Masinile bucurestenilor dau in gropi - cine plateste pagubele

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 23:50
5883 citiri
Masinile bucurestenilor dau in gropi - cine plateste pagubele
Foto: Ziare.com

Topirea zapezii a scos la iveala, pe strazile din Bucuresti, gropi de toate marimile, pentru toate gusturile: cele mici si adanci, in care tocul cui al unei domnisoare se poate frange ca o crenguta uscata, cele mari si adanci, in care poti sa-ti pierzi cu usurinta o roata a masinii, gropile intinse, dar nu foarte adanci, numai bune a-ti testa amortizoarele ori adevarate cratere care te pot inghiti cu tot cu masina.

Daca, din cauza mormanelor de zapada, abia au reusit sa isi scoata masinile din parcari, acum, bucurestenii isi testeaza abilitatea de sofer facand slalom printre gropile din asfalt, aparute ca ciupercile dupa ploaia de material antiderapant.

Insa nu doar priceperea in materie de slalom printre obstacole este pusa la grea incercare, ci si bugetele soferilor bucuresteni.

Cine plateste pentru masina distrusa?

Soferii ale caror masini au fost avariate in craterele post-zapada pot cere despagubiri, a explicat avocatul Iulian Barcan pentru Ziare.com. Potrivit acestuia, daca proprietarul autoturismului are polita Casco, isi recupereaza banii de la asigurator.

Cum trebuie sa procedeze soferii care nu au asigurare Casco? Mai intai, trebuie depusa, la Primarie ori la autoritatea care administreaza drumurile, o plangere. In reclamatie, se cer despagubiri de o anumita valoare, pe baza unui deviz de reparatii. "Daca autoritatea respectiva iti refuza despagubirea, nu-ti ramane decat sa o dai in judecata", spune avocatul.

Asigurarea Casco acopera si cheltuielile pentru masinile distruse de turturii de gheata sau de mormanele de zapada care cad de pe acoperisuri imediat cum mercurul urca in termometre cateva grade.

Astfel, daca ti-ai gasit masina distrusa de bucatile de zapada, iti poti recupera banii. Totusi, trebuie sa indeplinesti o conditie esentiala: masina sa fi fost parcata regulamentar.

Avocatii recomanda soferului pagubit ca, inainte de a ajunge la service cu masina, sa faca niste poze caroseriei indoite si parbrizului, dar si locului de pe acoperis de unde s-a desprins bucata de zapada.

Si cei care au ramas fara acoperis deasupra capului, la propriu, din cauza muntilor de omat, pot cere despagubiri, pentru ca in asigurarea obligatorie a locuintei intra si daunele provocate de calamitati, caderea acoperisului din cauza zapezii sau a ghetii. Asadar, pagubitii pot sa isi recupereze dauna de la firma la care au incheiat polita de asigurare obligatorie a locuintei.

Cum sa primesti despagubiri daca ai alunecat pe gheata

Si cei care aluneca pe gheata pot cere depagubiri de la autoritatile locale, subliniaza avocatul. Daca o cazatura pe gheata se incheie cu o vizita la spital, ranitul poate actiona in judecata pentru acoperirea tuturor prejudiciilor suferite, cum ar fi servicii medicale, cheltuieli cu alte ingrijiri spitalicesti sau consultatii periodice la medic.

Poate gaurile din asfalt au avut, initial, menirea de a testa intelepciunea, daca ar fi sa ne luam dupa zicala "prost de dai in gropi", insa, in Bucuresti, gropile sunt atat de dese, incat - pieton ori sofer iscusit - nu ai cum sa le eviti.

Peticirea strazilor a inceput, insa drumarii spun ca "nu sunt plombe definitive, ci numai pentru perioada rece". Intre timp, cei care au de castigat sunt patronii service-urilor auto.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#masini distruse gropi, #gropi Casco Bucuresti, #gropi zapada masini distruse , #Bucuresti