Femeile, mai pregatite, dar mai prost platite decat barbatii

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 21:36
1241 citiri
Femeile, mai pregatite, dar mai prost platite decat barbatii

Femeile continua sa fie dezavantajate pe piata muncii in raport cu barbatii, sunt mai prost platite si ocupa cu preponderenta pozitii inferioare, desi sunt mai bine pregatite, iar numarul angajarilor lor in ultimii ani a crescut considerabil, se arata intr-un raport adoptat miercuri de Comisia Europeana (CE), anunta NewsIn.

Astfel, mai mult de 7,5 milioane din cele 12 milioane de noi locuri de munca create in UE incepand cu anul 2000 au fost ocupate de femei. Totodata, rata de incadrare in munca in randul femeilor este de 57,2%, in prezent, cu 3,5 puncte peste nivelul inregistrat in 2000, in timp ce rata angajarilor in randul barbatilor, in aceeasi perioada, a crescut doar cu mai putin de un punct.

De asemenea, rata angajarilor in randul femeilor de peste 55 de ani a crescut considerabil mai rapid decat in randul barbatilor, fiind in prezent de 34,7%, in crestere cu 7,4 procente fata de anul 2000.

Cu toate acestea, raportul indica faptul ca mai multe aspecte privind calitatea slujbelor ocupate de femei raman problematice. Desi 59% dintre femei sunt absolvente de studii superioare si au o pregatire mai buna, rata de angajare a lor ramane inferioara celei a barbatilor, cu 14,4%, iar femeile continua sa castige cu 15% mai putin pe o ora lucrata decat barbatii.

Totodata, femeile intampina dificultati sa ocupe pozitii de conducere. Potrivit raportului, prezenta femeilor manager in companii este un proces care se desfasoara foarte lent si ajunge la doar 33%. in acelasi timp, echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala este un aspect care face diferenta intre barbati si femei, rata de angajare in randul femeilor cu copii mici fiind de numai 62,4%, comparativ cu 91,4%, in randul barbatilor cu copii.

Comisarul european pentru egalitate, Valdimir Spidla, a spus ca desi mai multe locuri de munca au fost ocupate de femei in ultimii ani, diferentele intre salarii, intre conditiile de munca si pastrarea echilibrului intre viata de familie si cea profesionala au ramas inca provocari pentru UE.

Raportul subliniaza faptul ca trebuie depus un efort mai mare pentru a crea locuri de munca mai multe si mai bune, iar acest lucru trebuie sa aiba loc in concordanta cu imbunatatirea calitatii. Calitatea slujbelor atrage lucratorii si le permite sa-si expoateze la maxim potentialul, ceea ce contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in societate.

Egalitatea intre femei si barbati este o componenta esentiala a muncii, se mai arata in raport. Totodata, trebuie acordata o mai mare atentie pentru imbunatatirea serviciilor care sa-i ajute pe oameni sa echilibreze balanta dintre viata profesionala si cea familiala, pentru a permite femeilor si barbatilor sa intre pe piata muncii si sa ramana angajati pentru cat mai mult timp.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Femei, #barbati, #piata muncii , #Bucuresti