Fata nevazuta a parcului IOR - Slalom printre gunoaie, focare de infectie, pet-uri si prezervative Fotoreportaj Ziare.com

Vineri, 26 August 2016, ora 14:28
11958 citiri
Fata nevazuta a parcului IOR - Slalom printre gunoaie, focare de infectie, pet-uri si prezervative Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Balarii pana la brau, dale care pare c-au crescut printre iarba, nu invers, mizerie, sticle, prezervative, cutii de conserve de fasole, bidoane de bere, excremente si-un miros greu - asa arata o parte din parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

Acelasi parc despre care Robert Negoita, edilul Sectorului 3, spunea ca e cateva etaje peste Central Park din New York.

A trecut mai bine de un deceniu de cand Primaria Capitalei a retrocedat 12 hectare din Parcul IOR. In 2005, portiunea de parc dintre b-dul Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului a fost retrocedata Mariei Cocoru, o pensionara de 80 de ani care nu e de gasit niciunde.

Ne-am incumetat sa facem un tur al acestei zone din parcul IOR, lasata de cativa ani in paragina.

E de ajuns sa faci doar cativa pasi, de la metroul Titan. In loc de-un parc dichisit si ferchezuit - asa cum ar fi normal sa arate un spatiu verde intr-un oras dominat de betoane - peisajul e de-a dreptul sordid: un maidan populat de caini si oameni ai strazii, un focar de infectie care ticaie la cativa metri de strada.

La intrare, e ramasita unei constructii de beton. Pe scarile in paragina sunt sicle de bere, e covor din mucuri de tigara si de haine-n putrefactie.

Ne-a ajutat sa razbatem prin labirintul de balarii Tiberiu Poparad, un membru al grupului civic Cetatean Sector 3.

Cand era copil, in partea asta de parc erau leagane, copiii se incumetau la joaca. Acum, drumul e presarat cu obstacole la tot pasul. De cele mai multe ori, gunoaie printre care trebuie sa faci slalom.

Oamenii si-au facut carari spre zona ingrijita a parcului. A plouat de curand, e plin de noroi. Daca te incumeti mai departe, dai de culcusuri improvizate, ambalaje de prezervative, pet-uri de bere, urme de foc, pesemne ca locuiesc oameni ai strazii aici. Miroase cumplit, a cadavre putrezite si a urina.

Insotitorul nostru ne spune c-a gasit chiar seringi, asa ca, mai ales dupa lasarea intunericului, nu e deloc singur prin partea asta de parc, mai ales ca e neiluminata.

Ba chiar dam de cineva care-si face nevoile acolo, fix in mijlocul parcului, si nici nu se sinchiseste de prezenta noastra. Un fotoliu putrezit zace printre buruieni. Putin mai departe, o canapea are aceeasi soarta.

Mai incolo, unde vegetatia care a crescut haotic ajunge la inaltimea unui adult. Colega mea se duce cu gandul la "Cartea Junglei", dar in loc de-o imagine de poveste, ne uitam la un soi de jungla deprimanta.

Ajungem in dreptul bisericii din lemn din parcul IOR. Acolo, la o palma de gardul dinspre strada, e aceeasi poveste: maldare de mizerie, adevarate focare de infectie fix langa strada.

De la biserica in stil maramuresan, o alee taie maidanul de parc ca o granita intre doua lumi. Incep aleile cu trandafiri, copaci toaletati si miros de iarba proaspat tunsa. Oamenii fac jogging, copiii se dau cu tiroliana, altii hranesc ratele de pe lac.

Noi am vizitat parcul dimineata, dar seara si in weekend e puhoi de oameni: mamici cu carucioare, biciclisti, copii cu rolele, tineri care se plimba de mana, toata lumea care cauta un refugiu dincolo de betoanele Capitalei.

La cealalta iesire din parc, la intersectia dintre Nicolae Grigorescu si Liviu Rebreanu, chiar langa maldarele de gunoaie si putreziciuni, functioneaza o patiserie.

Parcul IOR are o suprafata de circa 85 hectare. Deocamdata pe cele 12 hectare retrocedate nu a aparut niciun proiect imobiliar, asa cum era in plan. Cum nimeni nu se ocupa nici de igienienizare si nici n-are cine fi tras la raspundere, iar in plan nici nu e ca aceasta halca de pamant sa fie data inapoi cetatenilor, o bucata din "parcul peste Central Park" este doar un maidan mizerabil.

Diana Robu

Georgiana Dumitru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#reportaj parc IOR, #parc IOR retrocedat, #parte parc IOR retrocedat, #mizerie parc IOR , #Bucuresti