlad Tepes -, afirmand ca ar fi fost mai interesat de obiectele expuse, daca ar fi avut si etichete in limba engleza, insa muzeul "pare indiferent la frustrarile vizitatorilor care nu vorbesc limba romana".

"La o plimbare distanta" se afla Biserica Stavropoleos, care gazduieste o colectie de vechi icoane datand din secolul al 18-lea.

In incheiere, autorul noteaza ca "Bucurestiului ii lipseste profilul lui Dracula, insa, precum o muscatura de vampir pe gat, isi lasa cu siguranta amprenta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#turisti straini Bucuresti, #Bucuresti presa externa, #straini vizita Bucuresti, #Bucuresti vazut afara , #Bucuresti