Invatamantul romanesc, criticat de ambasadorul britanic si J. Scheele

Marti, 12 Februarie 2008, ora 19:07
1803 citiri
Invatamantul romanesc, criticat de ambasadorul britanic si J. Scheele

Modernizarea sistemului de invatamant, care inca este tributar erei comuniste, trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, au declarat marti la o conferinta de presa ambasadorul Marii Britanii Robin Barnett si fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, transmite NewsIn.

Aflat in calitate de "cetatean european" in Romania, fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a remarcat ca sistemul romanesc de invatamant "a ramas tributar stereotipurilor din perioada comunista in care totul functiona in conditii de inchidere in sine, iar dezvoltarea abilitatilor de comunicare era printre ultimele prioritati".

Pentru Jonathan Scheele, si problemele migrantilor romani in spatiul UE sunt o dovada a sistemului deficitar de invatamant din tara.

"Situatia Romaniei este una aparte. Ridicarea tarzie a vizelor a facut ca romanii sa fie printre ultimii care au luat cunostinta de realitatea unei Europe unite si mai ales de cerintele pe care aceasta le implica. Venind dintr-un spatiu care a fost inchis decenii la rand, romanii se izbesc - si nu este un cuvant exagerat - de aceste realitati de putin timp si trebuie sa le faca fata.

Personal consider ca multe dintre problemele cu care s-au confruntat romanii care au incercat sa-si gaseasca un loc in Europa in cursul primului an de la aderare se datoreaza unor imperfectiuni ale mecanismelor de adaptare care ar trebui imputate mai degraba sistemului educational si mai putin indivizilor", considera Scheele.

La randul sau, ambasadorul britanic a precizat ca "o provocare foarte dificila pentru Romania este faptul ca in era comunistilor sistemul nu a primit destule resurse, iar acum are nevoie de foarte multe investitii". El a recunoscut insa si faptul ca bugetul este limitat, pentru ca se imparte si altor sectoare care au nevoie mare de bani, cum ar fi sistemul de sanatate.

"In Romania, ca si in alte tari din UE, Ministerul Educatiei are de facut alegeri dificile pentru a decide prioritatile, dar cred ca toate partidele politice inteleg ca domeniul educatiei reprezinta o prioritate. Cred ca responsabilitatea sociala a diferitilor actori din societatea romaneasca are puterea de a sprijini efortul de transformare a sistemului de invatamant, inclusiv cel primar. Cred ca domnul ministru Adomnitei este de acord cu mine ca, investind in copii, investim in viitorul Romaniei", a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, prezent la lansarea proiectului educational al International House si FasTracKids Romania.

"Sistemul actual e putin demodat si foarte didactic. S-a inceput ceva, s-au facut investitii, dar mai ales pe plan de infrastructura, cladiri. Acum e nevoie de schimbari pentru a avea un sistem mai modern, care sa incurajeze creativitatea copilului, nu numai memorarea de cunostinte", a mai spus Scheele.

El a explicat ca neadaptarea sistemului de invatamant la noile metode, mai ales la "a invata sa inveti", este o lacuna ce va avea consecinte negative pe termen lung.

"Nu sunt aici sa dau sfaturi si nu am facut-o niciodata. Ca sa-l parafrazez pe JFK, pot sa strig cu inima deschisa: 'Sunt roman!' si asta din tot sufletul. Din aceasta pozitie imi permit sa constat cu tristete ca exista o aplecare a autoritatilor din Romania, indiferent de culoarea politica, in exclusivitate catre lucrurile grave si cu efecte vizibile imediat.

Nimeni nu contesta faptul ca reforma in justitie si combaterea coruptiei sunt prioritati de grad zero ale Romaniei. si totusi, a neglija alte segmente ale vietii romanesti care nu sunt atat de intens mediatizate si de spectaculoase pe termen scurt mi se pare o abordare periculoasa. Educatia din ciclul primar este un astfel de exemplu care daca este neglijat, poate aduce prejudicii Romaniei cel putin la fel de mari cum o face coruptia, numai ca pe termen lung si foarte greu de remediat", a avertizat Scheele.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#invatamant, #Barnett, #critica , #Bucuresti