Jurnal de calatorie urbana: RATB - inghesuiala, transpiratie si circ (microreportaj)

Luni, 27 Iunie 2011, ora 09:32
2908 citiri
Jurnal de calatorie urbana: RATB - inghesuiala, transpiratie si circ (microreportaj)
Foto: Ziare.com

Pentru a simti cel mai bine expresia "a fierbe-n suc propriu" se impune o calatorie cu RATB-ul bucurestean pe timp de vara. Sansele de a nimeri un autobuz cu aer conditionat sunt oricum minime deci, pe langa inghesuiala si potentialii hotii de buzunare, RATB-ul se transforma vara intr-o sauna mai fierbinte decat infernul lui Dante.

Oricat de neplacuta ar fi calatoria cu sauna pe patru roti insa, eu am ales sa merg eco prin Bucuresti. Nu de dragul trendului, ci eco-nomic. M-am asezat strategic la mijlocul autobuzului, unde sa n-am de-a face cu nicio subtioara.

In cateva clipe, m-am trezit cu o doamna rotofeie care-mi flutura-n fata legitimatia de controlor. Sictirita, imi tranteste-un "Abonamentul la control". In spatele meu, un septugenar imbracat intr-o camasa-n carouri, cu maneca lunga, incepe sa urle isteric inainte ca eu sa schitez vreo miscare.

Tipa din toate puterile ca abonamentele ar trebui interzise. "Guvernul vrea sa ne implanteze cipuri, vrea sa ne aiba la mana, sa stie orice miscare" incearca batranelul sa persuadeze pasagerii. Se agita, se precipita, isi da cate-o palma peste cap, gesticuleaza amplu apoi isi aranjeaza suvitele carunte si incepe iar sa tipe.

Isi canalizeaza intreaga furie asupra femeii din fata mea. "Va acuz de tradare de tara, doamna, tradare. Marioneta in mana asupritorilor..." isi continua batranul criza de isterie.

Din fata autobuzului, ii raspunde o namila de barbat cu ceafa lata. "Nebunule, deranjezi calatorii, tine-ti gura". Dupa replica "dumneata esti tanar si prost, nu stii ce vorbesti", barbatul masiv se enerveaza si din cateva miscari ajunge in fata septugenarului. Se propteste-n fata mea si a controloarei si incepe sa-l ameninte si sa-l injure pe batran.

Usile se deschid la Izvor. Controloarea nu spune nimic sa potoleasca macar putin conflictul iscat ad-hoc. Uita si ca-mi ceruse abonamentul. "Hai, coboram aici, ca e umbra-n statie", striga catre celelalte doua colege ale ei care-au privit tot circul din spatele autobuzului.

Namila de barbat continua sa il eticheteze pe batran: fosila, nebun, cadavru umblator. Soferul iese din cabina lui (dotata cu aer conditionat) si incearca sa calmeze circul. Din ambele parti vin argumente, timp in care ceilalti calatori tac malc.

Septugenarul o tine pe-a lui, "Guvernul vrea sa implateze cipuri" si evoca nostalgic perioada comunista. Barbatul masiv se mai potoleste. "Esti pensionar, te plimbi toata ziua cu autobuzul, oricum nu platesti bilet" pare un argument bun pentru ceilalti pasageri, care-l aproba la unison. Cand septugenarul il acuza si pe sofer de tradare de tara, acesta-l roaga sa coboare si sa astepte urmatorul autobuz.

Culmea, pensionarul se conformeaza. Soferul se intoarce in cabina lui si usile se inchid dupa vreo cinci minute. Barbatul masiv, mandru c-a iesit invingatorul disputei, priveste dispretuitor pe geam, catre batran. Cand autobuzul incepe sa se urneasca, in sfarsit, namila face gestul lui Michael Jackson, apoi isi reia locul pe scaun.

Acesta e doar un crampei din haosul ce caracterizeaza viata de zi cu zi a bucuresteanului de rand. Ziare.com isi propune sa va prezinte in fiecare luni cate un fragment de experienta urbana si asteptam si povestirile voastre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ca atorie bucuresti ratb, #circ ratb bucuresti, #scandal ratb , #Bucuresti