Elevii care nu studiaza religia au medii mai mici

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 08:00
2044 citiri
Elevii care nu studiaza religia au medii mai mici

Atat elevii care vor sa studieze religia, cat si cei care nu doresc acest lucru ar trebui sa-si exprime in scris optiunea la inceputul fiecarui an scolar. Propunerea a fost facuta marti, de reprezentantii Ligii Pro Europa, in cadrul unei dezbateri aprinse, desfasurata la Palatul Parlamentului, informeaza Evenimentul Zilei.

La intalnire au fost prezenti parlamentari, responsabili din Ministerul Educatiei si din Patriarhie. Smaranda Enache, presedintele Ligii, a precizat ca felul in care este organizat in momentul de fata invatamantul religios creeaza discriminari fata de unele credinte si fata de cei care nu sunt afiliati vreuneia.

In prezent, elevii pot renunta la religie printr-o cerere scrisa. Raman insa cu mai putine note la calcularea mediei finale, fiind astfel nedreptatiti.

O alta problema foarte disputata a fost legata de continutul actualelor manuale. Reprezentantii societatii civile au acuzat faptul ca acestea sunt facute pentru a-i atrage pe copii in biserica, si nu pentru a-i familiariza pe acestia cu elemente de cultura generala religioasa.

"Catehizarea si rugaciunea trebuie sa se petreaca in locasurile de cult, care sunt subventionate la randul lor de stat", a mentionat Smaranda Enache. Liga Pro Europa a publicat la sfarsitul anului trecut si un raport in care arata ca anumite pasaje din manuale sunt facute pentru a-i speria pe copii de eventuale pedepse divine.

De cealalta parte, Bogdan Popescu, consilierul patriarhal la Sectorul teologic- educational al Patriarhiei Romane, a acuzat "campania de presa la adresa cultelor" pe tema manualelor de religie. Acestea din urma au greseli, dar sunt "instrumente perfectibile", a mai aratat Popescu. Reprezentantii Ministerului Educatiei au spus, la randul lor, ca vor tine cont de sugestii.

Desi la intalnire au fost invitati mai multi elevi si studenti, iar prezenta acestora a fost invocata in mai multe randuri, niciunul nu a apucat sa-si spuna punctul de vedere de-a lungul celor aproape doua ore de dezbateri.

De asemenea, pe peretii salii de sedinte a Comisiei pentru invatamant - intr-o institutie a statului roman - erau atarnate doua icoane ortodoxe, iar sedinta a inceput cu o rugaciune, asa cum au cerut parlamentarii.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#religie, #scoala, #dezbateri , #Bucuresti