Ziare.com

Fermierii vor primi bani de la CEC, BRD si BCR

de Elena Enache
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 21:07

   

Fermierii vor primi bani de la CEC, BRD si BCR
In urma negocierilor cu fermierii, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, ca in acest moment sunt trei banci care au semnat conventii de finantare: CEC, BRD si BCR.

"In proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii pentru crescatorii de animale mai sunt si Reiffeisen Bank si Bancpost", a adaugat seful statului.

Presedintele a explicat ca intelegerea este legata de achitarea diferentei care a ramas neachitata, excluzand sumele pe care le-au platit deja APIA si Guvernul Romaniei catre crescatorii de animale, proces care este in derulare.

"S-au platit 200 de lei pentru fiecare cap de vita si 15 lei pentru fiecare oaie. Au mai ramas de platit in interiorul subventiei pe care Guvernul o plateste anul acesta 371 de lei pe cap de vita si inca 29 de lei pentru fiecare oaie", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a mai declarat ca in candrul conventiei semnate intre CEC, BRD, BCR, APIA si fondul de garantare se stabileste plata a 334 lei pe fiecare cap de vita si plata a 26 de lei pentru fiecare oaie.

"Singurul lucru care a ramas de stabilit este mecanismul si actele cu care crescatorii de animale trebuie sa se prezinte la banca, lucru care se va stabili maine (joi, n.red) In acest moment eu mi-am indeplinit angajamentul asumat in urma cu 10 zile si ramane ca mecanismul sa fie stabilit intre banci, APIA, fondul de garantare si reprezentantii crescatorilor de animale", a conchis Traian Basescu.

Guvernul a aprobat anul acesta prin HG acordarea a cate 571 lei/cap bovina, in limita sumei totale de 771 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa, de 200 lei/cap bovina, a fost platita deja de Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA).

Tot in baza unei HG, Guvernul a aprobat in 2009 acordarea a cate 44 lei/cap ovine/caprine, in limita sumei totale de 281,2 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa in valoare de 15 lei/cap ovina/caprina a fost platita deja de APIA.

Astfel, pana la incasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua transe, bancile vor acorda credite reprezentand cel mult 334 lei/cap bovina si 26 lei/cap ovina/caprina, pentru asigurarea in anul 2009 a resurselor financiare necesare desfasurarii activitatii de productie de catre producatorii agricoli care detin efective de bovine, ovine si caprine.

Saptamana trecuta mai multi fermieri au protestat in fata ministerului Finantelor si ministerului Agriculturii pentru ca nu si-au primit subventiile care le-au fost promise in luna aprilie. Fermierii au fost foarte nemultumiti si si-au exprimat frustrarile provocand batai cu jandarmii si oamenii de ordine

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1483 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O intrebare si o constatare : cat va fi dobanda practicata de banci in relatia cu Guvernul pe care-l scoate din *** ? Iar in urma acestor dobanzi , deficitul prognozat de 7,9% va fi depasit cu brio...Dar ce nu face un presedinte pentru realegerea sa...

.

 

Ce n-am crezut c-am sa mai vad in Romania...

Lasa asta, domnule ! Am vazut asta-seara ceva, ce n-am crezut ca voi mai vedea vreodata in Romania : Pe magazinul COCOR, din orasul-capitala, o firma mare, cit doua etaje, luminoasa, pe care scria, atentie : "LA MULTI ANI, DOMNULE PRESEDINTE " ! Si alte texte, cum ca romanii, etc.etc...Ce parere aveti ?! Este de bine, nu-i asa ?!

Dar dobinzile ?!

Cit despre imprumutul la Banci, este alta mare smecherie...Dobinzile cred ca o sa depaseasca imprumutul...Acesti bani trebuiau sa fie alocati din bugetul Ministerului Agrivculturii...Dar de, banii au trebuit sa mearga la Udrea, la Berceanu la asfaltatori si la grupul de interese ale PD-ului...Ziceti ca nu-i asa...

Basescu va numi un PM politic

Adunati : adrese, relatii, telefoane si tari unde Copiii de Criminali Comunisti se vor ascunde!

 

Dati-le banii la oameni!

Oamenii astia chiar sunt enervanti, se chinuie ei sa creasca animale cand toata lumea vrea sa-i inchida ca sa luam produsele UE. Ca asa e frumos, ce daca milioane de hectare de teren arabil, ce daca ai putea sa produci pentru jumatate de Europa. Trebuie sa cumperi de la ai si tu sa inchizi tot, ca asa e frumos tu sa nu mai produci nimic si sa devii sarac lipit si dator vandut...

 

Rezolvare

Diferenta dintre domnul Traian Basescu si ceilalti candidati la presidentie a fost facuta de implicarea efectiva in solutionarea problemei fermierilor.
De ce domnul Geoana sau domnul Antonescu nu s-au gandit la asa ceva ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor