Osservatorio Balcani: Femeia din Romania, batuta si umilita

Vineri, 12 Martie 2010, ora 11:43
5351 citiri
Osservatorio Balcani: Femeia din Romania, batuta si umilita
www.osservatoriobalcani.org

In regimul lui Ceausescu toate romancele erau "muncitoare neobosite", insa azi femeile din Romania incearca sa se impuna in politica si economie depasind obstacolele unei societati inca puternic dominata de barbati.

Insa vestea cu adevarat trista este ca in Romania o data la doua minute o femeie este lovita, asa cum arata si statisticile recente. Asta se intampla intr-o societata unde violenta se invata in familie si principala cauza care o genereaza este alcoolismul, arata un articol publicat in Osservatorio Balcani.

Violenta in familie, potrivit unor ONG-uri care se ocupa de aceasta problema, nu cunoaste diferente de clasa sociala, iar femeile sunt lovite si umilite indiferent de statutul pe care il ocupa in societate. Iar eradicarea fenomenului este pana la urma o problema care trebuie rezolvata de autoritati.

Un sondaj publicat in 2008 arata ca barbatii devin violenti dupa cinci ani de casnicie, in timp ce in 16% din cazuri acestia devin violenti chiar din primul an de casatorie. 26% din femeile care sunt agresate nu iau nicio masura punitiva impotriva sotilor violenti, 17% se limiteaza sa spere ca lucrurile se vor schimba in viitorul apropiat, iar 14% au declarat ca inca sunt indragostite de agresor.

In multe cazuri de violenta domestica sotiile sunt trezite din somn cu pumni, amenintate cu cutitul, iar toate astea se petrec sub ochii copiilor care raman cu traume psihice toata viata.

Mai mult chiar, in urma cu cativa ani, in presa a aparut un caz de violenta domestica in care protagonistii erau doua persoane publice, ea jurnalista, iar el deputat si fost ministru al Sanatatii (n.red. Dana Razboiu si Ovidiu Branzan). Ea a gasit curajul si l-a denuntat la politie. Insa pe forumurile online si in presa cititorii incercau sa determine cauza care l-a facut pe acesta sa o bata, de parca un asemenea comportament ar putea fi justificat in vreun fel.

"Din pacate, exista inca multe persoane in Romania care gandesc la fel", noteaza jurnalistii italieni.

Femeia in regimul comunist

In timpul regimului comunist, femeile au pierdut controlul asupra propriei feminitati in favoarea omniprezentului partid care decidea cand puteau sa ramana insarcinate, cum sa se imbrace si cum sa se poarte in societate.

Condamnata sa poarte culori cenusii, drept urmare nu prea se diferentia de un barbat, femeia trebuia sa fie pregatita sa infrunte un anumit tip de munca. 8 martie, ziua internationala a femeii, era serbata in primul rand ca sarbatoarea mamei, "acele lucratoare neobosite".

Femeia in democratie

Dupa ce a sosit democratia, o criza de indentitate a zdruncinat societatea. Filmele romanesti realizate dupa Revolutie au reusit sa ilustreze perfect perioada ceausista, drept urmare au luat numeroase premii internationale.

Romanca, mama si sotie, a ajuns acum in situatia sa fie nevoita sa se descurce singura si in lipsa de solutii viabile a decis sa emigreze, iar acolo a ajuns sa fie ingrijitoare, indiferent ca avea diplome sau nu.

In plus, Romania a ajuns sa fie cunoscuta in Europa si ca fiind principala tara care furnizeaza prostituate. Cauzele sunt multiple, dar principalele sunt saracia, promisiunea unei munci cinstite, dar si violenta din familia din care provin aceste fete.

Cu o speranta de viata de 77,2 ani, romancele fac parte din femeile care muncesc foarte mult in comparatie cu cele din alte tari.

Un studiu realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si munca, "Living and Working in Europe", arata ca romancele muncesc 78 de ore pe saptamana, in timp ce in alte tari femeile se limiteaza la doar 60 de ore.

"Romania este o tara care merge inainte prin forta inertiei. Femeile nu au descoperit ca responsabilitatea casei si ingrijirea copiilor se pot imparti si cu sotii", a explicat psihologul Adriana Dragos.

Femeile din politica romaneasca

Desi ONG-urile straine sustin ca Romania este inca o tara patriarhala, mai sunt si femei care au reusit sa se afirme in politica. Printre ele se numara Roberta Anastase, de 34 de ani, care este presedinta Camerei Deputatilor. In Guvernul de la Bucuresti exista doar o femeie ministru, Elena Udrea, care insa nu a reusit sa inlature stereotipul ca o femeie face cariera doar datorita propriului aspect fizic.

Dar in ciuda dificultatilor exista multe femei de succes in Romania. De exemplu, femeile sunt majoritare in sistemul de justitie, caz unic in Europa de altfel. Din cei 3.928 de judecatori cati are Romania, 2.855 sunt femei.

Zi dupa zi femeile isi fac tot mai mult loc si in lumea afacerilor, iar cel mai "fertil" teren pentru asta este Bucurestiul, capitala Romaniei, unde ele controleaza 20% din acest sector.

O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti după ce şi-ar fi ameninţat şi lovit concubina, o femeie în vârstă de 42 de ani care, potrivit unei surse apropiată anchetei, ar fi...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#violenta domestica Romania, #Dana Razboiu Ovidiu Branzan , #Bucuresti