Desenele animate ii invata gresit pe copii cum sa faca fata abuzurilor

Duminica, 12 Aprilie 2009, ora 21:18
5546 citiri
Desenele animate ii invata gresit pe copii cum sa faca fata abuzurilor

Filmele animate clasice Disney ofera copiilor un mesaj eronat cu privire la modul in care ar trebui sa faca fata pericolului care vine partea unor adulti, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Carleton din Canada.

Psihologii sunt de parere ca filme de animatie precum "Frumoasa din padurea adormita", "Alba ca zapada" si "Robin Hood" contin scene in care personajele-copii primesc amenintari din partea personajelor adulte si ca victimele nu dau un bun exemplu prin felul in care reactioneaza.

Studiul avertizeaza ca astfel de filme submineaza, prin tratarea discomfortului victimelor cu umor, eforturile actuale de a educa copiii in legatura cu siguranta personala si cu modul in care se pot feri de abuzurile sexuale.

Spre exemplu, cercetatorii sustin ca atunci cand Pinocchio a fost amenintat de personajele adulte John sau Gideon, raspunsul sau la abuz a fost unul de auto-invinuire.

Raportul sustine ca unele personaje, precum Mowgli din "Cartea Junglei" si Alice din tara Minunilor fac fata cu succes amenintarilor de la adulti, avand un impact educativ pozitiv asupra copiilor, insa nu spun despre problemele pe care le au unui adult in care au incredere.

"Este posibil ca vizionarea acestor scene sa influenteze copiii, care vor crede ca nu e necesar sa spuna unui adult de incredere despre avansurile sau amenintarile unui strain, deoarece personajele din film s-au descurcat independent", se arata in studiul canadienilor.

Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere unele scene in care personajele-copii sunt atinse, de obicei de personaje-adult, impotriva vointei lor. Canadienii au studiat 47 de filme de animatie Disney lansate intre 1937 si 2006.

In zece dintre filme, cercetatorii au gasit exemple de "contact personal nedorit" sau scene care arata personaje-copii in situatii riscante. Din analiza lor reiese ca sase filme, "Robin Hood", "Frumoasa din padurea adormita", "Cenusareasa", "Micuta sirena", "Sabia din stanca" si "Goofy", arata personaje-copii si adolescenti care experimenteaza contact personal nedorit.

Alte patru filme, "Alba ca Zapada", "Alice in tara minunilor", "Pinocchio" si "Cartea Junglei", arata copii in situatii riscante, fiind abordati cu rea-vointa de straini, care le promit recompense in schimbul cooperarii.

Cercetarea, facuta de o echipa de psihologi, sociologi si antropologi de la Universitatea Carleton din Canada, a fost publicata in revista "Child Abuse".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#desene animate, #abuzuri sexuale, #contact nedorit, #comportament gresit, #copii , #Bucuresti