O noua campanie de informare privind vaccinul HPV, la 1 decembrie

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 18:13
1983 citiri
O noua campanie de informare privind vaccinul HPV, la 1 decembrie

Ministerul Sanatatii va incepe, incepand cu 1 decembrie, o noua campanie de informare, mult mai ampla decat pana acum, privind vaccinarea elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin, a anuntat, joi, subsecretarul de stat, Raed Arafat.

"Ii intelegem pe parintii care ne-au reprosat lipsa de informare de pana acum. Refuzul de a-si vaccina fiicele sunt justificate si vom imparti materiale in scoli care sa contina informatii complete", a declarat Raed Arafat.

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Parintilor au reprosat, tot joi, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Ministerul Sanatatii, modul in care s-a facut campania de informare si au cerut autoritatilor sa raspunda public pentru vaccinarea elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin.

Altfel spus, parintii vor ca Ministerul Sanatatii sa isi asume oficial raspunderea pentru vaccinare si, implicit, pentru efectele secundare ce ar putea aparea.

Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corecti informati.

"Campania de informare a fost incorect facuta. Nu s-au tinut sedintele cu parintii in care medicii sa explice foarte clar importanta vaccinarii. Noi propunem ca fetele care nu vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii sa fie tinute in evidenta si, la varsta de 14 sau 16 ani, sa fie rechemate la medic si daca vor fi de acord, sa fie vaccinate atunci", a declarat doctorul Cristian Sever Oana.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006.

Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze aproximativ, la pretul de aproximativ 300 de euro.

"Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment, dat reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv", a explicat dr. Tanasescu.

Peste 110.000 de eleve de clasa a patra vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii initiate de Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai.

Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.

In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.

Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Iulia Seniuk, alias Josephine Jackson, este o actriță de filme pentru adulți ucraineană care a adunat peste 200 de milioane de vizualizări pe platformele dedicate. Ea a devenit ambasadoare...
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
#campanie, #ministerul sanatatii, #lansa, #decembrie, #vaccin, #cancer de col , #Bucuresti