Fostul detinut politic Viorel Chirila pierde procesul intentat statului

Joi, 19 Martie 2009, ora 12:04
3019 citiri
Fostul detinut politic Viorel Chirila pierde procesul intentat statului

Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea disidentului Viorel Chirila formulata impotriva statului roman, in care acesta cere despagubiri de 3,5 milioane de dolari pentru anii petrecuti in inchisoarea de la Aiud si pentru faptul ca nu si-a recapatat cetatenia dupa ce a plecat in SUA.

Astfel, magistratii au decis sa respinga apelul formulat de Viorel Chirila si sa admita apelul statului, prin Ministerului Economiei si Finantelor, schimband sentinta Tribunalului Bucuresti.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs.

Inginerul Viorel Chirila a dat statul roman in judecata si a cerut despagubiri cate un dolar pentru fiecare membru al PCR, adica 3,5 milioane de dolari.

"Atat mie, cat si familiei mele ne-a fost retrasa, in mod abuziv, cetatenia romana in anul 1981, cand am parasit tara. Nici pana in prezent, statul roman nu a luat vreo masura pentru a inlatura acest abuz.

Atunci cand am solicitat redobandirea cetateniei romane, am fost indrumat sa parcurg o procedura birocratica lunga si anevoioasa. Nici eu si, cu atat mai putin familia mea, nu am renuntat la cetatenia romana.

Ea ne-a fost luata, fiind nevoiti sa traim intr-o tara straina ca apatrizi, pana la momentul la care am dobandit cetatenia americana", a declarat Viorel Chirila.

Fostul disident considera ca este normal ca "asa cum statul roman a fost foarte eficient in a ne deposeda de cetatenie din oficiu, la fel de normal era ca, printr-un act normativ sau masura administrativa, sa fim automat repusi in drepturi", mai arata Chirila.

In apelul facut impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti prin care i s-au acordat despagubiri de 75.000 de euro, Chirila arata ca doreste promovarea apelului, "nu pentru bani (ce pot si vor fi folositi pentru proiecte care sa aiba un impact asupra problemelor condamnarilor politice, fie ca va fi vorba de fundatii, burse, muzee sau monumente tematice), ci pentru a sanctiona cat mai aspru abuzurile inimaginabile ale Statului Roman...

Stiu, si multa lume va spune, ca, de fapt lovesc in contribuabilii romani care sunt cei ce suporta toate aceste condamnari.

Scopul meu nu este acesta, ci acela de a sensibiliza opinia publica pentru a cere explicatii Statului Roman de ce nu ia masuri concrete ca aceste condamnari pentru abuzurile comise sa nu mai apara", se arata in motivele de apel.

In vara anului 1973, inginerul Viorel Chirila a raspandit manifeste anticomuniste in Arad. A fost arestat in toamna anului urmator si condamnat de Tribunalul Militar Timisoara la 5 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de propaganda impotriva oranduirii socialiste.

A fost incarcerat initial la Penitenciarul Arad si dupa pronuntarea sentintei definitive a fost inchis la Aiud - temuta sectie Zarca. In scurt timp a ramas fara apartament, locuinta sa fiind repartizata altei persoane.

Dupa apoape doi ani de carcera a fost gratiat prin decret prezidential, la cei 24 de ani ai sai fiind cel mai tanar detinut politic de la Aiud.

In urma mai multor cereri de a parasi tara, care au fost respinse de fiecare data, Chirila a fortat intrarea in Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Bucuresti pe data de 14 noiembrie 1980, solicitand azil politic.

Dupa ore de negocieri, a obtinut sprijinul ambasadei si peste un an a primit aprobarile necesare pentru a parasi tara impreuna cu familia.

"Cel mai grav abuz la care am fost supusi a fost comis in momentul eliberarii pasapoartelor cand, atat mie, cat si familiei mele, ne-a fost luata cetatenia romana.

Un drept divin cu care te nasti a fost luat de catre autoritatile statului fara nici un respect fata de normele internationale", a mai declarat Chirila.

Fostul disident nu s-a impacat nici astazi cu ideea ca in urma cu un sfert de veac i s-a luat totul.

"Am calculat aceasta suma apreciind ca statul roman datoreaza cate un dolar american pentru fiecare membru al Partidului Comunist Roman, pe care i-a protejat si ii protejeaza in continuare prin aceasta atitudine".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#fost detinut politic, #suferinte in comunism, #proces pentru despagubiri , #Bucuresti