Cum scapam de carutele din Bucuresti: Daca amenzile sunt inutile, autoritatile pregatesc o masura mai drastica

Luni, 25 Iulie 2016, ora 07:56
15557 citiri
Cum scapam de carutele din Bucuresti: Daca amenzile sunt inutile, autoritatile pregatesc o masura mai drastica
Foto: Ziare.com

In Sectorul 6, pe bulevarde sau pe stradute laturalnice, carutele nu sunt deloc ceva iesit din comun. Locuitorii din aceasta zona s-au obisnuit cu tropaitul de cai si mizeria lasata in urma de animale. La oras, ca la tara.

De exemplu, o caruta cu cativa rromi in cautare de fier vechi la bord trece zi de zi pe strada Cupolei din zona Lujerului. Iar asta se intampla de ani buni si nu numai pe aceasta straduta dintre blocuri, ci chiar pe principalele artere ale cartierelor.

Iar problema pare fara rezolvare. Cu legislatia pe care o avem in momentul de fata in Romania, carutele, aparent, nu pot fi oprite sa intre si sa isi faca veacul prin orase, unde incurca circulatia, lasa mizerie si, in principiu, nu au ce sa caute.

Iar autoritatile recunosc ca sunt neputincioase: oricat de multi politisti ar trimite pe urma lor, oricate amenzi ar aplica, situatia nu prea se schimba, pentru ca posesorii nomazi ai carutelor nici nu le platesc, nici nu au proprietati de executat silit.

Primaria Sectorului 6 anunta, la jumatatea lunii iunie, sub sloganul (care suna foarte bine) "Fara carute in Sectorul 6!", ca politistii locali au depistat "mai multe persoane care conduceau vehicule cu tractiune animala (carute), cu ajutorul carora transportau deseuri de fier sau alte materiale reciclabile" si le-au dat amenzi in valoare totala de 9.300 de lei.

Politistii au patrulat atunci cu precadere pe strazile Apusului, Cetatea de Balta, Catinei, Drumul Sabareni, Fabricii, Calea Crangasi, Partizanilor, Viscolului, Stramosilor si Barsanesti.

Ziare.com a vrut sa afle cum s-a schimbat situatia de atunci pana acum, asa ca am intrebat la Primarie. Dupa cum era de asteptat, carutele revin pe strazile din vestul Capitalei. Politistii locali au mai "pandit" carute si in perioada 1-19 iulie, cand au aplicat in total 23 de sanctiuni.

Intrebati cum explica prezenta aceleiasi carute, de ani intregi, in zona Lujerului, reprezentantii administratiei au spus, intr-un raspuns la solicitatea Ziare.com, ca "politistii locali monitorizeaza permanent zona teritoriala a Sectorului 6, inclusiv Strada Cupolei si imprejurimile acesteia, aplicand sanctiuni contraventionale persoanelor care circulau cu vehicule cu tractiune animala".

Problema este ca aceste "sanctiuni contraventionale" nu inseamna nimic pentru oamenii din carute. Locuitorii din zona spun, deziluzionati, ca aceste persoane nu-si platesc amenzile si nici nu au proprietati care sa fie confiscate, asa ca sanctiunea aplicata de politistii locali este, practic, inexistenta.

Iar autoritatile stiu ca asa se intampla. "Exista si situatii in care persoanele sanctionate nu platesc amenzile din cauza situatiei materiale precare", au recunoscut reprezentantii Primariei.

Intri cu caruta in oras, ramai fara ea

Pentru ca, admite si Primaria, sunt prea multe carute pe drumurile publice din sector, iar amenzile nici nu incep sa rezolve problema, administratia locala s-a gandit la o noua strategie, care, la prima vedere, pare mult mai eficienta: sa confiste carutele.

Politistii nu au avut pana acum astfel de actiuni, insa s-au facut primele demersuri si ramane de vazut ce rezultate va avea initiativa.

"Avand in vedere numarul mare de situatii in care au fost depistate vehicule cu tractiune animala care circulau pe drumurile publice ale Sectorului 6, au fost facute demersuri pentru desfasurarea unor actiuni comune cu angajati ai Administratiei Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6 in vederea aplicarii sanctiunii contraventionale complementare - confiscarea bunului folosit", se arata in documentul primit de la Primarie.

Reprezentantii administratiei locale ne-au spus ca persoanele care se plimba cu caruta prin Sectorul 6 provin din zonele limitrofe ale Bucurestiului si sunt in cautare de fier vechi sau alte materiale. "In general, aceste persoane declara ca nu au ocupatie sau un loc de munca", au mai precizat cei de la Primarie.

Foto: Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#carute Bucuresti, #carute Sector 6, #amenzi carute Bucuresti , #Bucuresti