Astazi vom afla cat de periculoasa a fost, de fapt, apa livrata de Apa Nova in Bucuresti

Luni, 04 Februarie 2019, ora 08:10
3910 citiri
Astazi vom afla cat de periculoasa a fost, de fapt, apa livrata de Apa Nova in Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestenii vor afla luni daca apa livrata de Apa Nova a reprezentat sau nu un pericol real pentru sanatatea publica, dincolo de concentratia mai mare de clor, care a generat la sfarsitul saptamanii trecute o isterie generala pe retelele de socializare si un razboi al declaratiilor intre furnizorul de apa si Ministerul Sanatatii.

"Luni vor veni rezultatele pentru compusi organici volatili - produsi care rezulta in urma reactiilor chimice care au loc in apa atunci cand se foloseste clor in cantitate mai mare", a declarat la sfarsitul saptamanii un specialist la care Ministerul Sanatatii a apelat pentru analize suplimentare.

Intrebat ce ar insemna pentru sanatatea populatiei o eventuala depasire a valorilor admise legal, specialistul a raspuns: "Nu vreau sa ma pronunt, nu avem de ce sa ne alarmam, le vedem si le discutam atunci".

"Pana la finalizarea analizelor microbiologice recomandam prudenta si doresc sa precizez inca o data ca s-au luat masurile in umra sesizarilor unor cetateni care au avut reactii alergice, crize de astm. Deci comunicarea s-a facut pentru ca noi supraveghem sanatatea publica, nu dorim polemica cu nimeni", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, joi.

"Pana cand vin rezultatele (luni - n.red.), recomandan prudenta. Noi avem niste recomndari care se mentin, le-am facut pe parcursul zilei de ieri. Pana cand vom avea si rezultatele microbiologice si proba de metale, recomandam categoric prudenta, dar e la latitudinea fiecarui cetatean", a intarit ministrul.

Bucurestenii afla abia luni daca apa le-a facut rau. Un protocol e "vinovat" de toata bulibaseala autoritatilor

Pe de alta parte, Apa Nova a sustinut in tot acest timp ca apa este sigura pentru consum si a contrazis alerta Ministerului Sanatatii cu propriile analize.

Apa Nova isi sustine masurile luate din cauza poluarii: Americanii nu beau apa daca nu miroase a clor

Intregul scandal a izbucnit miercuri, dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de la robinet nu este potabila. Apoi, Apa Nova a transmis ca este adevarat ca in apa se gaseste mai mult clor, dar ca aceasta este potabila.

In doar cateva ore, Ministerul Sanatatii a recomandat ca bucurestenii sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat.

Joi dimineata, Apa Nova a revenit cu un comunicat insistand ca apa este potabila.

Tot joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca a trimis Corpul de Control la Apa Nova sa verifice daca a fost sau nu depasita doza permisa de clor din apa de la robinet.

Apoi, intr-o conferinta de presa, Sorina Pintea a declarat ca Ministerul Sanatatii nu a spus ca apa din Capitala nu ar fi potabila, ci ca doar a fost depasit nivelul de clor si ca le-a recomandat oamenilor sa nu o consume pana la obtinerea rezultatelor finale.

Mai mult, Firea l-a sesizat pe Klaus Iohannis, care este si presedintele CSAT, si pe seful SRI pentru a interveni in scandalul apei din Bucuresti.

Citeste si Ministerul Sanatatii publica rezultatele testelor facute asupra apei din Bucuresti si acuza Apa Nova ca n-a vrut sa informeze de pericol

Nu rata aceasta analiza: Cum a intrat dosarul Robinetul otravit de la Bucuresti in monitorizarea Kremlinului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#apa potabila Bucuresti, #analize apa Bucuresti , #Bucuresti