Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

INSOMAR: 14,5 la suta dintre romani se asteapta la cresteri salariale

Marti, 10 Februarie 2009, ora 14:43
1322 citiri
INSOMAR: 14,5 la suta dintre romani se asteapta la cresteri salariale

14,5 la suta dintre romani se asteapta la o crestere salariala, in acest an, in timp ce numai 16 la suta dintre romani se asteapta la o scadere a veniturilor.

In proportie de 28 la suta, romanii mizeaza pe mentinerea veniturilor salariale, iar 9,7 la suta nu stiu ce sa raspunda la intrebarea INSOMAR, din cadrul unui sondaj de opinie prezentat marti de Realitatea TV.

Acelasi sondaj releva ca aproape 43% dintre romani spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit in prezent fata de acum un an, in timp ce 44,6% considera ca aceasta a ramas la fel.

In privinta pensiilor, 3,7% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere, 22,4% la o mentinere si 17,2% la o crestere a acestui tip de venit, iar 6% au raspuns ca nu isi pot da seama.

Privind veniturile din chirii, dobanzi si vanzari, 6,5% dintre cei intrebati anticipeaza o scadere, 6,4% o mentinere si 3,5% mizeaza pe cresterea lor, iar 9,7% nu stiu.

Doar 2,8% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere a sumelor trimise din strainatate, 3,2% considera ca acestea se vor mentine la nivelul din 2008, iar 1,6% estimeaza ca veniturile trimise de rude din strainatate vor creste, in timp ce 3,8% nu stiu.

Procentele sunt calculate din totalul populatiei, iar diferenta pana la 100% reprezinta proportia celor care au declarat ca nu au astfel de venituri, se mai precizeaza in sondajul INSOMAR, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, 57,4% dintre cei intrebati se asteapta la o crestere a cheltuielilor de familie in 2009, in timp ce 20,5% mizeaza pe o mentinere a acestora. Doar 11,3% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere a cheltuielilor in acest an.

Ca solutii la eventuale cresteri ale cheltuielilor sau scaderi ale veniturilor, 38,6% dintre romani spun ca vor face eforturi sa-si limiteze cheltuielile, 7,1% spun ca vor apela fie la munca mai multa, fie mai bine platita, 1,5% iau in calcul contractarea unui imprumut, in timp ce doar 1,4% se gandesc sa migreze.

Potrivit sondajului INSOMAR, pe romani ii ingrijoreaza cel mai tare cresterea preturilor la alimente (65,8% dintre cei chestionati), in timp ce 53,3% sunt cel mai preocupati de majorarea cheltuielilor de locuire.

Scumpirea carburantilor este pe locul trei in preocuparile celor chestionati, cu 16%, iar costurile medicamentelor pe locul 4, cu 12,7%.

Situatia financiara a 43% dintre romani s-a inrautatit in ultimul an

Aproape 43% dintre romani spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit in prezent fata de acum un an, in timp ce 44,6% considera ca aceasta a ramas la fel.

Pe de alta parte, doar 10,5% dintre cei chestionati spun ca situatia financiara a familiei lor s-a imbunatatit in ultimul an.

Potrivit studiului, aproape trei sferturi (74,4%) dintre romani apreciaza ca situatia economica a tarii s-a inrautatit in ultimul an, in timp ce aproape 15% apreciaza ca a ramas la fel, iar 2,2% ca s-a imbunatatit.

Peste 74% dintre persoanele chestionate de Insomar cred ca situatia pietei muncii din Romania este mai rea in 2009, fata de cea din 2008.

Dintre cei care au avut un membru al familiei care a lucrat in strainatate in 2008, 52,5% cred ca acesta va continua sa lucreze in alta tara si in 2009, in timp ce aproape un sfert dintre cei chestionati au raspuns ca nu vor mai avea rude la munca in strainatate.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22 - 27 ianuarie 2009, pe un esantion de aproximativ 1.500 de persoane din mediul urban si rural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#sondaj INSOMAR, #reducere cheltuieli 2009, #scadere salarii, #crestere venituri , #Bucuresti