Nici macar magistratii nu au incredere in Justitie

Marti, 11 Martie 2008, ora 17:33
2391 citiri
Nici macar magistratii nu au incredere in Justitie

Peste 40% dintre magistrati considera ca serviciile de informatii afecteaza grav activitatea justitiei, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care, in 2007, a scazut cu 6% proportia magistratilor care percep sistemul judiciar ca fiind unul independent, se arata intr-un studiu prezentat marti la CSM, informeaza NewsIn.

Potrivit studiului privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar pe anul 2007, a crescut procentul magistratilor care au intalnit situatii in care independenta a fost afectata de: promovarea in functii de conducere (aproape 50% in 2007, fata 30% in 2006), evaluarea profesionala (49,3% in 2007 fata de 27% cu un an inainte).

Acest factor cuprinde aspecte precum promovarea examenelor, criteriile care stau la baza sistemului de selectie sau numire a magistratilor dar si mecanismele de verificare a bunei reputatii.

De asemenea, a scazut procentul magistratilor care apreciaza ca sistemul actual de concursuri/examene pentru numirea in functiile de conducere in cadrul parchetelor este unul obiectiv (43,3% in 2007 fata de 53% in 2006)

Potrivit aceluiai studiu, a crescut foarte putin (2,4%), procentul magistratilor care considera ca CSM a reactionat prompt intotdeauna sau forte des in cazurile de ingerinte in actul de justitie.

Studiul privind perceptia magistratilor asupra sistemului judiciar a fost realizat de catre Asociatia Romana de Transparenta. Temele studiului au fost impartite pe 5 categorii de date: independenta justitiei, sursele de ingerinta in justitie, situatii care pot aduce atingere independentei justitiei, disfunctiile si vulnerabilitatile sistemului judiciar, perceptia supra garantiilor asigurate magistratilor in exercitarea.

Potrivit studiului, magistratii percep independenta ca fiind acel atribut in baza caruia se supun numai legii si actioneaza potrivit competentei lor, fara ingerinte din partea vreunei puteri in stat.

Magistratii sunt constienti ca exista coruptie in sistem si considera ca trebuie exclusi din magistratura colegii magistrati gasiti vinovati de fapte de coruptie, in caz contrar perpetuandu-se neincredere intre colegii de complet. Legea privind statutul judecatorilor si al procurorilor prevede expres aceasta sanctiune.

Studiul privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar pe 2007 a fost realizat de Asociatia Romana pentru Transparenta la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii in vederea indeplinirii angajamentelor privind reforma justitiei asumate de Romania in procesul de integrare in UE si a fost prezentat marti la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#magistrati, #Justitie, #incredere , #Bucuresti