Dezbatere Ziare.com: Stiai ca ai droguri usoare in camara?

Marti, 23 Februarie 2010, ora 08:00
58417 citiri
Dezbatere Ziare.com: Stiai ca ai droguri usoare in camara?
Foto: quitweedandsucceed.com

Uitandu-ma cateva ore pe zi la stiri nu pot sa nu observ ca Romania are o problema cand vine vorba de decizii bune pentru cetatenii ei si de punerea in practica a unor politici care sa reduca decalajul de zeci de ani dintre ea si vecinele europene.

Poate nu am gasit solutia pentru economie, bugetari, someri, pensionari, scoli, spitale, gropi, agricultura si alimentele la fel de scumpe ca cele din occident, dar la un anumit capitol putem, probabil, sa dam lectii occidentalilor depravati: lupta impotriva drogurilor.

Totusi, in loc sa ne laudam macar cu faptul ca Romania este pe ultimul loc in Europa la consumul celui mai popular drog din lume, preferam sa panicam parintii cu statistici privind procentul fantastic al liceenilor care au fost tentati sa traga un fum sau care doar s-au gandit.

Cea mai noua campanie dusa de autoritatile de la Bucuresti a fost cea impotriva produselor etnobotanice, cateva substante dubioase care au efecte adverse ca orice e facut in laborator, dar si buruieni, frunze si flori comune de care nu stiau prea multi ca au efecte atat de ingrozitoare.

Chiar daca sunt convins ca cineva poate sa moara si daca piseaza trei pastile de paracetamol si le trage pe nas, sunt de acord ca orice praf, cristal sau pastila ar trebui sa se dea numai pe reteta. Dar ce avem cu o buruiana care creste singura in spatele blocului si care calmeaza durerea de masele? Am dubii, dar recunosc ca nu m-am uitat niciodata sa vad daca pensionarii care se urca cu scara sa culeaga flori de tei au ochii injectati si pupilele dilatate.

De la 3 la 20 de ani de inchisoare pentru produsele etnobotanice

Ordonanta de urgenta a Guvernului care completeaza legea 143/2000 interzice mai multe substante si plante, pe care le clasifica in functie de gradul de risc si stabileste pedepse pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni.

Ciudat este ca, spre deosebire de statele occidentale, in Romania niciun drog nu prezinta risc scazut. Astfel, pentru cele de mare risc pedeapsa este intre 10 si 20 de ani pentru activitatile enumerate mai sus, iar pentru drogurile de risc, intre 3 si 15 ani.

Aproape toate plantele interzise cu aceasta ocazie, mai putin ciupercile din genul Psilocybe, au fost clasificate ca droguri de risc. Dar toata lumea s-a grabit sa ne arate copii teribilisti care au ajuns in spital panicati pentru a ne convinge ca trebuie sa le interzicem si nimeni nu a incercat sa informeze

Ce nu stim despre plantele interzise

Salvia divinorum, nu cea pe care o folosim in bucatarie, este o planta psihoactiva folosita in trecut in ceremoniile religioase si in medicina traditionala. Ea este mestecata, fumata sau inghitita sub forma de tinctura pentru a induce senzatii diverse, de la ras puternic pana la stari intense de constientizare a obiectelor din jur sau a naturii.

Durata efectului este de cateva minute, mai scurta decat in cazul altor droguri de acest fel. Dupa trecerea efectului, cei mai multi consumatori spun ca simt o imbunatatire a starii generale, a intuitiei, sunt mai calmi si simt o legatura cu natura.

Desi Salvia divinorum este un drog de risc in Romania, cercetatorii spun ca este putin toxica si nu are potential de a crea dependenta. Un studiu a aratat ca poate fi folosita ca analgezic si in tratarea dependentilor de droguri. Desi ilegala in cateva tari europene, in Estonia, Finlanda, Islanda si Norvegia este prescrisa de medici.

Kraton, sau Mitragyna speciosa Korth, este o alta planta medicinala, aflata in aceeasi familie cu arborele de cafea, interzisa de Ordonanta de urgenta a Guvernului. Ea creste in Asia de sud-est, in special in Indonezia, si este mestecata de muncitori pentru ca le ofera o stare de amorteala si stimulare.

A atras atentia in ultima perioada datorita efectului pozitiv pe care l-a avut in tratarea dependentilor de opiacee. In functie de modul in care este administrat, Kraton ofera o stare de bine, fiind un remediu pentru depresie, anxietate datorita efectelor analgezice si de euforie. Ajuta, de asemenea, la somn si odihna organismului. Ameteala si greata resimtite dupa consumul lui sunt puse pe seama gustului extrem de amarui.

Printre alte componente active, Kraton contine alcaloizi care joaca un rol benefic in protejarea sistemului imunitar si care scad presiunea arteriala, dar si un antioxidant puternic gasit si in ciocolata neagra, asemanator substantei care ofera ceaiului verde efectele benefice.

Kraton este considerat de comunitatea stiintifica internationala un drog care creeaza o usoara dependenta, dar la care se poate renunta si dupa un consum indelungat.

Cine va fi arestat pentru gardul din fata blocului?

Poate cea mai ciudata decizie este retragerea de pe piata a semintelor de zorele deoarece contin amida acidului lisergic (LSA), un precursor al LSD-ului. Semintele de zorele puteau fi cumparate pana de curand de la supermarketuri la pretul de 1,79 de lei pentru un pliculet de doua grame.

Autoritatile spun, insa, ca frumoasele flori care se gasesc in gradinile oamenilor au efect halucinogen si sedativ, fiind un psihedelic chimic natural cu eficacitatea de la 1/10 pana la 1/30 din cea a LSD-ului. Astfel, pe langa placerea pe care o aduce culoarea lor intr-un oras gri, ofera o experienta linistita, pline de vise, fericire, o mai buna concentrare si o atractie mai mare fata de orice ne atrage. Deci cateva pliculete chiar ar face mai frumos orasul asta.

Guvernului i-au scapat, insa, anumite condimente, dar numai de frica gospodinelor. Am fi devenit o tara de drogati si de puscariasi daca Executivul afla ca nucsoara pe care o avem toti in bucatarie are cam aceleasi efecte. Astfel, banala nucsoara, in anumite doze, devine un euforizant extraordinar de puternic, iar in doze foarte mari este un drog halucinogen cu actiune mai intensa decat a morfinei.

Efectele sale pot dura pana la 48 de ore si au fost comparate cu cele ale ecstasy-ului. Doua grame dau aceleasi efecte ca si amfetamina, dar si ameteli si dureri de cap, 7,5 grame provoaca convulsii, iar 10 grame dau halucinatii. O nucsoara intreaga provoaca "psihoza de nucsoara" care include sentimente de confuzie si agitatie. Au fost inregistrate doua decese din cauza ei, in 1908 si 2001. Astept, asadar, ca Guvernul sa ia masuri si pentru protejarea liceenilor atrasi de aromele din bucatarie.

Ziare.com te invita la dezbatere: crezi ca politica antidrog din Romania este exagerata? Crezi ca romanii sunt suficient de bine si corect informati cu privire la pericolul drogurilor? Este interzicerea cea mai buna metoda de prevenire? Controlul si consumul doar in anumite conditii prevazute de lege ar putea avea mai mult succes?

Afla maine, pe Ziare.com, mai multe despre cel mai consumat si popular drog pe care Romania il considera de mare risc fara sa stie de ce.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#droguri usoare interzise, #produse etnobotanice, #ordonanta urgenta guvern droguri, #produse etnobotanice interzise , #Bucuresti