Diferenta rezultata din reducerea taxei auto, restituita in 45 de zile

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 21:47
1454 citiri
Diferenta rezultata din reducerea taxei auto, restituita in 45 de zile

Proprietarii care si-au luat masini second-hand inainte de 15 decembrie 2008, dar le-au inmatriculat ulterior, pot primi diferenta rezultata in urma reducerii taxei de poluare auto in termen de 45 de zile de la depunerea cererii si a documentatiei, potrivit ordonantei date miercuri de Guvern.

Procedura de restituire se va stabili prin ordin comun al ministrului mediului si ministrului finantelor publice, in maximum 30 de zile de la publicarea ordonantei de urgenta, informeaza NewsIn.

Guvernul a redus miercuri taxa de poluare cu o treime si a modificat Ordonanta de urgenta 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, care a inlocuit vechea taxa de prima inmatriculare.

Potrivit noului act normativ, posesorii de masini vor plati taxa de poluare in functie de emisia de dioxid de carbon si norma de poluare. In schimb, vor beneficia de o cota de reducere a taxei, in functie de vechimea autovehiculului.

De exemplu, pentru masinile hibride si electrice, precum si pentru cele cu euro 5 si 6 nu se plateste taxa de poluare. Nu se plateste taxa nici pentru masinile cu Euro 3 si 4, care emit mai putin de 120 grame de CO2 pe kilometru. In schimb, posesorii unor masini care emit mai mult de 271 grame CO2 pe km platesc 16 euro pentru fiecare gram de dioxid de carbon, potrivit Anexei 1 a ordonantei.

Pentru calculul taxei conform ordonantei din iulie, cererile se depun in 20 de zile de la publicarea ordonantei

In noul act normativ se mai stabileste ca persoanele care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, insa pot dovedi plata integrala sau partiala, cele care pot face dovada radierii masinii din tara de origine si cele care au dovada de inmatriculare provizorie de la autoritatile din tara de provenienta dispun de 20 de zile pentru a depune actele necesare luarii in evidenta pentru calcului taxei de poluare.

Pentru calcularea cuantumului taxei auto la valoarea din iulie 2008, documentele mentionate anterior trebuie completate, in maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, cu documentele prevazute in Anexa la HG 686/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei din iulie.

Proprietarii care au achizitionat vehicule dupa 15 decembrie 2008 si au platit taxa de poluare pana la intrarea in vigoare a ordonantei privind reducerea cu o treime a taxei auto nu se supun prevederilor acesteia.

Noua reglementare va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, insa ea ar putea suferi modificari dupa ce Guvernul primeste raspunsul la scrisoarea trimisa Comisiei Europene privind taxa de poluare auto. In plus, in vara, Ministerul Mediului intentioneaza sa trimita Parlamentului un proiect de lege privind taxa auto.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#taxa auto diferenta, #OUG taxa auto, #restitui taxa auto, #taxa auto redusa , #Bucuresti