Liviu Mihaiu avertizeaza: Delta nu este pentru vile

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 14:29
1578 citiri
Liviu Mihaiu avertizeaza: Delta nu este pentru vile

Delta Dunarii este o stepa marina "foarte importanta, unica", unde nu se poate construi nimic, a explicat noul guvernator al Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, avertizand ca nu o sa cedeze niciun metru de pamant strict protejat "pentru vilele unor tipi".

Mihaiu i-a instiintat pe oamenii politici care si-au cumparat terenuri in grind ca nu va va nicio autorizatie de constructie, indiferent de cine este vorba, informeaza Evenimentul zilei.

"Poate sa aiba pamanturi aici si familia actualului presedinte al SUA, nu voi da nicio autorizatie de constructie. S-a facut chiar si un drum pana la limita rezervatiei, deci oamenii sunt pregatiti sa-si instaleze confortabil viloacele. Nu vor reusi", a spus, transant, Mihaiu .

Jurnalistul a explicat ca pe terenurile vandute de primariile Corbu si Sacele din Constanta nu se poate construit pentru ca "s-a intabulat prin retrocedare pe un grind care este o stepa marina foarte importanta, unica".

"Pe aceasta coasta nu se poate construi nimic, este ilegal. Voi merge si pana la a invoca legea de expropriere in interes public, sper modificata de urmatoarea legislatura.

Daca crede cineva ca intr-o rezervatie de patrimoniu mondial legea este prea dura, se insala. Pe mine ma intereseaza ca acest patrimoniu sa se prezerve mai mult decat sa construiasca niste tipi niste vile", avertizeaza guvernatorul.

Taxa de intrare este ridicola

Totodata, Mihaiu considera ca taxa perceputa acum pentru intrarea in Delta Dunarii este ridicola - 15 lei - iar in cazul in care nu se plateste nu sunt prevazute sanctiuni.

Mai mult, Mihaiu spune ca "ecoturismul este o activitate mult mai eficienta din punct de vedere financiar decat agricultura sau piscicultura facuta intensiv, dupa modelul exploatat iilor comuniste. Turismul in Delta Dunarii este un rau necesar, dar nu poate fi unul de masa. Delta nu va rezista".

Intrebat daca va mari taxa de intrare in Delta, jurnalistul a declarat ca inca nu stie, insa "dar acum taxa este ridicola: 15 lei. O colecteaza Consiliul Judetean Tulcea si nu sunt prevazute sanctiuni daca nu se plateste".

"Exista un Master Plan pentru dezvoltarea Deltei, in valoare de 140 de milioane de euro, din care 80 de milioane sunt numai pentru infrastructura...

Master Planul are cateva lucruri care mie nu-mi plac si o sa incerc sa-l modific astfel incat reconstructia ecologica, de care depinde foarte mult viitorul verde al Deltei, sa fie o prioritate. Daca vrem sa mai avem Delta si pentru copiii nostri, este urgentissim sa incepem reconstructia si sa facem din ea un Bumbesti- Livezeni al renaturarii.

Termenul e 2015, dar, daca ar fi dupa mine, as face-o in 3 ture, zi si noapte, in cativa ani. Voi incerca sa grabesc lucrurile astea, mandatul meu este in primul rand pentru reconstructia si renaturarea Deltei Dunarii, sunt 80.000 de hectare pe care vrem sa le recuperam in beneficiul rezervatiei. Dar nu impotriva oamenilor, evident", a adaugat Mihaiu.

Peste ar putea fi protejat pe viitor

Potrivit guvernatoruliu Deltei, scaderea exponentiala a biodiversitatii acestei Rezervatii de patrimoniu mondial este ingrijoratoare, motiv pentru care pestere ar trebiu protejat.

"Daca pestele dispare, aceasta rezervatie se dezechilibreaza, iar consecintele ar putea fi ireversibile. Vreau ca aceasta resursa sa fie protejata tocmai pentru a se putea pescui sportiv si traditional si peste zece ani", a adaugat Liviu Mihaiu.

Solutiile propuse de Mihaiu sunt intreruperea pescuitului industrial pe o perioada de timp, cu despagubiri juste acordate pescarilor, sau marirea perioadei de prohibitie cu despagubiri mai mici: "Dar nu li se va interzice niciodata pescarilor de cetatenie deltaica sa pescuiasca familial, pentru supravietuire".

Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la vacanța prilejuită de cele două sărbători, una laică și una religioasă: 1 Mai și Paște. Ca printr-un mare noroc, anul acesta sunt așa...
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
#Liviu Mihaiu, #Delta Dunarii, #taxa, #intrare, #Peste, #teren, #grind, #vile, #politicieni , #Bucuresti