Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 19:08
1805 citiri
Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor

Majoritatea medicilor pensionati sustin ca nu ar renunta la activitatea din sistemul sanitar de stat, in cazul in care ordonanta privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public ii va obliga sa aleaga intre cele doua surse de venit.

"Doresc sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit toata viata si am sa renunt la pensie, daca va fi nevoie. Mai ales ca in specialitatea mea, anestezie, deficitul de medici este ingrijorator. Nu cred ca exista medic care sa nu doreasca sa profeseze, atat timp cat poate sa faca acest lucru", a declarat dr. Serban Marinescu, directorul Spitalului de Urgenta "Elias" din Bucuresti.

Prof. dr. Constantin Popa, desi nu este afectat de noua lege fiind membru al Academiei Romane si avand dreptul de a profesa indiferent de varsta, considera ca majoritatea medicilor specialisti care au iesit la pensie vor continua sa lucreze in spitalele de stat.

"O sa fie chemati sa lucreze pentru ca nu au inlocuitori, si daca nu exista cadrul legal sa fie rasplatiti financiar intr-un mod acceptabil, va creste fenomenul platilor informale din sistemul sanitar", a precizat prof. dr. Popa.

O mare parte dintre medicii care au iesit la pensie au optat sa lucreze pentru sistemul privat de sanatate, insa multi dintre ei sunt si profesori consultanti la universitatile de medicina. In aceasta situatie se afla prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, pneumolog, care a declarat ca doreste sa isi pastreze postul de profesor consultant la UMF "Carol Davila".

"Profesorii consultanti sunt dascalii profesorilor tineri care vin din urma. Ei sunt specialistii cu experienta de care orice universitate are nevoie. Inceputul carierei unui medic este la 40 de ani, atunci se maturizeaza el si la 60 de ani este abia adult. Medicii ar trebui lasati sa profeseze atat timp cat au mintea limpede si pot sa faca lucrul asta", a explicat prof. dr. Constantin Popa.

Premierul Emil Boc a hotarat, miercuri, sa revizuiasca noua ordonanta si sa gaseasca solutii astfel incat medicii pensionati sa nu fie nevoiti sa aleaga intre pensie si salariul obtinut pentru munca in sistemul de stat, dupa ce ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a inaintat o propunere in acest sens.

"Ministrul i-a transmis premierului propunerea ca medicii pensionati sa poata lucra, in continuare, in spitalele si cabinetele de stat, iar premierul a fost de acord cu gasirea unei solutii in acest scop. Nu se cunosc insa, deocamdata, amanunte privind cadrul legislativ care va reglementa acest lucru. Vineri, in sedinta de guvern, vor fi puse la punct, probabil, aceste detalii", au spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

In sistemul sanitar din Romania lucreaza aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 in mediul urban, iar restul in rural, conform datelor Ministerului Sanatatii.

Potrivit ordonantei de guvern publicata luni in Monitorul Oficial, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala. Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#medici pensionari, #salarii pensii, #aleaga , #Bucuresti