Numarul de cazuri de violenta in familie s-a dublat

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 09:28
2514 citiri
Numarul de cazuri de violenta in familie s-a dublat

Numarul cazurilor de violenta in familie a crescut in ultima perioada intr-un ritm alarmant, provocand ingrijorarea autoritatilor in domeniu.

In 2004, in primul an de abordare oficiala a problemei, erau inregistrate 8.104 cazuri de violenta domestica. In 2009, numarul acestora a ajuns la 11.534 in 2008, in timp ce in primul semestru au fost identificate nu mai putin de 6.386 de cazuri.

Organizatia sindicala "Cartel Alfa" trage un semnal de alarma si solicita autoritatilor statului sa faca demersuri pentru adoptarea urgenta a tuturor normelor legale necesare pentru a combate violenta impotriva femeilor, pentru asigurarea dreptului la o viata decenta, inclusiv a minorilor din familiile unde se manifesta acte de agresiune.

"In lipsa alocarii fondurilor necesare studierii si combaterii acestui fenomen, din pacate, nici acum nu se cunoaste amplitudinea lui. Medicii de specialitate din cadrul Institutului National pentru Medicina Legala au tras deja un serios semnal de alarma vorbind despre faptul ca numarul victimelor se apropie de 900.000, iar tendinta este de crestere. Diferenta provine din numarul victimelor, in mare masura femei, care nu indraznesc sa faca plangere la politie, sa se duca la camera de garda a unui spital de urgenta sau sa se prezinte la medic pentru a solicita certificatul medico-legal. Este o situatie alarmanta care trebuie rezolvata cu multa perseverenta", se arata intr-un comunicat de presa al "Cartel Alfa", citat de Gardianul.

Pentru a sprijini victimele violentei in familie, sindicalistii cer modificari legislative, vizand un sistem de asistenta sociala bine dezvoltat la nivel comunitar, precum si introducerea unor masuri de protectie a victimelor, cum ar fi ordinele de protectie, restrictie si interdictie, precum si facilitarea interventiei politiei in aceste situatii.

Organizatia Natiunilor Unite a decretat ca ziua de 25 noiembrie sa fie Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeii.

O femeie de 69 de ani din Galați este cercetată pentru violență în familie, după ce și-a agresat cei 5 nepoți
O femeie de 69 de ani din Galați este cercetată pentru violență în familie, după ce și-a agresat cei 5 nepoți
Poliția din Galați anunță că o femeie de 69 de ani este cercetată penal pentru violenţă în familie, după ce şi-ar fi agresat fizic şi psihic nepoţii, cu vârste cuprinse între 10 şi...
Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Numărul faptelor penale de violenţă domestică înregistrate la nivel naţional în primele două luni ale acestui an a crescut cu 6,3% faţă de perioada similară a anului 2023, ceea ce...
#violenta in familie, #violenta domestica, #cazuri violenta , #Bucuresti