Editorial: Ochi de cutu

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 07:58
2495 citiri
Editorial: Ochi de cutu

Numai pentru simplul fapt ca Nichita Stanescu scria "Sagetarea unui leu in cusca, iata vanatoarea regala", si ca Pete, cainele lui Teddy Roosevelt, a rupt pantalonii ambasadorului Frantei la Casa Alba, ar trebui sa ne gandim serios daca avem inima sa-i eutanasiem pe cateii Bucurestilor.

Studiile arata ca 87% dintre cei care au acasa un caine spun ca le sta la picioare cand se uita la televizor. Cainii pot fi dresati ca sa depisteze crizele de epilepsie, cainii "miros" cancerul. Cainii sunt animale de companie de peste 5.000 de ani. Cainii devin ascultatori in fata unei fiinte superioare, fie ea om sau caine.

Dar fiinta superioara este omul. Din punctul lui de vedere. Eu nu sunt convins, si cu toate astea nu mi-as dori sa fiu vagabond prin Iancului.

Si da, avem inima sa-i omoram. Pentru ca autoritatile nu au fost in stare sa-i sterilizeze si sa-i vaccineze contra rabiei, gasim solutia cea mai barbara. Atat ne duce mintea, si nu e surprinzator. Barbaria domina viata publica, nenorocirea, nesimtirea si ipocrizia.

Incercand sa devenim pachetele-pachetele de muschi, ne-am pierdut sufletele si privim superior o fiinta care se zbate sa nu-si arate mereu slabiciunea, pentru ca altfel ii va fi imputata. In cel mai fericit caz.

Cei care iubesc cainii pana la lacrimi sunt considerati plecati cu sorcova. Li se scoate pe nas faptul ca mii de bucuresteni sunt muscati in fiecare an si nu pricep ca fiinta superioara trebuie protejata.

Dar impotriva minciunii demnitarilor cine o protejeaza? Ce e mai nociv, o muscatura de animal abandonat de autoritati sau lipsa sperantei pentru ziua de maine, care trimite tot mai multi romani la psihiatru?

Nu e nimeni vinovat ca suntem iresponsabili. Romania e ca o gradina neingrijita. Nici buruienile nu au nicio vina, dar dai cu sapa in ele si pui morcovi. In locul cainilor nu punem nimic. Nici nu ne trebuie. In Romania nu exista educatie pentru a adopta catei. Si oricum, sunt deja prea multi. Dar e vina noastra.

Nu am fost destul de atenti la acest mic amanunt. Nu distingem esentialul, suntem eclectici, nu vedem in perspectiva. Nu am intuit ca ei se vor inmulti si vor deveni un pericol. Si daca intuiam, se gaseau unii sa spuna ca de asta ne arde noua, de caini, cand nu avem dupa ce bea apa?

Pai dupa acest rationament, sa stiti ca avem si prea multi batrani. Daca ar veni autoritatile sa spuna ca nu mai sunt bani pentru ei, si mai bine sa le dam cate-o pastila? Bine-bine, dar ei sunt oameni. Si ce? Si cainii sunt tot fiintele lui Dumnezeu, sunt niste suflete. Tare amarate. Si cei care musca oameni? Si ei, si o spun dupa ce acum cateva saptamani am scos o femeie dintre coltii unei haite de 7-8 bucati, si ziua urmatoare, iesind dintr-un club, abia am scapat de coltii altei haite.

Insa pe considerentul ca si cainii sunt niste suflete, am putea spune ca si sobolanii. Or fi, dar eu nu am privit niciodata un sobolan in ochi. Cand o privesc, insa, pe Maia, vad o intreaga lume.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#caini vagabonzi eutanasiati, #caini Bucuresti , #Bucuresti