De ce nu e deschis Arcul de Triumf in fiecare zi?

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:21
5577 citiri
De ce nu e deschis Arcul de Triumf in fiecare zi?
Foto: Ziare.com

Arcul de Triumf din Bucuresti, monument-simbol al Romaniei, este deschis doar cateva zile pe an, in timp ce "fratii" lui din Paris si din Barcelona pot fi vizitati de public in fiecare zi, intre 10.00 si 23.00.

1 Decembrie a mirosit a 23 august (Opinii)

Asadar, de ce nu putem sa facem si noi, bucurestenii, la fel? De ce putem vizita Arcul de Triumf din Bucuresti doar la ocazii speciale, cum sunt Ziua Armatei, Zilele Bucurestiului si Ziua Nationala a Romaniei, si nu zilnic?

Am aflat de ce: din cauza traficului intens din zona monumentului! Sau, cel putin, asta spun cei de la Biroul de Presa al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) intr-o declaratie pentru Ziare.com.

"Arcul de Triumf nu este deschis in tot timpul anului deoarece este amplasat pe o lentila inaccesibila pietonal. Traversarea Pietei Arcului de Triumf in aceste conditii constituie si se sanctioneaza conform legii", au declarat reprezentantii Primariei.

"Din dispozitia domnului primar general, cu prilejul unor zile festive, se organizeaza vizitarea Arcului de Triumf in conditii speciale constand in masuri de: restrictionare trafic auto, traversare supravegheata, paza militarizata a lentilei pentru interzicerea traversarii in conditii de nesiguranta, asigurare ambulanta pentru situatii de urgenta, Politie Locala, Jandarmerie Locala", potrivit PMB.

Care este solutia?

Reprezentantii Primariei Capitalei au tinut sa mentioneze, insa, ca, teoretic, s-a gasit o solutie pentru rezolvarea acestei probleme: un pasaj subteran! Asadar, exista un astfel de proiect de dezvoltare pentru Capitala. Din nefericire, doar pe hartie...

Pasajul subteran ar urma sa fie construit sub sensul giratoriu care separa trotuarul de zona in care se afla Arcul de Triumf. Se pare ca gura de intrare in pasaj va fi undeva in apropierea parcului Herastrau.

"Exista un proiect pentru ca Arcul de Triumf sa poata fi vizitat tot timpul anului, cu un orar de vizitare bine pus la punct. O subtraversare. Proiectul exista, a fost atasat proiectelor de restaurare. Insa nu va fi gata prea curand, cel putin, nu in viitorul apropiat.

Am avut de ales intre curiozitatea vizitatorilor si siguranta lor. Si, in acest moment, era normal sa fie aleasa siguranta", au adaugat cei de la Primaria Municipiului Bucuresti, declaratie care, tradusa, inseamna ca pana la realizarea pasajului zilele de vizitare vor ramane tot putine. Dar acum macar stim de ce!

Arcul de Triumf, cel mai cunoscut monument din Bucuresti

Cu toate ca nu este deschis vizitatorilor decat foarte rar, Arcul de Triumf este, potrivit AMPT, cel mai cunoscut monument din Bucuresti: "Institutia noastra a realizat o strategie de dezvoltare si promovare a patrimoniului turistic al Capitalei si, conform sondajelor realizate in cadrul acesteia, Arcul de Triumf este cel mai cunoscut monument din Bucuresti".

Simbol al victoriei Romaniei in Primul Razboi Mondial, Arcul de Triumf, construit intre 1921 si 1922 dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu, leaga simbolic Bucurestiul atat de vechea Roma - civilizatia care a impus arcul ca simbol al victoriei, cat si de sora latina Franta, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din Bucuresti.

Actualul Arc de Triumf din Bucuresti semnifica insa mai mult decat victoria in Primul Razboi Mondial, fiind un monument al unirii tuturor romanilor. Pe latura de vest a arcului cu o inaltime de 27 de metri sta scris textul "Glorie celor ce prin vitejia si prin jertfa lor de sange au infaptuit unitatea nationala".

Pe fatada de sud sta scris: "Dupa secole de suferinte crestineste indurate si lupte grele pentru pastrarea fiintei nationale, dupa apararea plina de sacrificii a civilizatiei umane se indeplini dreptatea si pentru poporul roman prin sabia regelui Ferdinand cu ajutorul intregei natiuni si gandul reginei Maria".

Medalioanele reginei Maria si al regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf. Pe fatada de nord se afla medalioanele "Credinta" si "Barbatia" - opere ale sculptorilor Constantin Baraschi si Ion Jalea.

Actualul monument, inscris in Lista monumentelor istorice, din anul 2004, este situat la intersectia bulevardului Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, nu este primul arc de triumf din Capitala, acesta fiind precedat de monumente temporare dedicate victoriei in Razboiul de Independenta sau implinirii a 40 de ani de domnie a primului rege al Romaniei, Carol I.

Parada de Ziua Nationala a Romaniei, in imagini

Arcul de Triumf adaposteste un mic muzeu, care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii speciale. Vizitatorii pot vedea patru expozitii: Marele Razboi al Reintregirii Neamului (fotografie si film), Heraldica Marilor Familii Boieresti (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf in Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 ( unde se gasesc si coroanele si sceptrul regal reproduse fotografic) si pot urca pe terasa superioara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Arcul de Triumf Bucuresti, #vizita Arcul de Triumf, #turisti Arcul de Triumf, #zile vizita Arcul de Triumf , #Bucuresti