Peste jumatate dintre fumatorii romani ar vrea sa renunte la tigari

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 16:13
2223 citiri
Peste jumatate dintre fumatorii romani ar vrea sa renunte la tigari

Mai mult de jumatate dintre fumatorii din Romania au incercat anul acesta sa renunte la tigari, iar trei sferturi dintre acestia chiar au reusit sa reziste tentatiei de a fuma, macar pentru o saptamana.

Mai mult, 25.000 de fumatori s-au adresat specialistilor in 2009 in incercarea de a renunta la tigari, rata de succes a programului "Stop Fumat" fiind de aproape 40%, au declarat, joi, specialistii Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Cu aceasta ocazie, Institutul a lansat o noua campania nationala de combatere a consumului de tutun, intitulata "Renunta la fumat o zi. Inca o zi!", ce se va desfasura pana la data de 24 martie 2010, in Bucuresti, Cluj, Constanta si Iasi.

"Prin intermediul acestei campanii, ne dorim, metaforic vorbind, eliminarea tuturor colturilor fumatorilor din Romania", a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului National de Pneumologie.

Potrivit statisticilor Institutului, aproape 50% dintre fumatorii romani au de gand sa se lase de fumat in urmatoarele 6 luni.

"Studiile efectuate in cadrul Institutului nostru au relevat faptul ca 47,6% dintre fumatori afirma ca doresc sa renunte la fumat in urmatoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotarati. Pe de alta parte, aproape trei sferturi dintre fumatori (72,9%) afirma ca simt nevoia sa fumeze imediat dupa trezire, ceea ce denota o dependenta medie si mare de nicotina, deci pot fi ajutati de tratamentul farmacologic pentru a depasi perioada de sevraj nicotinic", a mentionat prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii din Romania.

Statisticile Institutului mai arata ca prevalenta fumatului zilnic la persoanele cu varsta de peste 15 ani este de aproape 28%, in scadere cu 3% fata de valoarea inregistrata in 2008.

Barbatii continua sa fumeze mult: aproximativ 34,5% dintre barbati fumeaza zilnic, cei mai multi fiind din grupa de varsta 25 - 44 de ani.

In schimb, cel mai mult fumeaza femeile din grupa de varsta 15 - 24 de ani (27,9%).

Cei mai multi fumatori consuma intr-o zi intre 10 si 20 de tigari (47%), astfel ca cei mai multi romani (32%) cheltuiau in luna august pentru procurarea tigarilor mai mult de 200 de lei, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din venitul minim lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#campanie impotriva fumatului, #ziua impotriva fumatului , #Bucuresti