Eurodeputatii au apucat de un picior lupta impotriva "muncii la negru"

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 20:43
1887 citiri
Eurodeputatii au apucat de un picior lupta impotriva "muncii la negru"

Deputatii europeni s-au decis ca trebuie sa faca ceva pentru combaterea muncii "la negru" si, astfel, au propus joi o serie de masuri stricte in acest sens.

Printre acestea se numara efectuarea unor inspectii mai stricte, imbunatatirea stimulentelor pentru angajarea legala, recunoasterea automata a calificarilor in Uniunea Europeana (UE) si crearea unor canale de migratie legala, se arata intr-un comunicat.

Potrivit unui raport redactat de un eurodeputat din Italia, Pier Antonio Panzeri, in unele state membre munca nedeclarata reprezinta circa 20% din produsul intern brut (PIB), fapt care afecteaza economia si nu ofera protectie lucratorilor.

"Munca nedeclarata si economia subterana afecteaza economia, nu ofera protectie lucratorilor, sunt in detrimentul consumatorilor, reduc veniturile fiscale si duc la o concurenta neloiala intre intreprinderi, chiar daca amploarea acestor efecte variaza de la un stat membru la altul", se arata in raport.

In plus, munca ilegala, implicit neasigurata genereaza o concurenta incorecta intre lucratorii asigurati si cei neasigurati, ce are ca rezultat o degradare a drepturilor lucratorilor.

Deschiderea pietei muncii pentru toti lucratorii din UE

Parlamentul European a anuntat sa apreciaza initiativa Comisiei Europene (CE) de a aduce in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene statele membre care nu au integrat inca in legislatia nationala recunoasterea automata a calificarilor obtinute in noile state membre.

Totodata, statelor membre, care au aplicat regimuri tranzitorii privind libera circulatie a lucratorilor in UE, li se solicita sa-si deschida piata fortei de munca pentru lucratorii din toate noile state membre, deoarece restrictiile - chiar si cele partiale -, de acces pe piata muncii, sunt contrare principiilor fundamentale ale Uniunii si determina recurgerea intr-o masura mai mare la munca nedeclarata.

Sectoarele cele mai afectate de munca nedeclarata sunt agricultura, constructiile, serviciile de menaj, hoteliere si de alimentatie publica, unde locurile de munca nu sunt garantate, iar conditiile salariale sunt defavorabile.

Femeile sunt cele mai afectate de fenomenul muncii nedeclarate, mai ales in anumite sectoare, cum ar fi serviciile casnice, industria hoteliera, sectorul alimentatiei publice si ingrijirile de sanatate.

Gasirea unor cai de migratie legala in UE

Deputatii europeni considera ca poate exista o legatura intre imigratia ilegala si munca nedeclarata. Imigrantii si persoanele care se afla intr-o situatie ilegala sunt mai expusi riscului de a deveni lucratori nedeclarati si de a munci in conditii precare.

"Din aceste motive trebuie sa se ia in considerare o abordare comuna privind imigratia, precum si posibilitatea deschiderii mai multor modalitati de migratie legala in Uniunea Europeana pentru resortisantii tarilor terte care doresc sa lucreze", se mai arata in comunicat.

In consecinta, europarlamentarii au invitat CE sa elaboreze un instrument-pilot destinat statelor membre, similar celui dezvoltat de proiectul "2 Plus" din Luxemburg (cofinantat de Fondul Social European), destinat limitarii muncii nedeclarate, prin simplificarea cerintelor administrative impuse angajatorilor, o fiscalitate atractiva pentru angajatori si scutirea de taxe pentru toate activitatile prestate contra unei remuneratii inferioare unei sume limita care urmeaza sa fie stabilita de statul membru.

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#europarlamentari, #munca, #ilegala, #masuri, #stricte, #Uniunea Europeana , #Bucuresti