Economii de peste 35 de miloane de euro dupa reevaluarea pensiilor pe caz de boala

Marti, 16 Februarie 2010, ora 11:58
4118 citiri
Economii de peste 35 de miloane de euro dupa reevaluarea pensiilor pe caz de boala
Foto: Arhiva

Greu de spus cate dintre cele peste 900.000 de dosare ale pensionarilor cu invaliditate existenti in prezent sunt corecte, cata vreme foarte multe dintre aceste certificate se obtin pe bani grei.

In Romania, numarul falsilor pensionati pe caz de boala este in crestere: 33% din dosarele verificate de Casa de Pensii in 2006, 34% in 2007, 38% in 2008, scrie Romania Libera.

Iar cazurile de mita semnalate si ajunse in instanta nu sunt putine. Astfel, sefa comisiei de expertiza medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei de Pensii Dolj, dr. Valentina Goga, a fost condamnata luni la trei ani de inchisoare fiindca a cerut 500 de lei de la o persoana pentru a-i da actele necesare pensionarii pe caz de boala. Goga a fost retinuta in octombrie anul trecut iar Tribunalul Dolj i-a interzis si dreptul de a profesa ca medic expert in medicina muncii, dar sentinta nu este definitiva.

La fel, sefa Comisiei de Expertiza de la Cluj, dr. Floarea Mariana Ianson, este cercetata penal pentru aceeasi fapta.

In ultimii 20 de ani, in Romania numarul cazurilor de pensionare pe caz de boala a crescut cu peste 400%, dupa cum precizeaza un raport prezidential. Asa s-a ajuns ca in 2008 patru din zece dosare verificate de Casa de Pensii s-au dovedit a fi bazate pe diagnostice mincinoase sau inventate.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), expertul Adrian Moraru, considera ca principala vina in toata aceasta situatie este a medicilor care se lasa convinsi sa elibereze documente false "trantorilor care nu mai vor sa munceasca si pentru care platesc altii".

"Cei care s-au saturat sa munceasca pot cere, dar oamenii cu parafele sunt cei care le dau actele si ar trebui sa fie de mult in puscarie. In alte state ar fi fost de mult aruncati in inchisoare", subliniaza Moraru.

Psihiatrul Florin Tudose, considera ca reevaluarea este dificil de facut in anumite cazuri. "Nu poti spune cu precizie daca diagnosticul este adevarat, pentru ca afectiunile psihice au remisii si reveniri. N-ai cum sa stii daca in ziua reevaluarii persoana cu diagnostic de boala psihica era intr-o stare mai buna sau mai proasta decat a fost la evaluarea initiala".

Premierul Emil Boc a anuntat recent ca se va face reevaluarea tuturor dosarelor. Pensia medie de invaliditate este de 540 de lei pe luna, iar daca 30% din dosare se dovedesc a fi false si vor fi anulate, se va realiza o economie de circa 35,5 milioane de euro la bugetul de pensii.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#pensionari anticipate, #pensionari caz boala, #reevaluare dosare invaliditate , #Bucuresti