Ziare.com

Inca un top in care Bucurestiul ocupa un loc foarte prost - cum stam cu traficul, spatiul verde si calitatea aerului

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 12:50

   

Inca un top in care Bucurestiul ocupa un loc foarte prost - cum stam cu traficul, spatiul verde si calitatea aerului
Bucurestiul ocupa penultimul loc in topul realizat cu 14 orase europene privind mobilitatea durabila, arata datele Greenpeace Romania, publicate marti, in cadrul raportului "Mobilitate durabila in Bucuresti. O evaluare bazata pe indicatori".

"Locul codas ocupat de Bucuresti este rezultatul mai multor motive. Acesta prezinta cel mai ridicat nivel de congestionare dintre cele 14 orase analizate, cu o cota de deplasari zilnice cu vehicule private de 48% si o pondere relativ mica de mobilitate activa de doar 16%.

In plus, spatiul verde pe cap de locuitor in capitala este sub 10 mp, in timp ce norma UE este de 26 mp/capita", sustine Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Raportul de specialitate reprezinta o completare la clasamentul oraselor din anul 2018 privind mobilitatea durabila (Raportul "Living. Moving. Breathing", realizat de Institutul Wuppertal) in care au fost analizate orase europene, precum Berlin, Londra, Viena, Bruxelles, Moscova, Roma, Zurich, Paris, Amsterdam, Copenhaga, Oslo, Budapesta si Madrid.

Bucurestiul a fost comparat cu celelalte orase in ceea ce priveste transportul public, siguranta rutiera, calitatea aerului, managementul mobilitatii si mobilitatea activa, iar per ansamblu Capitala s-a clasat pe locul 13 din cele 14 orase, pe baza punctajului obtinut pentru fiecare indicator.

Astfel, la indicatorii siguranta rutiera, calitatea aerului si mobilitate activa (deplasare nemotorizata - mersul pe jos, cu bicicleta, skateboard, role etc.), Bucurestiul s-a clasat pe penultimul loc, iar la capitolul managementul mobilitatii, chiar pe ultimul loc.

"In aceste domenii este nevoie de imbunatatiri concrete precum dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni si biciclisti, combaterea parcatului ilegal pe trotuare, extinderea spatiilor verzi urbane, precum si prioritizarea in trafic a mijloacelor de transport public, prietenoase cu mediul, pentru a reduce durata calatoriei si, prin urmare, pentru a creste atractivitatea lor pentru localnici si navetisti.

Politicile care ar putea ameliora situatia actuala a transporturilor si mobilitatii Bucurestiului ar trebui sa abordeze, in primul rand, ponderea ridicata a transportului motorizat privat din oras.

Aceasta implica, de exemplu, un sistem de gestionare a parcarii mai eficient si dezvoltarea si modernizarea in continuare a infrastructurii pietonale si pentru biciclete din Bucuresti intr-o retea integrata mai confortabila, durabila si atractiva. Mobilitatea activa performanta se traduce printr-un numar mai mic de vehicule folosite pe strada, congestionare redusa, strazi mai sigure si un nivel mai bun al calitatii aerului", sustin realizatorii raportului.

Potrivit sursei citate, infrastructura sigura si eficienta nu numai ca va creste cota de deplasari pentru cei cu mobilitate redusa si cei care se deplaseaza cu bicicleta si pe jos, dar va reduce si accidentele care implica persoane din aceste categorii.

Raportul Greenpeace Romania descrie metodologia utilizata de Institutul Wuppertal in elaborarea Clasamentului oraselor din 2018, care a masurat si a evaluat performanta in domeniul mobilitatii durabile in 13 capitale europene.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta nu-i nimic :))) Greenpeac va ascunde adevarul despre poluarea

catastrofala a Dambovitzei, in care balenele mor pe capete :)))
Ce vi se serveste in restaurante sunt cadavre de peste care plutesc in jurul Palatului Parlamentului. Nu mancati peste, mancati numai oaie din Marea Neagra, pescuita proaspat! Mancati numai romaneste :)))

PS Daca ati sti ce este in mititei... nu v-ati mai atinge nici de semintele cu OGM-uri :)))

 

Aviz celor ce o vor pe Firea intr'un nou mandat:

Votati-o si veti reusi sa muriti ,sufocati ori de boli respiratorii vara ,ori de frig iarna!
Dilema lui Bula!Teo

 

NISTE PARAMETRII DE care Firea nici nu a auzit dar , in mod

cert va face reclamatie in justitie, dupa ce va acuza institutia vizata ca este habarnista si are ceva cu ilustra sa persoana ...vai de ea , daca nu are macar o mosie la Nana , sa plateasca ..

Da, desigur dar Romania ocupa in schimb primul loc in lume unde

soferii pierd controlul volanului si tot locul intii la cele mai grave acidente rutiere (rostogolire de masini cu decese)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor