Medicii acuza birocratia din sistemul de sanatate

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 23:50
1476 citiri
Medicii acuza birocratia din sistemul de sanatate

Medicii din teritoriu trag un semnal de alarma, dorind o reala reforma in sanatate si o autonomie care sa le permita exercitarea actului medical in conditii cat mai apropiate de cele ale colegilor lor din Uniunea Europeana sau din alte state civilizate.

Aceasta este esenta unei recente luari de pozitie a doctorului Romeo Dumitrescu, medic primar chirurg, fost director adjunct al Directiei de Sanatate Publica a judetului Caras-Severin.

In conditiile in care Spitalul Judetean de Urgenta din Resita se confrunta cu datorii, Dumitrescu sustine ca este nevoie la acest nivel de o autonomie reala, bazata pe o legislatie gandita exact pe aceste principii, pentru ca altfel simpla trecere a unitatilor spitalicesti la administratiile locale sau judetene nu rezolva problemele greu de surmontat in domeniu.

"S-au incercat tot felul de solutii de-a lungul anilor", a declarat dr. Dumitrescu, "dar niciuna sau aproape niciuna n-a tinut cont de realitatea din teritoriu, ci majoritatea au fost enuntate in birourile de la Bucuresti. Degeaba preiau administratiile locale, cele judetene, unitatile spitalicesti, daca banii vin tot in sistem centralizat. O descentralizare reala a actului medical se poate face, dar pe alte baze legislative".

Si, mai este ceva, sustine medicul carasean: "Noi, chirurgii, dar si cei de alte specialitati, ne platim singuri invatamantul, participarea la seminarii si alte modalitati de a tine pasul cu evolutiile stiintifice din domeniile noastre, ceea ce in alte tari nu se intampla. Acolo, institutiile spitalicesti sunt mandre ca te pot trimite la congrese si la alte manifestari din domeniile respective, pentru a fi sigure ca dispun de medici performanti."

Specialistii, sufocati de raportari

Doctorul Dumitrescu acuza ceea ce numeste "hartogareala" din sistem, fapt ce treneaza de ani de zile, care incurca lucrurile si impiedica specialistii sa-si faca treaba asa cum trebuie. Pentru activitati de tip birocratic, sustine medicul, alte structuri, cum sunt notarii publici sau diversele regii, incaseaza de la populatie bani frumosi, pe cand medicii trebuie sa se multumeasca cu bugetul alocat Sanatatii.

Este vorba, arata medical resitean, de intocmirea unui numar mult prea mare de raportari si evidente din partea medicilor de familie ori a celor specialisti, catre casele de asigurari de sanatate si catre directiile de sanatate publica, operatiuni care in final servesc decontarii banilor.

Tot circuitul acesta al serviciilor medicale si platii acestor servicii este extrem de greoi la acest nivel, spune Dumitrescu. Fostul director adjunct al DSP Caras Severin propune o comparatie din perspectiva bugetarii, cu spitalul unui oras din Olanda, cu care institutia similara din Resita are relatii de colaborare de ani de zile chiar prin intermediul domniei sale.

Astfel, doar bugetul salilor de operatie din spitalul olandez este cam cat bugetul intregului Spital Judetean de Urgenta din Resita, care se intinde pe trei stationare.

Doctorul Dumitrescu nu este singurul medic chirurg care sustine ca medicii romani din spitale trebuie sa faca uneori fapte aproape eroice pentru a realiza, cu mijloacele pe care le au la indemana, interventii chirurgicale ce de multe ori salveaza vieti.

Medicul resitean sustine, de asemenea, ca medicii de familie sunt mult prea sufocati de diverse raportari si situatii, pentru a-si putea indeplini rolul de "prima linie de asistenta medicala din sistem".

De aceea, in statele civilizate nu ajung la spital atatea cazuri grave, pentru ca medicina de familie filtreaza, prin interventiile sale, aceste cazuri, prevenind imbolnavirile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medici acuzatie birocratie spitale, #Romeo Dumitrescu Caras Severin , #Bucuresti