De ce rasar in Bucuresti tot felul de monumente hidoase

Luni, 15 August 2016, ora 11:39
13626 citiri
De ce rasar in Bucuresti tot felul de monumente hidoase
Foto: captura YouTube / Cotidianul TV

Bucurestiul se "imbogateste" pe zi ce trece cu monumente de o calitate artistica indoielnica, realizate pe foarte multi bani publici si amplasate dupa criterii politice, dar a caror valoare este pusa sub semnul intrebarii chiar de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).

Despre unele dintre aceste monumente controversate s-a dus vestea pana in Marea Britanie.

Memorialul Renasterii, denumit de unii bucuresteni "teapa" sau "cartoful" si monumentul Aripi din Piata Presei, dedicat rezistentei anticomuniste si poreclit "evantaiul", sunt doar doua dintre cele care au starnit destule impresii negative dupa ce au aparut in peisajul urban al Capitalei.

Mai mult, pe retelele de socializare s-a iscat zilele acestea o dezbatere aprinsa pe tema "Monumentului Marii Uniri" (foto), la care sculptorul Ioan Bolborea lucreaza de mai multi ani, in asteptarea primirii avizelor finale necesare de la Primaria Capitalei.

Invitata sa isi spuna punctul de vedere pe acest subiect, arh. Raluca Munteanu, vicepresedintele OAR Bucuresti, a declarat pentru Ziare.com ca "problema monumentelor de for public din Bucuresti este abordata in cadrul Raportului pentru Bucuresti 2016", redactat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si dat publicitatii in urma cu cateva zile sub sloganul "Locuitorii Bucurestiului au dreptul la arhitectura si peisaj urban, la fel cum au dreptul la sanatate si justitie".

Dar de ce avem atatea hidosenii in Capitala?

"Am constatat ca majoritatea sunt amplasate dupa criterii politice, populiste si presupun costuri foarte mari, procesul de achizitie neluand in calcul criterii artistice si de amplasament. Lipseste, de asemenea, si consultarea prealabila a Comisiei Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii.

Toate acestea duc la realizarea unor monumente fara valoare memoriala si fara un interes real pentru calitatea lor artistica, ceea ce influenteaza negativ cultura urbana si educatia civica. Orice fel de obiecte care ocupa spatiul public avand o idee incoerenta sau intamplatoare la nivel contextual au de-a face cu un gest consumerist, nicidecum cu un act artistic", a declarat vicepresedintele OAR Bucuresti pentru Ziare.com.

Cerintele si nevoile bucurestenilor fie nu sunt cunoscute de catre primarii, fie nu sunt luate in seama. Orasul a ajuns intr-o stare critica si decalajul fata de celelalte capitale europene creste.

Citeste MARTI pe Ziare.com un interviu cu vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti despre problemele Capitalei si ce e de facut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#monumente Bucuresti Ordinul Arhitectilor , #Bucuresti