Le Monde lauda Bucurestiul: Un oras cu alura de Soho, care paseste pe urmele Pragai si Berlinului

Marti, 29 Martie 2016, ora 21:24
6035 citiri
Le Monde lauda Bucurestiul: Un oras cu alura de Soho, care paseste pe urmele Pragai si Berlinului
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestiul este elogiat intr-un articol al carui autor considera ca "Micul Paris din Balcani" este un oras "cu alura de Soho", care "paseste pe urmele Pragai si Berlinului".

Jurnalistul Francois Bostnavaron de la Le Monde a efectuat, de curand, o vizita de trei zile in Bucuresti si a scris cu aceasta ocazie un articol in care a elogiat arhitectura, istoria, traditiile si gastronomia Capitalei Romaniei, scrie News.ro.

Articolul jurnalistului francez se intituleaza "Trei zile in surprinzatorul Bucuresti" si are ca subtitlu un text apreciativ la adresa Bucurestiului - "Capitala Romaniei se trezeste la viata si paseste pe urmele Pragai si Berlinului. Intre patrimoniu istoric si cartiere creative".

"A fost supranumit 'Micul Paris al Balcanilor'. Desi nu poseda toate farmecele Orasului Luminilor (Paris, n.red.), Bucurestiul merita cu prisosinta o vizita. Tinerii creatori sunt aici numerosi, designeri talentati si-au instalat in oras sediile generale ale firmelor lor, magazinele conceptuale si cafenele originale se gasesc din abundenta. Centrul istoric, in ciuda numeroaselor lucrari de reamenajare, are alura de Soho, cu galerii de arta si chiar magazine de lux. Ultimul argument, care nu este insa cel mai putin insemnat: Bucurestiul este orasul cel mai putin scump dintre capitalele europene", afirma Francois Bostnavaron in debutul acestui articol.

The Guardian, reportaj despre Romania: Vagauna sau tara romantismului misterios?

Apreciind tarifele mici practicate de taxiurile care aduc turisti de la Aeroportul Otopeni pana in centrul orasului, jurnalistul francez spune ca prima sa impresie despre Capitala Romaniei a fost totusi una tulburatoare: "Orasul e dominat de imobile in plina constructie si de macarale. Un adevarat oras din Est, dupa prabusirea Cortinei de Fier".

Parerea i se schimba insa radical in prima zi a vizitei sale, dupa ce viziteaza Calea Victoriei si se declara impresionat de numarul mare al hotelurilor luxoase, printre care se afla biserici ortodoxe din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. "In plus, cladiri neoclasice de inceput de secol XX sunt separate de veritabile turnuri din beton. Oricum, este cu siguranta una dintre arterele cele mai animate ale orasului, avand de-a lungul ei multe magazine de lux".

In cursul aceleiasi dimineti, jurnalistul francez s-a declarat incantat de Ateneul Roman, laudand acustica si frescele acestuia, dar si arhitectura originala a sediului general al Uniunii Arhitectilor din Romania - "un amestec original de sticla, otel si hotel de secol XIX".

La pranz, Francois Bostnavaron si-a continuat plimbarea pe Calea Victoriei si a admirat arhitectura neoclasica a Palatului Cercului Militar National, inaugurat in 1923. Jurnalistul a fost impresionat si de Muzeul National de Arta, al carui sediu a fost grav avariat in timpul Revolutiei din 1989, dar care adaposteste "colectii de arta medievala valoroase si o surprinzatoare galerie de arta moderna romaneasca".

Jurnalistul si-a incheiat ziua vizitand Muzeul George Enescu, dedicat celebrului compozitor roman, decedat la Paris, in 1955. "Muzeul este amenajat in Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti - intrarea este marcata printr-un superb portal Art Nouveau", scrie Francois Bostnavaron.

Ziua a doua

In cea de-a doua zi, jurnalistul a vizitat Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, care i-a oferit posibilitatea de a invata multe lucruri despre artizanatul, arhitectura si folclorul romanesc. A apreciat si gastronomia romaneasca, luand pranzul pe terasa din spatele muzeului. Si-a continuat ziua vizitand casele traditionale romanesti din Muzeul Satului de pe malul Lacului Herastrau. A apreciat si plimbarea de sfarsit de dupa-amiaza pe Bulevardul Aviatorilor, flancat de vile frumoase, cu arhitectura moderna si Art Deco.

Jurnalistul francez si-a incheiat seara la Caru'cu Bere, despre care a avut cuvinte de lauda: "Desi figureaza in toate ghidurile turistice, nu trebuie sa il evitati. Localul seamana cu o taverna bavareza, combinata cu un neogotic englez, iar mancarea este buna si, mai ales, la preturi abordabile".

ABC News, in lumea subterana a Bucurestiului: Copiii canalelor, din nou in prim plan

Ziua a treia

In cea de-a treia zi a vizitei sale in Capitala, Francois Bostnavaron s-a plimbat pe Lipscani. "In Bucuresti, toata lumea nu vorbeste decat despre asta. Era timpul sa merg sa explorez acest cartier istoric si, de acum inainte, specializat in divertisment, plin de baruri, cluburi si magazine conceptuale", spune el. Jurnalistul francez a apreciat micutele strazi pavate cu piatra cubica din Centrul Vechi, spectaculoasa librarie Carturesti Carusel - pe care a comparat-o cu Fnac si Colette -, dar si barurile, restaurantele si discotecile din zona. A fost impresionat si de Hanul lui Manuc, a carui curte interioara l-a facut sa se gandeasca la "caravanseraiurile din Orientul Mijlociu".

Ghidul Bucurestiului, scris de un britanic - Unde mananci, unde te distrezi si unde dormi

Si-a continuat ziua vizitand apoi Palatul Parlamentului si a spus ca edificiul - al doilea ca marime din lume, dupa Pentagon - are o suprafata uriasa, ce echivaleaza cu aceea a "trei sectoare din Paris".

Jurnalistul francez si-a incheiat ultima seara a sejurului sau in Bucuresti cu o cina in restaurantul Joseph by Joseph Hadad, considerat unul dintre cele mai bune restaurante din Capitala, ce serveste preparate mediteraneene la preturi care "sfideaza orice concurenta". Jurnalistul a spus ca a fost o alegere inspirata, "care a incheiat, cu gust, vacanta din Romania".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Le Monde lauda Bucuresti, #reportaj Bucuresti jurnalisti francezi , #Bucuresti